Кой ще бъде победителят от сирийската сцена? Попадна ли в капан Путин?

Сирийският диктатор разшири територията си и вече владее 50% от страната си
Обновена: 26 ное 2017 07:50 | 25 ное 2017 21:47,
368
Кой ще бъде победителят от сирийската сцена? Попадна ли в капан Путин?
Снимка: Reuters, архив

Успехът на Кремъл (вероятно временен, както често се случва в Близкия Изток) изненада мнозина, в това число и автора на тези редове. Този успех на Москва се дължи преди всичко на слабостта на САЩ, които по време на президентството на Барак Обама фактически се изтеглиха от региона. А Путин е опортюнист и майстор в запълването на политическия вакуум. 

Той логично доразви и осъществи концепцията на Евгений Примаков (разузнавач, външен министър и премиер при Елцин) за стратегическото сътрудничество с Иран. Казват, че Примаков, който почина през 2015-а, е считал, че иранската ядрена програма не застрашава Русия. Неговата теза: ако правителството на фундаменталистите все пак се реши на конфликт с Москва, на мястото на Техеран ще остане само дълбок кратер от взрив. Всъщност, антиамериканският режим, концентриран изцяло върху борбата срещу Вашингтон, има общи интереси с Кремъл - да създава максимум проблеми на омразните американци.

Путин и мечтата на Хомейни

За три години Кремъл помогна на моллите в Техеран да осъществят мечтата на аятолах Хомейни за създаване на контролиран от Техеран регион от Багдад до Бейрут. Алевитският режим на Асад е ключов елемент от иранската сфера на влияние. Иран спокойно може да говори за голяма геополитическа победа след фактическото завземане на властта в Ливан от ислямистката организация "Хизбула". 

Ето защо, приемайки Асад на 21 ноември в Сочи, Путин изведнъж заговори за скорошно прекратяване на военната фаза в Сирия и обеща, че в страната ще останат само военните, необходими за обезпечаване на работата и охраната на базите в Тартус и Латакия.

Руският президент не за първи път оповестява съкращаване на военния контингент. Не е ясно обаче дали наистина ще се стигне до обещаното изтегляне на войските. Защото сирийската армия не е особено ефективна без масираната руска подкрепа по въздуха. Струва ми се, че Путин наистина иска да намали ролята на Русия в региона, за да не се окаже в епицентъра на вероятен челен сблъсък между Саудитска Арабия и Иран. При това с възможното участие на Израел на страната на Рияд, защото връзките между двете страни укрепват. Под ръководството на новия действителен лидер в кралството, престолонаследникът Мохамед бин Салман, който е антиирански настроен, вече се заговори за възможността за установяване на официални отношения с Израел. Саудитците и израелците не крият, че смятат иранския режим за екзистенциална заплаха.

Москва не иска да взема страна в този спор, но и не може да изостави Асад. Запазването на неговата власт е основният символ на победата на Кремъл и превръщането на Путин в неформален лидер на международната антиамериканска коалиция на авторитарните режими. Именно затова Путин беше и първият държавен глава в историята, който прие в Москва саудитския крал. Кремъл се стреми към подобряване на отношенията със саудитците преди американците да се "завърнат" в Близкия изток и заедно с Израел и Саудитска Арабия да предизвикат Иран.

Президентските избори през 2018 и Сирия

Съществуват и вътрешнополитически причини за обявеното приключване на военната операция в Сирия, макар че в действителност тя изобщо не приключва. 

Първо: необходимостта преди т.нар. "президентски избори" през 2018 година да бъде оповестена една "победа" стана по-голяма. Второ: държавните финанси не са в блестящо състояние, така че трябва да се пести. И трето: Путин иска да концентрира вниманието си върху други сфери. Върху Украйна, върху съпротивата срещу въвеждане на нови санкции и запазването на контрола над самата Русия.

Путин иска да слезе от сирийската сцена като победител. Въпреки това, не се очертава никакво политическо решение за Сирия и всеки момент там може да избухне гражданска война. С помощта на САЩ кюрдите, например, биха могли да обявят създаването на собствена държава. Агресивните действия на Иран биха могли да предизвикат много по-решителна намеса на Израел. Свързвайки се с техеранския режим, Кремъл трябва да дели с него не само победите, но и трудностите. Затова срещата в Сочи не беше точка, а само запетая в историята на близкоизточната политика на Москва.

Автор: Константин Егерт

Източник: "Дойче веле"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименСАЩ не присъстват на терена. Имат стотина инструктори и наемници.---------------САЩ имат 4 логистични бази в Сирийски Кюрдистан и авиацията им си лети както си иска.Руснаците са на уведомителен режим, от тях се иска само да внимават, когато лети американската авиация.
178
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жужито ти загуби половин Сирия.
177
10
 
2
 
! Отговори
жужи Велики ! преди 6 години
Кой ще бъде победителят от сирийската сцена ?- Как кой, жужи Велики ... !!!
176
7
 
15
 
! Отговори
Мен преди 6 години
До 188 ако са верни новините от Сирия Русия контролира небето там.Не вярвам и да се стигне до пряк сблъсък между тях.За убития руски генерал убиха 12 американски инструктори.
175
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задокеанците реално отдавна са фалирали след като печатницата за доларите е при тях, а в същото време търсят долари от чужбина...Хем печатницата е у тях, хем търсят от чужбина....нещо славянското чипченценце съвсем се е спекло, а
174
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А отсега нататък кой ще излезе срещу САЩ?САЩ не присъстват на терена. Имат стотина инструктори и наемници. Просто не са фактор. Решаваща е армията - Сирия, Иран и Хизбула, те са господарите. Интересно, никой "виден анализатор" не си спомня Ливан 1983, когато Хизбула взриви американска и френска военни бази с над хиляда убити и ранени. САЩ и Франция веднага се изнесоха бързо-бързо и едва ли скоро ще се набутат между шамарите.
173
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВсеки ден загиваха ирански бойци и офицери, руски също - макар и по-малко----------------------А отсега нататък кой ще излезе срещу САЩ?Интересно ще ми е как ще се представят русначетата без въздушна подръжка, ако се осмелят да преджапат Ефрат. Нали се сещате, че там работи американската авиация.
172
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така поне малко не ви ли минава през главите, че и руснаците могат да лъжат и да организират фейкови конференции? Какво са решили, като половин Сирия, и то по-важната част, я държат американците и кюрдите. Кой ще посмее да ги изгони оттам?
171
10
 
7
 
! Отговори
до 180 от славянин преди 6 години
Задокеанците реално отдавна са фалирали след като печатницата за доларите е при тях, а в същото време търсят долари от чужбина, а ти си смени клeясалият атлантически чип за ''русофилските мантри''!
170
9
 
5
 
! Отговори
до 182 от славянин преди 6 години
Смени името ''Русия'' със ''сащ'' и всичко си идва точно на мястото, безполово атлантиче!!
169
7
 
7
 
! Отговори
до 181 от славянин преди 6 години
Още по-чудна любов въртят изсраелците и саудитските ислямисти!
168
5
 
9
 
! Отговори
Да не се знае преди 6 години
Со оня дето знае...ние знаем коя е империята на злото....и като всяка империя ще и дойде края...а относно статията...само като прочета дойче велков и се разбира че е платена.
167
26
 
13
 
! Отговори
ДА СЕ ЗНАЕ преди 6 години
Русия е империя на злото! Всеки русофил е национален предател и трябва да бъде лишен от българско гражданство и незабавно изгонен от родината ни в посока Русия! Русофилите са червеи-клозетници, изключително вредни за държавата ни, готови да продадат и майка си за шепа рубли в полза на Русия!
166
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неможе да танцуваш едновременно на две сватби. Приятелство по интереси с ислямиста Ердуган и помощник на Асад който е шиист против суните . Чудна политика прави малкото човече !?
165
16
 
17
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До ПЕНКОГлупости.Дълга на САЩ НЕМОЖЕ да ги фалира.Той е е деноминиран в щатски долари.Също така той неможе да е по-голям от това което плащат,а и е предимно към вътрешни фирми и всичко се изплаща в срокове.Единствения шанс САЩ да фалират е ,ако поради някаква неизвестна причина ,правителството им реши да ги фалира..друг вариант за фалит няма ! Така ,че русофилските мантри си ги въртете помежду си.
164
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Саудитска Арабия/която не може да се справи с малък и изостанал Йемен/ и микродържавата Израел -били заплаха за Иран, Сирия, Русия и Хезбола?!?Егати смешника е този Егерт.
163
11
 
15
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
СТРАННО ТВЪРДЕНИЕ Е ,ЧЕ САЩ ВЕЧЕ НЕ СА ФАЛИРАЛИ ??? ФИНАНСОВИЯТ ИМ ДЪЛГ/ ВСЯКАКЪВ/ Е НАД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ИКОНОМИКАТА ИМ ЗА ОЦЕЛЯВАНЕ! НЕ МОЖЕ ВЕЧНО С ИНТИРВИНЦИИ ПО СВЕТА ДА ОЦЕЛЯВАШ !!!
162
11
 
14
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
До Къде са ТалибанитеСАЩ щяли да фалират ,затова трябвало да купуваме рубли ХАХАХАХАХАНа какви препарати си ти бе момче ?
161
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Свързвайки се с техеранския режим, Кремъл трябва да дели с него не само победите, но и трудностите"Конгениално, както би казал Остап Бендер.А досега какво деляха? Та най-големите трудности и жертви бяха именно за победата. Всеки ден загиваха ирански бойци и офицери, руски също - макар и по-малко. Константин Егерт не е виновен - да му берат гайлето господарите му. Егерт, излагаш се братко пред чужденците.
160
2
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
Една истина : ВЕНЦИ /ЗА/СЛАВА- СЕ СЛАГАТ НА ГРОБОВЕ И ПАМЕТНИЦИ НА УМРЕЛИТЕ БЕ ВЕНЦИСЛАВО ---ОТ ШВАБЕНЗИ- ШВАЙНЕН -ДОЙЧЕН -ВЕЛЕВЕЛЕН !!! НАПРАВЕТЕ СИ ПРОФИЛАКТИКА НА ЖЛЪЧКАТА ,ЧЕ МОЖЕ ДА СЕ Е СПУКАЛА ОТ НАТРУПАНА ЗЛОБА!!! ВСЕКИ ПРИТЕЖАТЕЛ НА СЕНАТ, КОНГРЕС И КОННИЦИ ЕВРЕИ Е ОБРЕЧЕН ДА ЗАГИНЕ ЗАРАДИ ЖЕЛАНИЕТО ДРУГИТЕ НАРОДИ ДА СА МУ РОБИ И... ЕВЕНТУАЛНО ДОНОРИ .И..