Замърсяването в градовете – опасно като край Чернобил?

Въздухът в големите градове причинява сходни заболявания заради замърсяването
26 ное 2017 13:42,
39
Замърсяването в градовете – опасно като край Чернобил?
Снимка: БТА

Въздухът в градове като Лондон е също толкова опасен и причинява сходни заболявания като този в зоните на ядрени аварии като Чернобил или Фукушима, сочи проучване на британски учени.

Заключенията им звучат още по-притеснително за българите, защото въпреки сериозното влошаване на качеството на въздуха в Лондон в последните години градът все още е осезаемо по-чист от София.

Замърсяването в градовете – опасно като край Чернобил?
Данните за столичния квартал "Надежда" за 25 ноември от една от измервателните станции в града. Не се посочва обаче концентрацията на PM 2.5, а само на PM 10 Снимка: Automedia

Според проф. Филип Томас от Бристълския университет ефектът върху здравето от замърсения въздух е същият като в зоната около Фукушима, от която японските власти евакуираха 450 000 души след бедствието в атомната централа.

Лондон системно нарушава допустимия от Световната здравна организация лимит за най-фините прахови частици (т. нар. PM 2.5). Стойности над 10 микрограма на квадратен метър се смятат за опасни за здравето, а в британската столица средногодишният показател е между 16 и 25 микрограма. В София, според последното проучване на СЗО, той е между 26 и 35 микрограма.

Частиците с диаметър под 2.5 микрона се смятат за най-опасни, тъй като причиняват най-различни ракови заболявания. Повечето измервателни станции за столицата обаче мерят само по-големите частици - PM10, а за PM 2.5 се публикуват усреднени годишни стойности.

Делхи се е превърнал в "газова камера", обяви пълномощният министър за града. Отговорни са автомобилите и изгарянето на стърнища в околностите

Фините прахови частици идват най-вече от изгарянето на органични вещества - от автомобилите и домашните печки на дърва, въглища и нафта.
 
Преди седмица властите в индийската столица Делхи обявиха извънредно положение и принудителна ваканция в училищата, след като нивата на PM 2.5 достигната 700 микрограма на кубичен метър в някои райони. Пълномощният министър за града обяви, че Делхи се е превърнал "в газова камера".

Ако искате да бъдете в крак с най-актуалното от света на автомобилите - четете Audomedia

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: въздухЧернобилСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8, кога мислиш да си завреш fake newsa за рутения в Челябинск отзад???Дори и в момента в уж "блокирания от военна техника" и "облъчен с рутений" Челябинск се играе мач от КХЛ, пред пълен стадион и много интересно как и защо хокеистите на гостите (които са богати и влиятелни хора) са се съгласили да ходят там и да ги облъчват с рутений??? М?
15
0
 
18
 
! Отговори
Все по кофти е.. преди 6 години
Колеги, какви мутри, каква демокрация, какви руснаци бълнувате. Става дума за огромни мегаполиси с 10ки милиони жители. Цялата Земя, без изключение има такива. Който е бил в Китай знае какво дишат. Там съм повръщал от миризма на химия и пластмаса, а града беше около 5млн, половината ходят с маски, като стойш 3 ч навън ставаш тъмно-зелен. Вече е найстина глобален проблем, но и мерки не се вземат за жалост!
14
3
 
3
 
! Отговори
Ттг преди 6 години
Повярвахме ви че индустриална клока англия е с по чист въздух
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е МАНИПУЛАТИВНА!!!Възддуха в София не е много чист но в Лондон е ОТРОВЕН.Не може с една моментна снимка на "подбрана" станция в "подбран" моент дасе правят ГЕНЕРАЛНИ изводи.Това е точно "Fake News".
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на Чернобил ни лъгаха, че нямало проблем. Едва години по-късно разбрахме. И после защо умирали хората сега млади. Ами защо ли?И комунистите веднага обвиняват демокрацията.
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте плашили гаргите с този Чернобил. Има организирани екскурзии до там. Сложиха нов саркофаг, който ще премахне стария както и ядреното гориво през следващите десетилетия. Много по-опасен е Маяк и въздуха в София. След всяка разходка в центъра на София ми става тежко от прахта и газовете от колите. Мутрите докога ще ни тповят?
10
1
 
10
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Радиация и прахоляк са съвсем различни неща ама айде...
9
13
 
2
 
! Отговори
Рутений 106 преди 6 години
В постсъветска Европа сме така. Но няма от какво да се притесняваме защото руската радиация е полезна за здравето. Питайте русофилите
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А в Челябинск как е положението с рутения?
7
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Властта е безсилна да се справи с проблема.Вместо саниране за милиарди,което облагодетелства едни за сметка на други,можеха да газифицират големите градове,дори и села,защото мизерията принуждава хората да използват дърва,въглища и всичко което може да гори за да се топлят.
6
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Не са обаче само тъмно матовите проблем - Панел и личен автомобил в София ако има малко разум трябва да са взаимно изключващи се неща.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо... нека поне цените на имотите да продължават да растат... хахахаха
4
2
 
20
 
! Отговори
Край преди 6 години
Не ви се вярва или това е форума на клошарите. 50% от тъмно матовите вече карат "коли" без да могат да се подписват. Купуват за 1000 лв. един дръгел и вече се возят из София. Не ви ли се вярва... Дано не го усетите челно.
3
6
 
17
 
! Отговори
Край преди 6 години
Популизма на властта да допусне и последния клошар в София да има кола доведе до там че града е блокиран - запълнени са тротоари и градинки, в час пик се движим със средна скорост от 10-15 км./час и се задушаваме в пушеците.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В *** замърсяването идва от старите таралясници и кюмбетата.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези хора наистина са много неграмотни и неуки.Лъчева болест-интензивно повръщане,силна треска,диария,масирани кръвоизливи от уши,очи,уста,нос и ***.Жертвата е в коматозно или предкоматозно състояние обикновено умира след няколко дни мъчително състояние.Лечение няма малцината оцелели имат нужда от трансплантации на кожа,бъбреци,черен и бял дроб,сърце.на практика всички органи без очи уши,главен мозък.И кво според тия *** наркомами да се разходиш в Лондон е същото? НЕ,не им сменяйте дилъра.