Ракети на САЩ в балтийските страни и Полша – опасни ли са за Русия?

Руска медия: Няма реални признаци Москва да подготвя военна операция
27 ное 2017 22:00, Елка Василева
254
Ракети на САЩ в балтийските страни и Полша – опасни ли са за Русия?
Снимка: архив, Reuters

Страните от НАТО, разположени около Русия, активно усилват системите си за противовъздушна и противоракетна отбрана (ПВО и ПРО). Полша например финализира вече преговорите за покупка на американски зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) с голям обсег "Пейтриът ПАК-3", а балтийски страни като Естония и Литва все приканват НАТО да разположи на тяхна територия системи за ПВО. Всичко това естествено се мотивира с познатата формулировка - "за защита от евентуална руска агресия". Нека видим дали подсилването на натовската ПВО край нашите граници заплашва Русия, пише Леонид Нерсисян от РЕГНУМ.

Ще плати ли Полша за "Пейтриъти" 3 милиарда долара повече?

Първите достоверни данни, че полското ръководство планира да купи американски ЗРК, датират от октомври 2016 г. Тогава ставаше дума за сделка в размер на 5,6 милиарда долара за 8 батареи "Пейтриът ПАК-3".

Още през юли 2017 г. министърът на отбраната на Полша Антони Мачеревич заяви, че страната му е подписала с Пентагона споразумение за доставка на 8 батареи ЗРК "Пейтриът ПАК-3" на стойност 7,6 милиарда долара. Договорът обаче явно е поскъпнал отново - на 17 ноември 2017 г. Държавният департамент на САЩ одобри сделката, но вече в размер на 10,5 милиарда. Така Полша може би ще трябва да плати почти с 3 милиарда долара повече (38 на сто), отколкото бе предвидила.

С оглед размера на военния й бюджет - 9,6 милиарда долара през 2017 г., поскъпването може да е критично: в крайна сметка или да промени количествените параметри на доставките, или да ги осуети изобщо. При всяко положение Полша ще се помъчи да продължи пазарлъка с публично позоваване на руската заплаха.

Естония и Литва искат ПВО безплатно

В края на юли 2017 г. премиерът на Естония Юри Ратас заяви след среща с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, че двамата са обсъдили разполагане на "Пейтриъти" в страната му. Но отбеляза, че не са постигнати никакви конкретни договорености в тази връзка.

Въпросът за разполагане на натовски системи за ПВО в Балтика бе повдигнат и от литовския министър на отбраната Раймундас Кароблис, който впрочем оцени скептично изгледите за осъществяване на идеята, тъй като по думите му в Европа няма "излишни" средства за противовъздушна отбрана. Трябва да посочим, че измежду балтийските държави тъкмо Литва инвестира най-много за развитие на въоръжените си сили. Нещо повече, военният бюджет на страната е нараснал след 2014 г. повече от двойно (от 321,8 милиона на 723,8 милиона евро през 2017 г.). Литва планира да изразходва за превъоръжаване общо 2,6 милиарда долара през периода 2017-2022 г. А в сферата на ПВО има вече и придобивка: поръчани са две батареи норвежко-американски ЗРК NASAMS със среден обсег (максимална дистанция за прехващане на целта - 40 км).

Това сериозно покачване на военните бюджети на балтийските страни впрочем не е гаранция за формиране на въоръжени сили, що-годе способни да се изправят срещу "червената заплаха". Русия пък явно няма никакви намерения да воюва със страните от Северноатлантическия съюз. При все това изброените далеч не най-успешни европейски държави (както чудесно показва крайно сериозният отлив на хора) влагат съществена част от малкото си средства в покупки на военна техника. Донякъде по-логично би било, ако се опитат да развият балтийски военнопромишлен комплекс от местно значение - с отпуснатите средства поне биха могли да отворят нови работни места.

Ще бъдат ли пречка за Русия американските "Пейтриъти" в Полша и Балтика?

Както отбелязахме, няма никакви реални признаци Русия да подготвя военна операция срещу балтийските страни и Полша. Дори ако Москва имаше такива планове, количествата ЗРК, за каквито става дума, явно са недостатъчни за възпиране на руската авиация и оперативно-тактическите ракетни комплекси, макар че могат да увеличат донякъде загубите.

Друг въпрос ще е, ако си представим хипотетичен сценарий за неядрена регионална война, включващ Скандинавия, Балтика и Полша. В такъв случай тези страни ще съберат, взети заедно, доста сериозни военновъздушни и сухопътни сили, а създаването на малко от малко ефикасен противовъздушен и противоракетен щит ще породи известни проблеми.

Налага се всъщност да уточним: сценарият за неядрен конфликт в подобен случай е твърде изкуствено предположение. При появата на заплаха за държавността на Русия военната доктрина допуска използването на ядрено оръжие. Съответно дори атака от страна на целия блок НАТО не би довела до желания от него резултат - това е общоизвестен факт.

Така стигаме до извода, че милитаризацията на Балтика и Полша цели най-вече да упражни политически натиск върху Русия и да обслужи бизнес интересите на оръжейните производители и на елитите в страните купувачи на оръжия (те също могат да спечелят от сделките). Факторът "руска заплаха" е много удобен повод за това.
 

/БТА/


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 1 година
" ПИТАТ ЛИ МЕ :" ДЕЙ ИРАН Е ?"- ...БОЙКО ЩЕ МЕ ОСВЕТЛИ !!! - ПИИТАТ ЛИ МЕ:" ДЕ ЛЕТИМЕ... НААТО ЩЕ НИ УПЪТИ...ПЪТИ..ПЪТИ...ПЪТИ !!!"""
232
0
 
0
 
! Отговори
демократ преди 1 година
аз предлагам да дръпнем още 15-20 млрд и да спрем руската заплаха, нека помогнем на САЩ и демокрацията да спечелят. Който е за да сложи +

Нека покажем колко много сме истински свободните българи!!!!!!!!!!
долу руските марионетки!!!!!!!!!!!
231
2
 
1
 
! Отговори
ултрас преди 1 година
плащайте на САЩ да няма ала бала

който не плаща.. ще си плати по друг начин

когато САЩ кажат скачай - само питаш колко високо

САЩ са моят идол и винаги ще са номер 1

Да го д***т славяните и православните дето се вживяват само! С Америка напред, братя
230
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 225
Какво беше писал поетът? "Почешеш ли се тъй веднъжки, пари да падат, наместо въшки...". Няма пари! И да имаше, Русия не ни заплашва, а стане ли нещо заради американското присъствие, не дай Боже, Русия ще ни смаже за 1/2 час!
229
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Вярвай си мало умник
Вервай си!!!
228
2
 
10
 
! Отговори
Вярвай си мало умник преди 1 година
Слава на Руската Армия. Най могъщата сила на земята. Стойности които никой не може да промени никога.
227
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като гледам как всичкото невръстен кутевск пубер е на амбразурата и ме фаща смях. Искандери и Тополи... днес пак падна поредната (5-та) руска ракета в Атлантатика... :)
226
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията все едно е препечатана от РТ или сПУТнИк. Що за русофилистични внушения?! Просто руснаците се изприщиха че Искандерите им в Калининград вече не са политическо оръжие против Европа. Малииий... зор. Споко! Като се заложи и THAAD в Балтийско море и съвсем ще изперкат.
225
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На фона на това какво прави България. Защо не купуваме натовски самолети и въоръжение. Защо продължаваме да я караме по съветски? Бойко, Мойко и сие да се вземат в ръце и да вземат всички мерски срещу руската заплаха. Хората дръпнаха напред, ние ***@ на руснаците целуваме и кретаме в мизерията.
224
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опитват се да ограждат Русия, но най-вече си продават боклуците на новите колониални роби като Поляци, Прибалтики и нас съответно.
Иначе, при първата заплаха за държавата си Русия ще ги подпука направо с Искандерите и Сатаните без изобщо да им дреме и точно тия пудели (както и ние) първи ще се изпарят, а ако САЩ, УК и другите "големи" в НАТО решат да се намесят (което се съмнявам да направят, просто ще жертват пионките), то и те ще изгорят.
223
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв захлас и хвалебствия по чужда дъжава никъде, никога не съм виждал. Направо ме е гнус от вас бе. Ех ако с такъв плам защитавахте и собствената си държава
222
5
 
12
 
! Отговори
Тинтири Минтири преди 1 година
До 202

"... Китайците ще вземат колкото поискат и то скоро.Ще има Сибир наш а алкохолиците ще молят света за санкции срещу Китай ама нямааааа....."

Като чета бисерите на повечето русофоби и канските им напъни да се докарат истински българи все повече се чудя откъде избуя тази увредена в мозъка семка само за няма и 30 години...
221
14
 
9
 
! Отговори
Вуйчо преди 1 година
До чичо

Ще маршируват, чичак, ама като военнопленници!
220
5
 
19
 
! Отговори
чичо преди 1 година
Руски войници маршируваха в Париж и Берлин, ред е на Лондон и Ню- Йорк.
219
4
 
25
 
! Отговори
Младеж преди 1 година
По добре е да се опияняваш от Духовната сила на Русия отколкото да си слуга на сатанинската сащ - убийци на народи ,престъпници номер едно. Така че Русофилите служим на православното християнство , а не на дявола сащ.
218
3
 
18
 
! Отговори
Некъф преди 1 година
Пейтриът ???
Като не са им продали прашки пак е добре!
217
5
 
19
 
! Отговори
обективен преди 1 година
До до обективен!Другарю Суджук ,такива сте всички краваролизци от партия "Суджук".Все бивши другари станали краварофили. Отиди в Китай и се пробвай да вземеш и шепа руска земя.Само пробвай.Но китайците за разлика от теб са умни и паметливи.При последния си опит 1945г оставиха за спомен близо 2 милиона трупа за седмица.Брояха само металните копчета от униформите ,труповете бяха на прах.Така че опитай.Без един Суджук ще ни е по-добре.
216
2
 
10
 
! Отговори
До u4enika преди 1 година
Ясно колко ти е мозъка,щом за Плювнюви ласки си мечтаеш. Ни
215
5
 
17
 
! Отговори
До Анонимника 214 преди 1 година
Много елементарен манипулатор си.Сравняваш селското стопанство преди войната с това след 9/9,а за днешното състоящо се само от шепа зърно и соя производители нито дума.Но за културата и армията прескачаш годините м/у 44 и 89.И е ясно защо .Защото имахме и Армия и Култура през тези години.Но благодарение на цветната революцията у нас такива еврогей.е като теб получиха възможност да крадат, лъжат и да плюят на воля.Белене обаче ще се построи.
214
20
 
5
 
! Отговори
u4en преди 1 година
Плевнилиев - следващият ген. секретар на НАТО ! Дончо. оправяи се с исл. държ. и С.Корея и се захващай с Раша - Рейгън показа как ! А преговорите с Китай приближават предсказанията на Ванга - Китай съсед с ъс Украйна. а Раша при СССР!