Богатата София води пред бедния Сливен с 4,5 пъти по-високи доходи

В столицата са открити 70% от новите работни места през третото тримесечие
46
Богатата София води пред бедния Сливен с 4,5 пъти по-високи доходи
Снимка: архив, Ройтерс

Столицата отново е най-богатата област, а най-бедната е Сливен, показва изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) за показателите за развитие на областите в страната. Разликата между двете области е 4,5 пъти в полза на София.

През 2015 г. брутният вътрешен продукт в столицата достига 26 690 лв. на човек от населението при 5921 лв. в Сливен. Брутната годишна работна заплата в София се увеличава бързо и достига 14 531 лв. годишно, а в най-бедната област тя е едва 7830 лв. при средно 10 535 лв. за страната през 2015 г.

Ръстът на заплатите е осезаем в цяла България, но темповете му се различават драстично, заявяват още икономистите, цитирани от "Труд". Над 50% от високоплатените работни места със заплата над 1000 лв. са съсредоточени в столицата, като от началото на тази година София е единствената област с по-високи заплати от средните за страната. След нея се нареждат Пловдив и Плевен.

София е областта с най-малки дялове на населението, живеещо с материални лишения  – 19% при 32% за страната, и на това, живеещо под националната линия на бедност – 8% при 23% за страната. Областите Габрово, Стара Загора, Варна и Русе също имат добри икономически показатели.

В дъното на класацията по развитие се нареждат областите Пазарджик, Видин, Сливен, Силистра и Кърджали, като общото между тях е, че всички те страдат от липса на частни инвестиции.

Броят на заетите в Южна България е с 145 хил. души над миналогодишните нива, като 70% от общо създадените нови работни места през третото тримесечие на годината в страната са в столицата, Софийска област и областите Пловдив и Стара Загора. В Пловдив за последните 12 месеца са се създали повече работни места, отколкото в цялата северна част на страната.

В Северна България увеличение също има, но далеч по-скромно – едва 27 хил. души, което е по-малко от ръста само за област Пловдив. Във всички области в Северозападна България, с изключение на Плевен, заетостта остава далеч от най-високите си нива за последното десетилетие. В Южна България неубедително по отношение на заетостта се представят области като Сливен и Кърджали.

По последни данни инвестициите в страната растат, като чуждестранните преки инвестиции с натрупване се увеличават с 1,6 млрд. евро към края на 2015  г. спрямо година по-рано. Основната част от новите чужди инвестиции са в област Бургас – 767 млн. евро ръст спрямо края на 2014 г., като капиталът е инвестиран най-вече в нови мощности в "Лукойл Нефтохим".

На второ място по ръст на чуждите инвестиции през 2015  г. е столицата, където те нарастват с 437 млн. евро. Областите Варна, Добрич, Пловдив, Стара Загора, Хасково също се радват на приток на чужди инвестиции. Всъщност това са и областите, които бележат най-бързо развитие в последните 2-3 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
3
 
0
 
! Отговори
ano преди 6 години
Всичките данъци отиват в София и каквото остане се разпределя в страната. Така Сливен храни богатат София. Централизиран модел на управление. Друго щеше да е ако бяхме като Швейцария, Области със смостоятелен бюджет и малко пари за централно правителство.
44
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хора,радвайте се,че семействата и хората се местят в София,в противен случай ще се изместят извън страната,защото няма работа и переспектива в много области в страната и страната ще опустява.В страната е по-спокойно и добре от столицата,но се местят заради оцеляването си.
43
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Олег от софийско GP:Тези дето са само на свинско умират болни и млади.Освен това софиянки са откровено грозновати жени вероятно, защото са mix-порода, това цял свят го разбра, ако има хубава жена на улицата, тя е от провинцията.Освен всичко друго-не всичко е пари.Парите не правят един мъж щастлив.Щастлив се чувстваш, ако се реализираш.
42
2
 
9
 
! Отговори
Ганчо преди 6 години
В сливен има един особен етнос - Каракачани !Този етмос статистически можеби има 5% от бвп на България !
41
1
 
10
 
! Отговори
L преди 6 години
Айде сичкото ром от Сливен да тръгва към богатата столица. Догодина.... пълен обрат в класацията.
40
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 27 благодарение на Фандъчето София стана модерен .....
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Сливен кметският екип се изложи със синята зона - тя уж трябваше да засили общинския бюджет ,но не би - няколко шарана си платиха годишна такса , а всички тарикати от фирмите и другите си паркират в междублоковото пространство , а от общината чертаха , чертаха ... няма да могат да си върнат парите за боята , на платените им места по десетина коли ...ами дотук като си завършил измислени финансови специалности в измислени университети
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мале,мале!!! Като гледам на някои правописа,се чудя какво разбират от статистика и не се чудя,защо реват че заплатите им били малки!
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бохем ми говори за криза смях брат не знаи какво е да остане с 50 стотинки в жоба ех съдба патил съм го на ония години и един от наи добрите ми приятели ме отряза защото съм нямал дано не го видя никога
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянци,с тези смешни заплати как става,чесъбота и неделя в моловете човек не може да се размине,а в заведенията празно място няма? Как стават тези неща с 1 000 лв? Живея в 15 -160 000 град,чистият ми доход от заплата е 2050лв.месечно,жена ми взима около 1500 и да ви кажа,без МОЛ-ве и скъпи заведения,трудно мога да заделя повече от 500 лв за черни дни?!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми то как да държиш на напъна гладно се не сяда любовницата храни жена му го храни бре такъв живот и аз искам да живея
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И в ловеч има богати пълни кошници за любовниците за семеиствата нямам по цяла седмица живот ами реве нямам и като казвам истини не му отърва бяга при другия после тегло го чака ама тегло зарад тия безотговорни хора не са виновни ни гееб ни бсп виновни са си те няма ли контрол така няма бсп няма герб това са безконтролни целият им живот мина така дано в другия даса
33
1
 
13
 
! Отговори
ДЕЧОНИ преди 6 години
Статистиката в БГ е следната:Шефа на завода взема 1900 лв.-работника 100 лв.-средно получават по 1000 лв. Шефовете ядат кюфтета-работниците -картофи-значи средно всички ядат мусака. Пена е спала с целия квартал, а Мара никога не е изневерявала на мъжа си -средно двете са ***. Е това е статистика та в България.
32
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като почнат с това усредняване направо избиват рибата.Съседът ви има 2 поршета и 4милиона и няколко мезонета.Вие имате 0 автомобили и 1000 лева.Средностатистически и двамата сте милионери с поршета и мезонети.
31
0
 
1
 
! Отговори
прочети и това преди 6 години
gikotev.blog.bg/drugi/2017/11/28/are-stiga-be.1580195
30
2
 
11
 
! Отговори
олег преди 6 години
Пълно е с хора в София дето ядат зеле. За разлика от други градове има и хора, които ядат само свинско. Статистиката казва, че в страната ядат зеле, а в София свинско със зеле.Истината е, че при нормална държава нямаше да иде никой в град, където близко разстояние е да вървиш пеш до там 30 минути, а далечното е 30 минути с метро+още 30 с автобус..
29
3
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Ние ние ние сме богата държава,с геноцид мачкат ни-няма пощада,и заличават ни щедро,на дребно и скоро на едро.
28
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Говорят си двама от Сливен.-Няма да повярваш в София има толкова много пари, направо се търкалят в краката ти стотачки. Твоята работа се състои само в това да се наведеш и да си вземеш.-Верно ли?-Да бе...И веднага ония отива и хваща влака за София и като пристига на Централна гара и си гледа в краката верно една сто левова банкнота.-Е тея па ше ме карат от първият ден да работя!...- и не се навежда да я вземе.
27
30
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Благодарение на госпожа Фандъкова, София стана модерен европейски мегаполис.
26
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сливен наи гладния долен град