Схема за износ на лекарства за милиони левове! Има арестувани

Става въпрос за източване на бюджета на НЗОК, обясни здравният министър
Обновена: 2 дек 2017 17:24 | 2 дек 2017 17:11, Василия Пейчева
94
Схема за износ на лекарства за милиони левове! Има арестувани
Снимка: pixabay.com

МВР и прокуратурата разкриха престъпна група за паралелен износ на лекарства от България в страни от ЕС.

Лекарства за милиони левове, сред които и животоспасяващи и медикаменти за онкоболни, са иззети, предава Нова телевизия.

Акцията е срещу данъчните престъпления и прането на пари и е проведена на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив. Задържани са 7 души.

Още по темата

"В резултат на осъществената престъпна дейност, се усеща недостиг на българския пазар на тези лекарства. Част от лекарствата са предмет на "паралелен износ" в страни от ЕС, част от тях са предмет на нелегален внос и след това на - паралелен износ към страни от ЕС", каза ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев на извънредна пресконференция.

"Производството, което наблюдаваме, е образувано през септември 2017 година. Данните и сигналът са получени 6 месеца преди това. В хода на вчерашния ден бяха претърсени над 60 адреса, проведени десетки разпити на свидетели. Бяха иззети лекарства на стойност милиони левове. Предстои в близките дни да се уточни веригата от обвиняеми. Очертава се тя да е доста дълга. Имаме амбиция да стигнем до максимален брой лица", допълни Гешев.

"Вчера в ГДБОП бяха доведени над 20 лица. Смятаме, че организираната престъпна група по тази схема се състои от 7 лица и вероятно доказателствата, които сме предоставили, ще бъдат достатъчни на прокуратурата. Тези 7 лица бяха задържани за 24 часа”, съобщи и директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Той обясни и че в рамките на операцията са използвани "доста СРС-та".

По думите на здравния министър Кирил Ананиев става въпрос за източване на бюджета на НЗОК за стотици милиони лева.


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 1 година
В исул има един проф Кинов мн добър доктор иначе но обикаля страната всяка седмица и прави прегледи на заблудените хорица и им взема по 60-100лв за преглед.На ден се случва да преглежда по 60 човека.Сами си направете извода
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До гост 76
-----------------------
Да де.Изписано от лекар на пациент. Пациента отива в аптеката и си го купува.За какъв износ става дума! А! Вносът и износът се извършва от търговците на лекарства.
79
2
 
1
 
! Отговори
Корни ще я окошарят преди 1 година
Повече законност ще доведе до по-малко социализъм.
Браво на Полицията. Трябва да бъде по-настойчива особено по отношение на престъпленията със социален характер.
78
2
 
2
 
! Отговори
Ертъ преди 1 година
Няма лошо. И аз си взимам лекарствата контрабанда, защото о е 3 пъти по-евтино. Защо мислите, че хора изобщо въртят тоя бизнес ? Защото има хиляди като мен, на които не им пука, дали лекарствата са с рецепти, дали са с платени такси, дали са одобрени. Интересува ме, че помагат и са ми достъпни.
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво толкова е станало, че да се иска такса мащабна операция ? Едни хора, изнасяли една стока ...
76
3
 
6
 
! Отговори
гост преди 1 година
До Анонимен
Фармацевтът не може да даде лекарството, т.е. да го извади от склада на болничната аптека, ако то не е изпидано от лекар, бе умнико!
75
1
 
9
 
! Отговори
Бих се обзаложил.. преди 1 година
.., че арестуваните ще бъдат наказани най-сурово, ще бъдат освободени чак след седмица, а някои от тях даже ще ги ударят с условни присъди на процеса, а всичко това ще забави харченето на спечеленото с толкова труд . Българското правораздаване е строго и справедливо!
74
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Крум
--------------------
Какви лекари,бе муньо! Фармацевтите внасят,изнасят и продават лекарства и определят цените им. Не лекарите!
73
2
 
12
 
! Отговори
Крум преди 1 година
...Това немогат да се нарекат хора камо ли лекари..Откакто превърнаха здравеопазването в България в търговия 90% от хората в бели престилки престанаха да бъдат лекари а станаха търговци и вампири пият човешка кръв
72
7
 
18
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 1 година
Това е само част от системата "Суджук" чрез която герберастите станаха приказно богати за сметка на най-бедните данъкоплатци в ЕС. Картел при горивата ,големите търговски вериги-крадци на ДДС, обществени поръчки ,европейски фондове , банкери и застрахователи, контрабанда и корупция и т.н. и т.н. Начело на държавата са престъпници и измамници.След седмица всичко ще е забравено.Прав е оня професор.
71
5
 
20
 
! Отговори
Авера преди 1 година
Лекарство което тук се продава за 600лева ние си го купуваме от Турция за 106 евро. Сами си правете извода.67
70
2
 
15
 
! Отговори
60 преди 1 година
Какъв отговор искаш и от кого никой няма да ти го даде. Това е за жалост чистата истина и се знае как лекарите точат душичките на хорицата и паричките на фалшивата здравна каса.
69
0
 
22
 
! Отговори
Голям прос преди 1 година
Това има ли общо с онова, че лекарствата в Турция бяха по-евтини от лекарствата в България. Производство на Соффарма. Преди нялолко години.
68
1
 
22
 
! Отговори
Авера преди 1 година
Хора кажете ми къде може човек да се оплаче от тази СХЕМА. Защо ни задължават да си плащаме здравните осигуровки, а като се разболеем по сериозно касата за нас не съществува.
67
0
 
31
 
! Отговори
Авера преди 1 година
Смея да твърдя че в тази СХЕМА са забъркани хора на ръководни постове, депутати и други тем подобни които коват законите за здравеопазването.
Ние от доста години се лутаме в същата схема. Тя един сложен пъзел в който те зарибяват най напред със скъпо струващи лекарства а после те разкарват по разни комисии за да те убедят че не попадаш в графата за безплатно лечение. Защото лекарствата са доста скъпи ние търсиме от чужбина на по ниски цени, а в същото време тук СХЕМАТА е в действие.
66
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия дни се обадих на мой познат доктор да го питам нещо.След доста време се свързах с него. Той се оказа на почивка в Белиз. Обзалагам се,че доста от вас не са и чували за тази държава.
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2008 Бойко и за съдебната система, политиката и администрацията казваше, че ще има осъдени и в затвора, но няма. Сега тези ще ги пуснат и оневинят в момента, в който се съгласят да работят за Големия Босссс.
64
6
 
25
 
! Отговори
Миро: преди 1 година
Всеки трети от ГЕРБ е толкова т.п, колкото първите двама!!!
63
3
 
16
 
! Отговори
Миро: преди 1 година
ВСЕКИ ТРЕТИ ОТ ГЕРБ Е ТОЛКОВА ***, КОЛКО ПЪРВИТЕ ДВАМА!!!
62
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И сега като се разбере, че арестуваните лица са супер богати, какво ще се направи ?!?!