Отговорете! По-добре ли живеем днес, отколкото преди 50 г.?

Европейците виждат последния половин век като период на прогрес
6 дек 2017 20:10, Екип на Investor.bg
163
Отговорете! По-добре ли живеем днес, отколкото преди 50 г.?
снимка: Ройтерс

Преди 50 години светът беше много различно място. Съединените щати и техните съюзници бяха заключени в Студената война със Съветския съюз, персоналните компютри и мобилните телефони бяха научна фантастика и голяма част от населението на света все още не се бе радвало на добър живот и материално благосъстояние.

Много държави се озоваха на важен кръстопът - независимо дали става въпрос за военен конфликт между Израел и неговите арабски съседи, граждански права и военни протести в САЩ или съветски танкове, които разбиват Пражката пролет в Чехословакия.

Докъде смятат, че са стигнали хората, в сравнение с преди 50 години? Pew Research Center зададе този въпрос на близо 43 хил. души в 38 държави по света.

На национално ниво някои от най-положителните оценки за напредъка през последните 50 години се срещат във Виетнам (88% казват, че животът е по-добър днес), Индия (69%) и Южна Корея (68%) - все общества,които са преживели драматични икономически трансформации от края на 60-те години, да не говорим за края на въоръжения конфликт в случая с Виетнам.

Мнозинството в Турция (65% смятат, че днес животът е по-добър) също споделя чувство за прогрес през последните пет десетилетия. В някои от по-развитите страни нагласите са същите - 65% в Япония и Германия и 64% в Холандия и Швеция, които са на същото мнение.

Но не всеки е убеден, че животът днес е претърпял подобрение в сравнение с миналото. Американците са разделени по този въпрос: 41% казват, че животът е по-лош, докато 37% са на противоположната страна. В същото време, половината и дори повече от гражданите на държави от Италия (50%) и Гърция (53%) до Нигерия (54%) и Кения (53%), Венецуела (72%) и Мексико (68%) смятат, че животът е по-лош.

Уникалните исторически събития в отделните държави не могат да бъдат пренебрегнати, когато става дума за това защо обществото е по-позитивно или по-песимистично за настоящето.

Анализът на Pew обаче показва, че настоящата икономика е силен индикатор за това дали хората казват, че животът е по-добър днес, отколкото преди 50 години, вземайки предвид демографски фактори като доходи, образование, пол и възраст. В анализираните държави хората с положителни виждания за настоящата икономика е с 30 процента по-вероятно да кажат, че животът се е подобрил за хора като тях.

Например във Виетнам, където 91% казват, че икономическите условия са добри, съответстващите 88% казват, че животът е по-добър за хора като тях в сравнение с преди 50 години. И във Венецуела, където само 20% казват, че условията са добри, 10% казват, че животът е по-добър за хора като тях. Като цяло корелацията между икономическите оценки и възгледите от миналото е доста силна (+0,68).

Какви са регионалните вариации вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как може да се отговори на като повечето хора не са били родени преди 50 гпдини или са били деца малоимни писачи
100
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 125: За Батман 1,2 и 3 ли иде реч сега? Про...ак!Най-значимите филми и въобще изкуство са създадени по време на соца!
99
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Киро кофражиста 127: Будала!
98
2
 
7
 
! Отговори
Егати ценностите! преди 6 години
До Анонимен 134: Да си беше сложил дървен паркет или каквато и да е настилка от естествено дърво вместо да купуваш роботче по-добре щеше да е за хлапето!
97
0
 
5
 
! Отговори
Не преди 6 години
НЕ!
96
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е супер подвеждащ въпрос. Естествено, че живеем по-добре, но това се дължи не толквоа на промяна в политическата обстановка, колкото на напредъка на технологиите. Живеем по-добре и по-дълго, макар и в повече стрес. Но удобствата са на светлинни години от 70те години на мин. век. Че българите (и голяма част от останалия свят) сме бедни и не можем да си позволим всички джаджи си е наш проблем. Ама кефа да гледаш как хлапето ти се носи на домашното ти роботче докаот чисти ламината ти - ехеее.
95
3
 
3
 
! Отговори
бай шиле преди 6 години
До Киро кофражистаНарочно ли изпусна Китай или от неграмотност?
94
2
 
1
 
! Отговори
Loyko преди 6 години
Nothing to compare....Samo materiala sashtija..
93
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дивия частен капитализъм,основан на кражби от държавата и от отделния индивид, в никакъв случай не е по-добър от социалистическата планова икономика.А експлоатацията на човек от човека е нещо много по-лошо от социалната,обърната към нуждите на хората държава.При социализма и християнството всички хора се приемат за равни,докато в днешно време някакви измисленяци се изживяват като богоравни и се имат за нещо повече от другите хора,само защото са забогатели с държавнополитическа подкрепа
92
3
 
16
 
! Отговори
до dp преди 6 години
Бг. в момента предлага много по-малко възможности сравнено със развитите държави и на запад и на изток.Затова хората бягат оттук.Ти наистина ли мислиш че трябва хората да чакат още трийсет години за да живеят нормално,вместо тук и сега?Явно си гербер,който навсякъде оправдава поголовното сегашно крадене с някакво мъгляво комунистическо минало отпреди 30 години?!Хората не пасат трева,имат глави на раменете,не може вечно да ги лъжете с герберските опорни точки!
91
12
 
13
 
! Отговори
dp преди 6 години
Въздишащите по това как са живели преди 50 години сега са по на 70+, най-вероятно им е било по-добре когато са били по на 20-30 макар и в затвора, който беше тогава БГ.Днес БГ предлага несравнимо повече възможности отколкото преди 50, че и преди 30 години. Още 30-ина години и ако няма световни катаклизми никой няма и да си спомня, че сме били извън развития свят.
90
19
 
19
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 6 години
Ако някой изпитва носталгия по едно време и соцада си купи билет за Куба или Северна Корея, където ще се наслади на режима на тока, празните магазини, талоните за храна, доносниците, затворените граници, лагерите на смъртта и други соц специалитетино да побърза че и там соца скоро ще му видят сметката
89
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помня онова време,виждам и сега какво е. На 50 съм.Имам две висши,не съм някакъв ретард.Мисля по въпроса доста,кога се е живяло по-добре.Стигам до извода че трябва да се гледа много по-спокойно на нещата.В момента хората са се разделили на два лагера,озлобили са се и със зъби и нокти защитават своята теза.А аз стигам до извода,че и тогава и сега има и плюсове и минуси.Много ми е трудно да дам превес.Важно е да останем хора,да говорим спокойно.В Бг. никога не е било идеално,нито тогава,нито сега
88
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 112искаш да кажеш: Преди нямахме пътища, дори и междуселскиа за магистрали да не говорим
87
6
 
10
 
! Отговори
Джепото преди 6 години
Преди хората не бяга овце - позволяваха си критика върху грешките на комунистите и те не смееха да своеволничат. Сега народа е бездуно стадо - ако падне човек на улицата го подминават като носна кърпа.
86
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да е гледал наистина хубав български филм правен след идването на демокрацията?
85
3
 
9
 
! Отговори
муспи преди 6 години
И тогава евреите владееха света. Имаше социализъм - безплантни медицина, образование - качествени в сравнение със сегашните, социялна справедливост в работата, жилищтния проблем и цялия бит. Следвоенния канибализъм помекна, евреите избиха много, но не върви в никакво сравнение с изчезването на половината българи за последните 30 години. Имаше даже и политическа свобода - можеше да говориш вицове против комунизма и минаваше метър, днес вече всичко може, защото никой не чува. Това си е и ада.
84
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съда бешепо-справедлив навремето. АКо някой големец направеше гоялм гаф нямаше как да му се размине. Сега някой се напил и утрепал човек с колата - условна присъда. Да не говрим за кражбите които дори не се броят за престъпление. Бая комунисти които бяха бъркали по-дълбоко в кацата търкаха наровете в панделата. Отнемаха им и червните книжки,
83
1
 
7
 
! Отговори
дедо ви Ноко преди 6 години
Колцина от тези, които пишат коментари, имат и най-бегла представа какъв е бил животът преди 50 години?А дедо ви Ноко има.
82
2
 
9
 
! Отговори
До 96 Соларчо преди 6 години
Като си започнал да адваш примери, кажи сега за хляба от 36 стотинки! За който не знае това беше заводски бял хляб от 1 килограм. Кажи сега колко килограма хляб си можел да купиш тогава и колко сега! Не забравяй грамажа! Не збаравяй и съставките, защото сега се слагат и куп други съставки, които ако можех да избирам, не бих ги ял.