Отговорете! По-добре ли живеем днес, отколкото преди 50 г.?

Европейците виждат последния половин век като период на прогрес
6 дек 2017 20:10, Екип на Investor.bg
163
Отговорете! По-добре ли живеем днес, отколкото преди 50 г.?
снимка: Ройтерс

Преди 50 години светът беше много различно място. Съединените щати и техните съюзници бяха заключени в Студената война със Съветския съюз, персоналните компютри и мобилните телефони бяха научна фантастика и голяма част от населението на света все още не се бе радвало на добър живот и материално благосъстояние.

Много държави се озоваха на важен кръстопът - независимо дали става въпрос за военен конфликт между Израел и неговите арабски съседи, граждански права и военни протести в САЩ или съветски танкове, които разбиват Пражката пролет в Чехословакия.

Докъде смятат, че са стигнали хората, в сравнение с преди 50 години? Pew Research Center зададе този въпрос на близо 43 хил. души в 38 държави по света.

На национално ниво някои от най-положителните оценки за напредъка през последните 50 години се срещат във Виетнам (88% казват, че животът е по-добър днес), Индия (69%) и Южна Корея (68%) - все общества,които са преживели драматични икономически трансформации от края на 60-те години, да не говорим за края на въоръжения конфликт в случая с Виетнам.

Мнозинството в Турция (65% смятат, че днес животът е по-добър) също споделя чувство за прогрес през последните пет десетилетия. В някои от по-развитите страни нагласите са същите - 65% в Япония и Германия и 64% в Холандия и Швеция, които са на същото мнение.

Но не всеки е убеден, че животът днес е претърпял подобрение в сравнение с миналото. Американците са разделени по този въпрос: 41% казват, че животът е по-лош, докато 37% са на противоположната страна. В същото време, половината и дори повече от гражданите на държави от Италия (50%) и Гърция (53%) до Нигерия (54%) и Кения (53%), Венецуела (72%) и Мексико (68%) смятат, че животът е по-лош.

Уникалните исторически събития в отделните държави не могат да бъдат пренебрегнати, когато става дума за това защо обществото е по-позитивно или по-песимистично за настоящето.

Анализът на Pew обаче показва, че настоящата икономика е силен индикатор за това дали хората казват, че животът е по-добър днес, отколкото преди 50 години, вземайки предвид демографски фактори като доходи, образование, пол и възраст. В анализираните държави хората с положителни виждания за настоящата икономика е с 30 процента по-вероятно да кажат, че животът се е подобрил за хора като тях.

Например във Виетнам, където 91% казват, че икономическите условия са добри, съответстващите 88% казват, че животът е по-добър за хора като тях в сравнение с преди 50 години. И във Венецуела, където само 20% казват, че условията са добри, 10% казват, че животът е по-добър за хора като тях. Като цяло корелацията между икономическите оценки и възгледите от миналото е доста силна (+0,68).

Какви са регионалните вариации вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
4
 
34
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Преди 50 години, значи през 1967 година. Тогава в България все още си ги имаше последиците от Втората световна война, репарациите и беднотията, но точно тогава България дръпна много напред. Хората бяха много по-приветливи и дружелюбни, нищо общо с сега. Най-хубавото беше, че тогава хората в България имаха огромна добра надежда за бъдещето си, която напълно липсва сега. Вратите на къщите и апартаментите не се заключваха, сега сме с решетки по прозорците - това говори много за живота тогава и сега
40
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Твърдо НЕ!!!
39
5
 
6
 
! Отговори
СЛОНА преди 6 години
ВСИЧКИ ПОЛИЦАИ И МИЛИЦИОНЕРИ СА ЗА РАЗТРЕЛ!!!
38
5
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
преди 50 години беше по сигурно имаше качествена храна образование медицинасега е точно обратното геи бракове триполови и какви ли още простотии многострес тероризьм воини печалби спин кражби убииства
37
5
 
20
 
! Отговори
ив преди 6 години
Най-хубавите години са тези,когато си бил на 20-25 години. Млад,свободен и без представа за бъдещето.
36
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШматкофонХамбурскиВиденов отказа да приватизира банките и предприятията и затова беше свален от МВФ и Сввтовната банка. СДС и ГЕРБ направиха валутен борд и плосък данък но каква полза като младите напускат страната, а старите приключват в бедност след разграбването след Виденов.
35
10
 
8
 
! Отговори
ШматкофонХамбурски преди 6 години
Най-хубавият живот у нас е от 1974 до 1984 г След тази година нито в западна Германия нито у нас деше добър животът . Най-гадният период е времето на Виденов и след него за сегашната трагична ситуация мисля че трябва да се произнесе международният наказателен съд в Хага не е наша работа да пишем за ГЕНОЦИДЪТ който власт имащите провеждат .
34
7
 
28
 
! Отговори
50 преди 6 години
Определено преди 50 години е било по-добре за Живот на Хората .Пиша за Живота в Народна Република България .ФАКТ .
33
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отговарям веднага 1980-1989т се живееше много по-добре отколкото сега.
32
7
 
7
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
:))))))))))))))))...........То е ясно, че всяка вечер трябва да пускате по една подобна манипулативна статия ама тази "изби рибата" . И правилно автора е "екип" щото ако аз съм работодател и автора "журналист" с име ще го назнача на работа тооооооооооочно на Уткин ден
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Василев Василев как се става богат и всемогъщ питам сериозно как се става цар"???
30
6
 
10
 
! Отговори
НЕ преди 6 години
Твърдо НЕ.
29
14
 
41
 
! Отговори
При бай Тошо преди 6 години
При бай Тошо бяхме 10 пъти по-добре.
28
9
 
18
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Ако питам баща ми ще каже че най-хубавите години са били 70-те и началото на 80-те. За мен най-хубави са 90-те, за дъщеря ми предполагам следващото десетилетие.
27
4
 
14
 
! Отговори
ДО 27 преди 6 години
Това че си в Чужбина те оправдава .Комунизма или Соца бяха преди 30 години .И тогава са имали Затвори за Убийци и Крадци - днес има пак Партийни Секретари .
26
26
 
10
 
! Отговори
От чужбина преди 6 години
пълна идиотия...няма как да знаем 50 години назад дали е подобре било за 90 на сто от хората!???? как мога да кажа ,че социализма е бил добър след като има Лагери на смърта и за едното нищо ти съсипват живота някои *** като партиен секлеЦар !? било спокойно!? ами по спокойно беше щото имаше уши и очи навсякъде и недаваха хората да ходят никъде. ами голям магазин и 2 вида стока наредена седе,че има 200 вида...за хляб съм чакал по 1 час а вече 1989 и по 3 часаа комунистите станаха върли бизнес
25
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За мен разлика " почти" няма . Банани не ям кола не пия карам 20 годишна кола живея в панелка от бай Тошо голям праз че имам LCD телевизор и колетите с мамбо спряха щото върнаха земята и сега дават рента дето едно прасе не можеш отгледа и доматите не са домати и гроздето не е грозде и любими хора ги няма .
24
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите свързват "преди" и "сега" с комунизъм и антикомунизъм, а статията въобще няма общо с това! Ако обърнете внимание ще видите че американци и много европейци отговарят че преди е било по-хубаво, което означава само едно - че просто хората са били по-добри! Пак ще повторя - това че живота прилича на Биг брадър е изключително голям проблем и принизява човека до някакъв вид опитна мишка в лаборатория! Липсата на СВОБОДА е най-големия проблем за човека, и от това не очаквайте да произлезе нищо хубаво
23
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 50 години нямаше мобилни телефони и модерни коли и виновен за това беше комунизма- така горе-долу разсъждават маса мало -умници
22
18
 
7
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 6 години
До АнонименУсещането за щастие е нещо и няма нищо общо с киселото мляко и салама. А между другото и сега има работа и МНОГО качествени продукти, ако искаш да си ги купиш.