Афера с биткойни за милиарди: България ги е иззела? Не, не е!

Спецпрокуратурата отрече информацията, появила се в медии
Обновена: 8 дек 2017 19:13 | 8 дек 2017 16:30,
98
Афера с биткойни за милиарди: България ги е иззела? Не, не е!
Снимка: Reuters

Информация, че българската държава е конфискувала стотици хиляди биткойни за няколко милиарда лева, бе разпространена от български и чуждестранни сайтове. Според тях криптовалутата е иззета от престъпна група през май тази година, а с нея кабинетът можел да промени драстично цената на криптопазара.

Новината обаче бе категорично опровергана от спецпрокуратурата.

Според появилите се информации българската държава е конфискувала 213 519 биткойна на цена 5,6 милиарда лева.

Още по темата

"По последни данни има рекордно покачване в цената на един биткойн, което предразполага към уникалната възможност за забогатяване на българина с огромна сума пари, ако властимащите решат да търгуват с придобитата печалба", пише Tavex, който се занимава с инвестиционна търговия.

Според разпространяваната информация при операцията през май страната ни е арестувала 23 българи.

Престъпниците избрали да използват биткойни за инвестиране и трупане на средства, тъй като са смятали, че те по-трудно ще бъдат проследени.

Те били разработили вирус, с който са хакнали компютрите на българската митница. Така са успели да си спестят плащането на митнически такси при внос на стоки в страната.

"Няма конфискувани 200 000 биткойна от българските власти", обяви днес шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев на пресконференция, съобши БТА.. Информацията потвърди и началникът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

На 19 май наистина е бил установен зловреден софтуер, осигурявал достъп до системата на Агенция "Митници".

"По това дело няма иззети биткойни", беше категоричен той. Гешев уточни, че са назначени експертизи, включително компютърни и такива, които ще бъдат изготвени в САЩ.

"След като станат готови в максимално кратък срок, ще се конкретизират обвиненията и ще бъде внесен обвинителен акт", каза още Гешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
8
 
! Отговори
мидл преди 6 години
Бойко,Цецо, Цацата и Шиши са ги откраднали и са си ги поделили като са дали на хакерите малко биткойни да се радват.Така хората си осигуриха старините ако утре стане нещо и загубят властта а бу-далите да му мислят
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"По последни данни има рекордно покачване в цената на един биткойн, което предразполага към уникалната възможност за забогатяване на българина с огромна сума пари, ако властимащите решат да търгуват с придобитата печалба"И също толкова уникалната възможност да остане без пукнат лев, когато цената на биткойна рухне за пореден път.
39
4
 
11
 
! Отговори
... преди 6 години
Някой се уплаши, че хора направиха пари от нищото. И понеже в България всичко минава през държавата трябва да се контролира. Аз купих три когато беше по 1800$ и ги продадох за $8000.При мен е интегрирано в банката която не е българска. Coinbase е програмата
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем скоро ГЕРБ прокарва законопроект с който ще обяви криптовалутата БИТКОИН за незаконна ,което ще позволи на ДАНС ПРОКУРАТУРА НАП и Агенция МИТНИЦИ да КОНФИСКУВАТ абсолютно всички Биткоини в държавата от лица извършващи тази НЕЗАКОННА дейност. Ще кажат те откъде ще знаят кой какво има..Много просто ...От Агенция за финансовоц разузнаване на която се отчитат от Мобилни оператори до интернет сървис провайдери .Скоро Пеевски ще сложи ръчичка и на това ,Закона му е почти готов.
37
0
 
11
 
! Отговори
Алов666 преди 6 години
Пеевски стига Бил Гейц заради простия народ
36
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 6 години
По случайност пък от вчера са блокирани банковите сметки на всички български борси за обмен на криптовалути. Без предупреждение, без нищо.
35
0
 
12
 
! Отговори
Xa-xa преди 6 години
Ако не беше се вдигнал толкова курса, работата щеше тихичко да се потули и да не се налага да измислят оправдания. Пък сега сигурно и по-главни са се заинтересували къде са биткойните. Лакомията убива ...
34
0
 
13
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 6 години
Я да видим сега- ще се разбере ли кой "усвои" биткойните? :)Отг. А- ДаОтг. Б- НеАз залагам на отговор С: Абе ще се разбере, ама официално нищо такова няма да се е случило.
33
0
 
9
 
! Отговори
до Х преди 6 години
Не си запознат брат ама хич... Едно китайско семейство държи огромен процент от биткойна. Те надуват балона за да имат пари които да вземат като ги дъмпнат. Ще изгорят малките. Евтино им е да плащат на медии за да кълват балъците. Като разпродадат всичко много хора ще остана с пръст в .....
32
0
 
2
 
! Отговори
Слухове преди 6 години
За два дни, две новини, написани по слухове. После ги опровергават.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са иззели биткойните от борсата, а са иззели бурканите от битпазара.
30
0
 
5
 
! Отговори
Ники преди 6 години
Демек си признават, че първо са гииззели без обвинение и на база на иззетото ще си съчинят обвинения?
29
5
 
10
 
! Отговори
х преди 6 години
До Пасионария"да изясни как се изземат биткойни"каква е разликата между Биткоин и "парите" ти в банката ?и в двата случая това са само цифри на уеб саит !извземат се с чудна леснина - повярвай ми !
28
3
 
13
 
! Отговори
х преди 6 години
имаше преди 2012 един сайт в дълбокия уеб - силк роуд - там се продавше всичко - наркотици, оръжие, робини и кво ли не - плащаше се с биткойнпрез 2012 ЦРУ успя да разгроми силк роуд и Уоран Бъфет купи Биткоин-асега Биткоин се контролира от Уол Стреет-ската еврейска мафияБиткой е прирамида която ще унищожи парите на Китайските "бизнесмени", Руските олигарси които са на страната на запада и се опитват да изнесат окраденото и пр. люде от целия свят Купете си Биткой и ще отмъкнете плувката !
27
2
 
5
 
! Отговори
Пасионария преди 6 години
"По това дело няма иззети биткойни", беше категоричен той. Естествено, че няма. Това да не са пари под дюшека или в буркани.Моля, някой вещ в материята, да изясни как се изземат биткойни, ако притежателят им не съобщи, че ги притежава и не ги прехвърли "со кротце и с малко лобут" където трябва.
26
0
 
13
 
! Отговори
х преди 6 години
ясно ....... този филм сме го гледали през 90'конфискували ги и след това мистериозно изчезнали и не били компютри па били буркани ....с една дума ясно с кави пари плащат на продажните ни политици за да продават Родината !!!
25
2
 
6
 
! Отговори
Mrmr преди 6 години
Цв. Цв. нали затова отиде в Щатите
24
3
 
12
 
! Отговори
ГДБОП преди 6 години
Не сме конфискували биткойнти, конфискувахме само няколко компютъра, за обща стойност 500 лева, които по-късно се оказа че са без хард дискове и не струват и 500лева)
23
2
 
19
 
! Отговори
ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ преди 6 години
ГЕРБЕРУНГЕЛИТЕ И БИТКОЙНИТЕ ЩЕ ОГРАБЯТ, ТЕ ВСИЧКО ЗАСМУКВАТ
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са 800 милиона суджука