Путин - начело на Русия четвърт век, но успех ли е това?

Дойче веле: Кремъл обезсили противниците, обществото е в апатия
9 дек 2017 16:40, Анисия Иванова
307
Путин - начело на Русия четвърт век, но успех ли е това?
Снимка: БТА

Не е изненада, че Владимир Путин отново се кандидатира за президент. И никой няма да бъде учуден, когато идната пролет той спечели изборите. Евентуалният му бъдещ мандат ще продължи чак до 2024, когато Путин ще е вече на 72 години. И ако действително остане на поста дотогава, Путин ще е управлявал Русия почти четвърт век. Не се знае обаче дали краят на неговата кариера ще настъпи през 2024. Защото руската политическа система си има особености. Например това, че въпросът за поредната кандидатура на Путин или неговата поредна изборна победа на практика не са от особено значение.

Кремъл е изградил изкусна система за изборни манипулации. В битките срещу Путин имат право да се включват само подбрани противници, които нямат абсолютно никакви шансове да спечелят - този път сред кандидатите са десният популист Владимир Жириновски, старият лидер на комунистите Генадий Зюганов и послушният либерал Григорий Явлински. Все бледи и политически изхабени личности, които няма как да повлекат след себе си избирателите, пише в свой анализ Инго Мантойфел от "Дойче веле".

Още по темата

Но тъй като дори и Кремъл разбра, че "победата" на Путин над тази стара гвардия би била твърде обикновена, бе изваден нов коз - в битката за президентския пост се включи и русокосата красавица Ксеня , която е нещо като руско копие на Ким Кардашиян. Тя е дъщеря на Анатолий Собчак, бивш кмет на Санкт Петербург и бивш началник на Путин.

Затова и президентът я познава още детските ѝ години. И ако кандидатката попрекали с предизборната реторика, Путин естествено ще го приеме със съответното бащинско великодушие. С други думи, Кремъл държи всичко под контрол.

Единственият сериозен опозиционен кандидат - Алексей Навални - отдавна беше неутрализиран от Кремъл с помощта на скалъпени съдебни присъди. Само че дори и да бъде допуснат до изборите, шансовете на Навални не бива да се надценяват. Защото Кремъл е този, който контролира ситуацията чрез строго направляваните държавни медии.

Изборите за кмет на Москва през 2013 все пак показаха, че Навални има огромен политически потенциал и че би могъл да отслаби блясъка от ореола на очакваната "повсеместна победа на Путин". Затова и Кремъл реши да премахне този риск за изборите през 2018-та.

Дилемата на Кремъл в момента е съвсем различна. За да опази властта си, Кремъл в продължение на години съзнателно подсилваше политическата деморализация и осуетяваше създаването на всякаква политическа опозиция. За целта бяха използвани всякакви средства: превземане на опозицията отвътре, изолирането ѝ, подлагането ѝ на репресии.

В резултат на това руското общество днес е обзето от всеобща политическа апатия, която осигурява клептокрацията на Путин и неговите елити. Последните парламентарни избори преди близо година показаха докъде води всичко това: хората - особено в големите градове - просто спряха да ходят на избори.

Но точно това поведение, съчетано с крайно ниската избирателна активност, в момента плаши Кремъл. Защото дори и да постигне процентна победа с две трети на първия кръг, въпросните фактори биха намалили легитимността на избора, както и необходимата слава, демонстрираща всеобщото народно одобрение за кандидата.

Затова Кремъл сега е изправен пред нелеката задача да мобилизира политически апатичното руско общество, без обаче да допусне воденето на някаква трайна и истинска вътрешноруска политическа конкуренция. По всичко личи, че за да решат тази дилема, политтехнолозите на Кремъл смятат да използват лозунга "Русия е крепост, обградена отвсякъде с врагове". Ще се говори, че Русия е застрашена от "чужди врагове" - от либералния Запад, както и от ислямисткия Юг или Изток, от заговорническия МОК, а и от чуждите медии.

Затова не бива да се чудим, ако антизападната реторика от Москва се засили или ако глобалната руска политика придобие още по-агресивни черти. Би било добре, ако Западът запази спокойствието и разсъдливостта си. Той не би трябвало да реагира на целенасочени провокации, които ще служат единствено на това да се осигури временно висока избирателна активност за преизбирането на Путин.

След новия изборен успех на Путин през пролетта на 2018, руското общество отново ще бъде вкарано в състояние на политическа демобилизация. Най-късно за Световното първенство по футбол антизападното поведение на Москва отново ще бъде неутрализирано. След това обаче политическият елит ще трябва да се запита какво очаква страната от 2024 година нататък: Ще си избере ли Путин наследник за времето след 2024-та или може би ще поиска и след това да остане начело на държавата? За втория вариант той би трябвало да промени конституцията на страната. И нищо чудно, ако заедно с това Путин се самообяви за пожизнен президент. Това пък би спестило на Кремъл дори и неприятната необходимост на всеки четири години временно да повишава политическата мобилизация на руското общество.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
14
 
14
 
! Отговори
Виждащ преди 6 години
Щом материала е на Дойче веле е лъжлив и тенденциозен. Като видя Дойче веле прелиствам нататък.
114
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
***. Размахва пръст на Меркел а го возят в ML.
113
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия поддържа шайката на банкянския мафиот, който разсипва България повече от 10 години, правейки държавни борчове. Тиквата не е нищо повече от диктатора на Хаити Дювалие наречен Папа Док, който също взе милиарди долари заеми от САЩ за строителство на пътища, училища и болници, окраде половината от тези борчове в неговите лични задгранични сметки и остави пътищата и училищата построени наполовина.Германия ни доведе до национални катастрофи след I, II световни войни, води ни и сега.
112
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Простотията е най-голямата опасност за всяка нация. Всички прости хора харесват путин.
111
17
 
19
 
! Отговори
Ха,ха, преди 6 години
Че,кое му е лошото? Най- големият политик на нашето съвремие.Да е жив и здрав. Успех!
110
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 133а ся ми кажи тръбите за турския поток/бившите за "южен"/ чие производсво са и чии кораби ще ги полагат????:)) *** лъжлив изтръцкан!! Абе алоооооооооо, те собствения си "Курск" дето се самоуби не можаха да извадят, че извикаха западна компания!! Да не говорим, че когато американците извадиха К-129 и предложиха на руснаците да им предадат телата на моряците ..........руснаците отказаха!!!! Има го документирано!
109
16
 
9
 
! Отговори
Ruskii преди 6 години
То и Японците вече мислят че СССР са метнали атомната бомба, та кво да говорим за БГ разбирачите, които не са мръднали от 30 години..
108
12
 
3
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
До Анонимен 132Стига бе! Насълзих се!
107
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 124Хаха-ха-ха-ха.......ето какво става, когато се слуша западенска пропаганда!!!! "Тръбите и технологиите" били западенски!!!! Ха-ха-ха-ха.....чак стомаха ме заболя от смях!!! НИТО ТРЪБИТЕ, НИТО ТЕХНОЛОГИИТЕ ОТДАВНА НЕ СА на они чу.чела от еуропката, които си въобразяват че все още означават нещо!!!!Тръбите са руски още след 1974г, когато Германия (не без натиска на краварите) обявяват ембарго и СССР почва да си ги прави сам! А за технологиите-погледни от вчера завода им сгъстен газ
106
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТЖал ми е за Освободителката.
105
3
 
18
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Добре де,нали Путин е съсипал Русия и продължава да я съсипва. Що ръмжите против него ? Ми радвайте се че ще го изберат отново!Ами ако дойде някой който възроди Русия и я направи сила ? Ко шъ прайм тогава ? А ?
104
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 126124, Путин не е селски тарикат... Путин е роден в Санкт Петербург, столицата на Руската Империя! Путин възстанови държавността, той е наследник на Петър I!===========роден съм в Сливен значи съм наследник на Х. Димитър!!! Ехаааааааааааа!!:) Ама тихо!! Тихо, че ако ме чуят 26 000-дите роми в маалата и теще се наредят до мен!:))))))
103
4
 
19
 
! Отговори
Глей си паничката преди 6 години
Какво сте закоментирали един всепризнат държавник, какъвто е Путин? Защо не погледнете българските си марионетни правителства, които и география на България не знаят, тук там някой им напише нещо за историята на България и се снимат на фона на Скалистите планини, когато изнасят "прецедентското си новогодищно приветствие" към народ, за който изобщо не им пука? Кой от т.н. български политици изобщо брои българите за живи? Това, което правят е кражби от беднотията и наколенки пред крейзитата в ЕС.
102
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 122Слушай ся. Запада си се развиваше чудесно и по време на студената война. И без руски петрол и газ си вървеше напред. СССР фалира. На запада не му пука за Русия -с нея и без нея все тази стига селския тарикат да не прави зулуми . За русия обаче проблема е голям -без западни технологии никога не може да издържи на икономическо съревнование. Пропастта ще се отваря все повече. Включително и технологиите за добив на петрол са западни!! И тръбите за газта също!!
101
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До Анонимен 121Да уточним само-великите сили са Англия, Франция и САЩ, както и Русия и Китай.Германия и Япония са само икономически сили, без никаква тежест в световната геополитика, те са победени страни от ВСВ.
100
1
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
До Анонимен 117То и за това сте *** до шия !
99
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много специалисти тук ве.Разбират ,не си играят.Знаят ги нещата и в минало,и в бъдеще.Сталин,Ленин,Хитлер.....Аман !!!Не разбрахте ли,че Русия е била велика преди комунистическата окупация,ако не съм прав,то нямаше Германия,Франция,САЩ,Япония,Англия да са водещи икономически сили !
98
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 118Абе дугарю, като е тооооооолкова много убуу в русия що никой не бега там бре???:))))))))))))) Не съм чул някой германец да се е преселил в в ***:))
97
17
 
7
 
! Отговори
беднотия преди 6 години
Русия има 160 милиона жители . 5 милиона в големите градове са горе долу добре . Има 200 000 богати и олигарси и свързани с тях фирми и лица .140 милиона живеят в бедност , алкохолизъм и никаква перспектива . По -голяма част от тях зомбират и имат психически отклонения от скотския живот ......
96
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия няма да фалира дори само за това,че има много природни ресурси.Дори любимия ви запад ползва руски газ,а отоплението в Русия е почти безплатно.А вие си крякайте колкото искате и се радвайте,че по 2-3 пъти в годината ви вдигат тока,парното,водата с по 2-3%,а не с 20-30 и монополистите ви дерат кожите колкото могат.Ама нали сме "европейци"с "европейски ценности" ще си мълчим и ще плюем другите.