Как да се защитим от фишинг и източване на банкова сметка?

ГДБОП отчита ръст на източване на карти
17 юни 2024 19:00, Инна Ангелова
13

Ръст на опитите за източване на банкови карти у нас отчита от ГДБОП. Експертът по киберсигурност Деян Аврамов допълва, че когато се използва онлайн банкиране, измамите могат да бъдат от няколко типа.

“Може да се стигне до случай, в който парите от онлайн банкирането са изтеглени. Зрителите, ако ползват онлайн банкиране, което предлага двуфакторна верификация, нека я активират и настроят. От друга страна, отварянето на фишинг е също потенциална възможност да се стигне до онлайн банкирането, като това е едно от нещата, които могат да се случат, след като телефонът бъде заразен", коментира експертът по киберсигурност Деян Аврамов.

Експертът съветва, в случай, че получим имейл за пратка, която не сме поръчвали, или имейл от банка, по-добре да не го отваряме. Използването на антивирусна програма с активна защита също е от важно значение.

“Също така обект на атаката може да бъде не само паролата и потребителското ви име. Може да бъде активна сесия в онлайн банкирането, затова е важно периодично, ако влизаме през сайт в онлайн банкирането, да излизаме и да влизаме, тоест сесията да изтича", разясни Аврамов за Bulgaria ON AIR.

Аврамов е на мнение, че банките непрекъснато подобряват системите си за защита, както и сигурността на приложенията си. Отговорността за личните данни обаче, остава у хората.

"Използването на дигитални портфейли е много по-сигурно при пазаруването онлайн, тъй като ние можем да преведем пари от нашата карта, нашата банкова сметка към виртуален портфейл, чрез който можем да се разплащаме по всички сайтове", каза Аврамов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Получавам по АБВ от ДСК големи мушеници ,а няма нищо общо с тая банка ,направо ги трия
12
0
 
2
 
! Отговори
От бункера преди 1 месец
Кръвожадните робовладелци в България вече превеждат само по банков път , защотото държавата е фалирала , идеята им е доходите вече да са на светло за да попълват огромните дупки , разбира се с кредити от ЕС , но скоро той ще рухне и хората само е се споглеждат пред банките.
11
0
 
5
 
! Отговори
Че те млиарди преди 1 месец
Активи на руската централна банка присвоиха вие за мижавите си сметчици мислите че ще опазите.
10
0
 
18
 
! Отговори
е-Банка преди 1 месец
Закрийте си сметките и използвайте буркан банк, дюшек банк и чекмедже трезор. Търговските дружества които се наричат банки в бг предлагат страхотни условия като високи такси обслужване, 0% лихви по депозити и едностранно повишаване на лихвата по дългосрочни ипотечни кредити.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Теглете си парите от банките.Щом толкова са се загрижили за банковата система готвят голямо крадене.
8
0
 
8
 
! Отговори
Име преди 1 месец
Само като чуя киберсигурност и ми се драйфа!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПИСАХ НЕЩО ПАРИТЕ МИ СА В ШВЕЙЦАРСКА БАНКА БГ ДА ПРАВИ КАТО ВЯТЪРА
6
3
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 1 месец
До Анонимен мнее не си защитен така изобщо понеже ще дойде апаш и ще ти ги задигне изпод гъъззето а може и да те оправи даже
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
КАТО НЕ СИ ДЪРЖИМ ПАРИТЕ В БГ БАНКА СМЕ ЗАЩИТЕНИ ОТВСЯКЪДЕ
4
0
 
9
 
! Отговори
до3 ИТ смешко преди 1 месец
източваш си задния двор. ако крадеш пари няма да се губиш времето да пускаш кьор фишеци
3
13
 
4
 
! Отговори
ИТ специалист преди 1 месец
Не можете да се защитите. Хората сте умствено ограничени, и ние програмистите се възползваме от това. Поради тази причина източваме фирмени и лични сметки за секунди.
2
0
 
14
 
! Отговори
47 преди 1 месец
При мен няма такава опасност, поддържам баланс от 10-15 лева по сметката.......
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ползвайте банкова сметка ... Duuuuh