24% от дохода на българина – за коледни подаръци!

Най-много ще купуваме дрехи, играчки и битова техника
12 дек 2017 08:37, Петя Славова
13
24% от дохода на българина – за коледни подаръци!
Снимка: Reuters

Българските домакинства ще похарчат до 24% от месечните доходи за коледни подаръци. По този показател България е на пето място сред участвалите в изследването "Коледен барометър 2017" на Фератум Груп в 20 държави.

Мексико е страната, в която тази Коледа ще бъдат похарчени най-много средства - до 34,6%, от доходите на домакинствата за подаръци. Следвана е от Румъния (31,9%), Испания (29,6%) и Бразилия (28,2%). Нова Зеландия и Австралия също са в челните класации - домакинствата от двете страни разпределят 22 - 23% от месечната си заплата за празниците.

Абсолютна противоположност са Хърватия (14,4%), Норвегия (13,4%), Финландия (12,3%) и Холандия (11,8%), които ще запазят позицията си от миналата година като най-малко харчещи за коледните празници.

Подобно на миналата година броят на домакинствата, които пазаруват онлайн, ще бъде около 25%. Германия, Великобритания и Холандия са топдържавите, които ще пазаруват подаръци по интернет, докато в Хърватия, Латвия и Мексико са най-големи традиционалисти и предпочитат да посетят магазин, пише "Монитор".

България се нарежда на 13-о място с 21% от домакинствата, които планират да закупят подаръци за празника онлайн.17,5% от всички участници в проучването поставят дрехите на върха на списъка за подаръци, което ги прави най-популярният вид подарък тази Коледа.

Играчките и игрите (13,7%), сладките (12%) и потребителската електроника (9,1%) са други популярни решения за подаряване и получаване. Домакинствата у нас също поставят дрехите на първо място в списъка си с подаръци (17%), следвани от електроника и играчки.

Финландия (17,5%) и Хърватия (23,9%) ще похарчат голяма част от коледния си бюджет за сладкиши и деликатеси, докато домакинствата във Великобритания, Швеция, Австралия и Естония ще изхарчат 20% от бюджета си за играчки и игри, сочат данните от проучването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другата следваща, но не и по значение, простотия, е грандиозното плюскане по Коледа - смирен тих, семеен и религиозен празник. Който хората често превръщат в свинщина. Затова отиват толкова пари - защото човек е склонен да прекалява и да изкривява значението на празника.
11
3
 
5
 
! Отговори
! преди 6 години
От години подаряваме по нещо само на децата. Размяна на подаръци между възрастни е грандиозна глупост. Предпочитаме да отидем някъде на екскурзия или на СПА. Коледа е религиозен празник, празнува се в семеен кръг и целта му не е да се пазарува като за последно и да се разменят излишни вещи.
10
3
 
4
 
! Отговори
Срам!!! преди 6 години
Вероятно и повече от 1/4 от дохода му е отишла и ще отиде за това, но не защото е богат, а защото получава мизерна заплата, с която дори коледни подаръци не може да си позволи да купи на децата си.
9
4
 
3
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
С пораснал доход, да, със евро доход,бай *** е за подаръци на поход,най-яко празници да преминат,а после идва дълга гладна Зима !
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предколедната истерия е най противния период в годината.
7
3
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
искам мир за бьлгария и света искам бьлгария да стане дьржава с ред и правилаподарьците няма да решат вьпросите затова по кротко и смирено
6
2
 
19
 
! Отговори
Бандит преди 6 години
Най-скъпият подарък е времето,прекарано с любимите хора.Защото даваш нещо от себе си,което не струва нищо,а всъщност е безценно.Радвайте се на тези мигове,защото създават спомени,които топлят повече от разни коледни светлини... :)
5
3
 
5
 
! Отговори
Демократичен пенсион преди 6 години
До Сп??нс Ама тогава беше мизерия.Преди 50г. съм ходил с 10 ст. на училище.Сега учениците ходят с мотори и коли.
4
3
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Я сметнете пак. Дали не се 2 заплати, а не 20%.
3
3
 
14
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Това с подаръците от години е загубило смисъла си. Преди 30 години да ти дадат торбичка с портокал, "Кума лиса" и лев-два беше събитие, защото цяла година повече от 20ст. на куп не виждаш. Сега с какво ще изненадаш деца и възрастни.
2
4
 
15
 
! Отговори
Ревизор преди 6 години
Едно е да похарчиш за коледна украса 11%, от 3000евро в Холандия - 611 лева, а съвсем друго е да похарчиш 24% от 250 евро в България - 120 лева. Сметката колко остават за съществуване няма да я коментираме. Хайде прибирайте си стъкмистиката и дим да ви няма...
1
7
 
15
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
ВъОбще няма да купувам нищо за подараци за Коледа и НГ ,не виждам смисъл в това ,а по-добре да си направим една екскурзия до някой град за Коледните или НГ празници.Миналата година бяхме в Болония ............ предишната бяхаме до Румъния и Сърбия ,тази мислим до Атина да прескочим . Мисля че тъй е по-добре ,отколкото всякакви "играчки" да купуваме които след това ще лежат някъде .