Мей си отдъхна... засега. Чакат я нови битки по пътя към Brexit

Някои трънливи въпроси все още не са решени
18 дек 2017 21:51, Елка Василева
42
Мей си отдъхна... засега. Чакат я нови битки по пътя към Brexit
Тереза Мей. Снимка: архив, Reuters

След шест месеца на политическо жонглиране и балансиране върху опънато въже британският премиер Тереза Мей приключва годината със споразумение за Brexit - добре дошла кратка почивка преди по-нататъшните битки.

Решението на европейските лидери да одобрят в петък започването на нова фаза на преговорите с Обединеното кралство, включително за бъдещите търговски отношения, бе от съществено значение за Тереза Мей, за да може да остане начело на правителството, пише Франс прес.

Откакто на предсрочните парламентарни избори през юни миналата година тя загуби абсолютното си мнозинство в парламента, авторитетът й бе разклатен. Но споразумението, постигнато в Брюксел - "важна стъпка по пътя към Brexit", както се изразя тя - беше най-сетне приветствано от цялата й партия, в която иначе заради развода с ЕС цари разкол между поддръжници на идеята за радикално откъсване от блока и тези, които искат плавно излизане.

Още по темата

Въпреки това разделение и оставката през ноември на двама членове на правителството, замесени в скандали, премиерът демонстрира твърдост и успя да запази популярността си.

Според проучване на института "ЮГав", публикувано тази седмица от в. "Таймс", консерваторите са с един процентен пункт пред опозиционната Лейбъристка партия - с 42 на сто благоприятни оценки.

Тереза Мей дори успя да убеди малката съюзничка на правителството, северноирландската Демократична юнионистка партия, да подкрепи споразумението. Разтревожена от разпоредбите за статута на ирландската граница, партията се противопостави на първата версия на текста в началото на декември.

Трънливи въпроси

Но поражението в сряда при гласуването в парламента на поправка, свързана с Brexit-а, напомни на Тереза Мей колко е ограничено полето й за маневриране: единадесет консервативни депутати гласуваха като опозицията и настояха парламентът да получи право да одобри с гласуване окончателните условия на развода.

Ръководителката на правителството трябва несъмнено да постигне компромис с партията си, за да избегне още едно срамно поражение тази седмица - при гласуването на текста за определяне на датата на излизането от ЕС, която е предмет на спор сред торите.

Трима депутати от Консервативната партия проправиха път за компромис в това отношение, като предложиха изменение, което запазва датата 29 март 2019 г., но позволява тя се промени, ако се наложи обсъжданията с 27-те да продължат и след този краен срок.

От друга страна, някои трънливи въпроси все още не са решени. По-специално, изпълнителната власт трябва ясно да определи бъдещите отношения с останалата част от ЕС - тема, с която трябва да се захване още тази седмица.

"Правителството все още не е определило своите изисквания и това няма да е лесно", заяви Чарлс Грант, директор на изследователския Център за европейска реформа. "Каквито и да са неговите искания, Европейският съюз ще демонстрира неотстъпчивост", каза той пред АФП и прогнозира "сериозна криза".

Но 27-те са заинтересовани от това да има политическа стабилност в Обединеното кралство и Тереза Мей досега съумя да балансира между различните течения в Консервативната си партия и очакванията на Брюксел.

"Европейските лидери признават, че този вариант е най-малкото зло - ако има смяна на министър-председателя, те нямат никаква представа кой може да наследи Мей", разсъждава Тим Бейл, преподавател по политически науки в университета "Кралица Мери" в Лондон.

Заради подхода си към излизането от ЕС, който е по-скоро прагматичен, отколкото идеалистичен, Мей е "единствената възможност в Консервативна партия, раздвоена по въпроса за Brexit", казва той.

Какви ще са бъдещите отношения?

Но колкото повече наближава съдбоносната дата 29 март 2019 г., толкова по-трудно ще й е на Мей да запази подходът си.

"Ще трябва да взимаме решения през този период и те няма да се харесат на всички", предупреждава Тим Бейл.

Тереза Мей иска да създаде "ново тясно и специално партньорство" с ЕС, с минимални пречки пред търговията.

Тези нови отношения може да наподобяват неотдавна подписаното търговско споразумение между ЕС и Канада или това с Норвегия, която е член на единния пазар, без да е част от 27-те. Какъвто и вариант да се избере, той ще предизвика гняв сред някои от торите.

Имайки предвид тази перспектива, някои депутати от опозицията не крият безпокойството си. "Обратното броене започна, а ние все още сме далеч от споразумение", предупреди Чъка Умуна, водещ член на Лейбъристката партия и противник Brexit.

/БТА/
 


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
parasites преди 11 месеца
abe kava e taq izuhnala kranta Mei gei i tem prochie mosjenici vsivhkite u KUPA zaedno s babichkata i celata svloch u Bukingham edno vreem u france na gilotinata sa gi slagali takiva paraziti
24
0
 
2
 
! Отговори
USA преди 11 месеца
До Deutschland

Германия само може да лъска обувките на USA и на UK.
23
0
 
1
 
! Отговори
Deutschland преди 11 месеца
Германия е велика, еврото - стабилно! Свикнаха ли британските мишки кой е шефът на Обединена Европа и как никой не бръсне британусите за живи? Франкфурт и Париж се пълнят с компании от лондонското сити! Благодарности :))))
22
0
 
1
 
! Отговори
спасов преди 11 месеца
Ари тия британски травестити няма ли най после да ни оставят на мира с техните простотии...не ни трябват в Европа долни педофили
21
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Англосаксонците са най-големите лицемери и гадини в целия свят..............мислят си, че още са империя .
Колко ресурси откраднаха от колониите си-злато, диаманти, нефт, газ и др.
20
4
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Англичаните кога ще разберат, че Русия е велика и че Крим е руски завинаги?
19
0
 
2
 
! Отговори
алито бръснарина преди 11 месеца
А, май забравиха биткойна как ще им обърка финансовите машинации. Бухаха
18
0
 
8
 
! Отговори
алито бръснарина преди 11 месеца
Как не знаеш бе, не народа, а корпорациите искат брексит. Да няма регулации на финансовите пазари най вече.ЕС иска изсветляване на париците, отделно данък за борсовите им машинации. Последния келепир ще им вземат, офшорки и валутни далавери. Обикновения ингилиз вече плаща у магазина 20% повече.
17
0
 
2
 
! Отговори
Аномален преди 11 месеца
Няма измъкване от това блато.
16
0
 
2
 
! Отговори
АМАН от наркомани преди 11 месеца
това е Все едно във Вашите домове да се развъдят хлебарки с ядрени заряди и с лазерни оръжия ..подават пострадали от ЛЕД скенери деца от съседен паралелен регион..
АМАН от НАркомани на ВЛАСТ
15
0
 
1
 
! Отговори
Молят се скромно преди 11 месеца
дават се съвети за хората д а н е монтират взриватели на ядрените заряди ..

АКо бъде ликвидiрана сегашната човешка цивилизация тези заряди могат да се окажат опасни за следващите милиони години..
"за около 100 дни ще ги ликвидирам подава експерт поканен да се справи с опасните вредители развъдени на Земята последните 8803 години вкл."

Заради НАГЛИ НАРКОМАНИ НА ВЛАСТ ще ни прецакат Бъдещето
Вс е ВИнетките "им МАЛКО все камерите не им стигали все чиповете в личните документи били недостатъчни
14
2
 
1
 
! Отговори
САТЕЛИТИ НА БОГОВЕТЕ преди 11 месеца
Уврежданията с а видими и от космоса и от сателити и от високо вкл самолети.
Активизирани са тн САТЕЛИТИ НА БОГОВЕТЕ
правят се детаилни сеизмограми чрез цигарени кутии с холограмни оръжия ,Открити са хиляди ядрени заряди произведени от хората и огромен обем древни ядрени проблеми вкл разбити бойни кораби с ядрени установки и радиоактивни сметища.
В момента установяват съмнителни обекти вероятно ядрени централи за тн светлина
13
4
 
1
 
! Отговори
Ivanov Geolog преди 11 месеца
Има рязко увреждане на климата в НА
АНглия заради облъчване на земята с стотици милиони автомобили с нарочно инсталирани контролирани от извънземните високовредни режещи и бели радиоактивни скенери вместо доказано безвредни фарове.
Има срочна молба за БЛОКИРАНЕ НА всички автомобили с скенери вкл LED XENON<HALOGEN LAZER Стотици милиони аномалии сa активирани в АНглия..
Преди малко подават за предложение за ликвидация на хората с минус 190 по целзий
12
3
 
10
 
! Отговори
Исмет преди 11 месеца
лондон е вечи маслимански
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен palqcho samo za sekundi razbrah che slushas GUNS a ROSES GYZ na ROZA za chii... go iztiposa tova zaradi dedo AKSEl ROUZ IL:i ko????
10
0
 
2
 
! Отговори
Uk THE END преди 11 месеца
samo im poglednete kmeta na LONDOn toi dori ne e Evropeec kamo li INGILIZ skoro i u Kralskoto semeistvo shte se vlee svega 4erna MULATSKA kryv krai s iNGILIZITE sega sa veche ANGLO -MELEZI
9
1
 
0
 
! Отговори
da YES YES преди 11 месеца
До 12 tvyrdo - TOUGH da YES YES MILIYNS TAIMS
8
3
 
3
 
! Отговори
12 преди 11 месеца
Англосаксонците ли са виновни ,че Просия навлезе да окопира Полша ,руски танкове срещу поляци на коне
7
6
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 11 месеца
И тук има такива заплати дори по големи. Който му се работи има къде да работи и печели и тук достатъчно.
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вече е ясно, че UK са големия губещ.
Но никой не знае - защо UK си причиниха Brexit.