Съюзът Курц-Щрахе: Консервативният и популистки обрат в ЕС

На власт в Австрия дойдоха "новите консерватори"
Обновена: 18 дек 2017 20:37 | 18 дек 2017 20:21, Елка Василева
33
Съюзът Курц-Щрахе: Консервативният и популистки обрат в ЕС
Себастиан Курц и Хайнц-Кристиан Щрахе. Снимка: БТА

Австрийската народна партия (АНП) и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) се договориха да формират управляваща коалиция. Днес новото правителство положи клетва. Съюзът между АНП и АПС бележи консервативен и деснопопулистки обрат в Евросъюза, чиито граждани се тревожат не е ли застрашена обществено-политическата стабилност, смята един експерт. Анализ междувременно показа, че подкрепата за ултрадесните партии в страните от ЕС е достигнала исторически максимум, пише Евгений Пудовкин, "Независимая газета".

Както предвижда коалиционното споразумение, канцлер на страната стана 31-годишният председател на АНП Себастиан Курц. Лидерът на крайнодесните Хайнц-Кристиан Щрахе получи вицеканцлерския пост. Начело на външното и на вътрешното министерство също застават представители на крайната десница. Австрийската дипломация ще се оглавява от Карин Кнайсъл, експерт по Близкия изток, известна с критики срещу канцлера на Германия Ангела Меркел и ръководството на ЕС.

АПС вече е управлявала в коалиция с АНП през 2000-2005 г. За момента обаче тя става единствената участваща в правителство крайнодясна партия в Западна Европа.

Още по темата

Както АНП, така и АПС се обявяват против задълбочаване на евроинтеграцията, за която настояват главата на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на Франция Еманюел Макрон. След среща с Юнкер впрочем Курц вече отправи сигнал, че европейските елити няма защо да се тревожат каква ще е политическата линия на коалицията му. И подчерта, че неговото правителство ще поддържа проевропейски курс. Към думите му се присъедини и Щрахе.

"Ще останем сигурен и деен партньор на ЕС и ще подпомагаме неговото развитие", се казва в общо изявление на АНП и АПС. Същевременно коалиционните партньори отбелязват, че ЕС трябва да спазва принципа на субсидиарност, според който икономическите и политическите проблеми трябва да бъдат решавани най-напред на местно равнище.

Създаването на коалиция бе договорено два месеца след изборите за парламент. Те бяха спечелени от АНП с 31,5 на сто от гласовете. На свой ред АПС бе подкрепена от 26 процента избиратели и стана трета най-популярна политическа сила.

Колкото до вътрешната политика, крайнодесните приканват да се засили борбата с нелегалната миграция в ЕС и отправят призив за по-активни усилия, насочени към асимилация на пришълците от мюсюлмански страни. Необходим е по-строг контрол върху миграцията, заявявал е неведнъж и Курц.

Съюзът между Курц и Щрахе е символичен за консервативния и дяснопопулистки обрат в ЕС, отбелязва Владислав Белов, зам.-директор на Института за Европа към Руската академия на науките. "Миграционната политика, водена от властите на ЕС и подкрепяна от лидери като Ангела Меркел, влезе в сблъсък с консервативните нагласи в обществото - посочи експертът пред "Независимая газета". - Самата Меркел впрочем призна още през 2015 г., че интеграцията на новодошлите ще изисква големи усилия: както от страна на мигрантите, така и от страна на европейците."

В този контекст политиката на Курц и Щрахе е привлякла в лагера им хората, "загрижени за запазването на обществено-политическата стабилност и културно-историческите ценности", разсъждава Белов. Макар Австрия да не е против приемането на трудови миранти, тя планира борба с нелегалните и настоява мигрантите да приемат културните ценности не Запада.

"Проблемите с интеграцията и имиграцията очертават в Европа две крайни позиции - либералната, сиреч германската, и крайно консервативната линия на Вишеградската група, нежелаеща да пуска на своя територия никакви мигранти - каза Белов. - Австрия заема междинна позиция."

Заявеният от ред либерални политици курс спрямо миграцията се натъкна на проблеми, споделя мнението му друг експерт. "Медиите наистина не го споменават, но (твърдата, бел. на изданието) позиция по миграцията, заемана от държави като Унгария, постепенно се превръща в европейски мейнстрийм", заяви пред вестника ни политологът Балаш Яробик, нещатен сътрудник на Европейския фонд "Карнеги".

Укрепване на консервативните тенденции в Европа констатира и шведският изследователски център "Тимбро", анализирал изборните резултати в 15 страни от ЕС през последните 40 години. По данни на "Тимбро" докато през 1982 г. подкрепата за деснорадикалните партии в тези страни е достигала 1 процент, през 2002 г. е нараснала на 8, а през 2016 г. симпатизантите на крайната десница са били вече 12,6 на сто.

Освен заеманата твърда позиция във връзка с миграцията АПС се обявява за подобряване на отношенията с Русия и настоява да бъдат отменени санкциите срещу Москва, наложени от ЕС. Тя има и споразумение за сътрудничество с руската партия "Единна Русия".

"Партиите от австрийската коалиция имат проруска нагласа и ще се обявяват за вдигане на антируските санкции на равнище ЕС - прогнозира Белов. - Но както знаем, политиката е изкуство на възможното, затова позицията на Австрия среща отпор от страна на Германия и Брюксел, обвързали отмяната на санкциите с Минските споразумения."

Друга пречка за анулиране на санкциите според експерта ще бъде формалистичният подход на Брюксел към проблема: "Там смятат, че щом бъдат отменени санкциите, въстаниците в Източна Украйна тутакси ще започнат бойни действия". В крайна сметка Австрия последователно ще се обявява за вдигане на санкциите, но остава неясно ще може ли да прокара това решение, заключи Белов.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО, НАКРАЯ НОРМАЛНО ПРАВИТЕЛСТВО В АВСТРИЯ.
21
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
разочарована сьм преди изборите едно говореха сега излезе друго коалициятане е хубава работа ама няма как това било демокрацията да хранят туземцибез краи
20
0
 
17
 
! Отговори
Един преди 6 години
Това не е популизъм, това са съвсем нормални процеси, предвид вълната, заляла Европа. Най-хубавото е, че разните либералчета се скъсаха да реват. Щом либералчетата са в режим "мяу-мяу", значи нещата се развиват в правилна посока.
19
1
 
14
 
! Отговори
ТРАДИЦИОНАЛИСТ преди 6 години
ДА ЖИВЕЯТ ТРАДИЦИОННИТЕ ЦЕННОСТИ И МОРАЛЪТ !!!
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Пудовкин какво ли ти разбира *** от кладенчова вода,че наричашсвободният избор на милиони европейци популистки.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато Путин направи във Русия основен минимален базов доход 530 евро-НА СЕДМИЦА ,тогава ми пишете за популисти в ЕС
16
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожелавам на Европа повече такива популисти и високи почасови доходи.На русия пожелавам Путин да продължи да я унижава във не популистки стил
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ ИГРАЕ ГЛАВНАТА РОЛЯ ВЪВ ФИЛМА: ЗОРАТА НА ПЛАНЕТАТА НА МАЙМУНИТЕ И ИСТИНСКОТО МУ ИМЕ Е ЦЕЗАР :) ТО ТУК СЕ Е ИЗБРЪСНАЛ.
14
0
 
5
 
! Отговори
Radio BG преди 6 години
The young fuhrer!
13
3
 
14
 
! Отговори
крайно време беше преди 6 години
Тоя път май, аншлуса ще тръгне в обратен ред!?
12
0
 
11
 
! Отговори
Соросчук преди 6 години
Майданчеееее....
11
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати и европата, остана на деца да я управляват а вие хайър чакате.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
tipichni- tipikyl- Urogeis
9
6
 
4
 
! Отговори
100% true преди 6 години
i dvamcata sa --- ot drugata rezba
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Красиви са.Само Хайдер липсва на снимката...
7
5
 
14
 
! Отговори
Handel преди 6 години
"Съюзът между АНП и АПС бележи консервативен и деснопопулистки обрат в Евросъюза, чиито граждани се тревожат не е ли застрашена обществено-политическата стабилност". Не се тревожат гражданите, а политиците, и не за стабилността, а за топлите си местенца и щедрите предизборни и следизборни дарения. Поради което и бързат да напълнят страните си с живвещи безплатно и благодарни имигранти.
6
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И техните служби разбраха , че с Русия ще са по добре от Нато.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тpoловете да леят сълзи и coпoли, колкото си искат! Скоро консерваторите и националистите ще изгонят "работодателите" им от властта!
4
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този съюз удивително напомня на един друг съюз у нас. Само третият г лупак липсва. По същият начин се извъртяха след докопването до властта. Проповед, този зализаният с големите уши прилича на някакъв макaк неизвестен на зоологията.
3
4
 
4
 
! Отговори
Исмет преди 6 години
каато бях при брачет ми вав виена астриицити ги беши многу страх от турчените