Стрелбата срещу данъчния шеф заради ДДС схема с месо?

Камери са заснели опита за убийство на Стаменов
20 дек 2017 07:58, Елка Василева
35
Стрелбата срещу данъчния шеф заради ДДС схема с месо?
Снимка: Булфото

Пресичане на ДДС схеми при внос на месо и месни продукти за стотици милиони лева може да са причина за опита за убийство на данъчния шеф Иво Стаменов, пише "24 часа".

В НАП 43-годишният Стаменов отговаря за фискалния контрол над рискови стоки, каквито са месо, месни продукти, зърно, зеленчуци, горива и други.

Колеги на Стаменов изключват напълно версията, че поръчителят може да е от сферата на горивата, тъй като ефективните проверки в този сектор още не са започнали. В момента се разработва методиката за тях.

След покушението полицията е иззела документи и компютърни разпечатки от всички разработки в отделите на НАП, по които е работил Стаменов в последната една година. Най-голямо внимание разследващите отделили на описани схеми за укриване на ДДС чрез схеми за измами и конкретните имена, посочени в тях.

Още по темата

Една от тях описвала фиктивен износ, т.е. износ само по документи, а не на стока, като се ползва данъчен кредит, а едновременно с това стоката се продава на вътрешния пазар, без да се внасят данъци.

В следващите седмици ще бъде проверена всяка от компаниите в описаните схеми за укриване на ДДС. Същата процедура ще се приложи и по отношение на зеленчуците и зърното, при които също се укрива оборот и се ползва неправомерно ДДС.

Поне две камери са снимали стрелеца, който в понеделник се опита да убие Иво Стаменов на ул. “Дунав” в идеалния център на София.

Едната е точно до мястото на стрелбата и е на офис, където доскоро беше една от пенсионно-осигурителни компании. Другата е на сградата на ул. “Врабча” на метри от местопрестъплението, откъдето е минал килърът, за да се оттегли по бул. “Васил Левски”.

Все още обаче няма заподозрян, пише изданието.

43-годишният Стаменов оцеля при опит за атентат в 8,40 сутринта. Той е прострелян в джипа си БМВ, с който отивал на работа. Това бил обичайният му маршрут за придвижване до офиса, точно зад сградата на фармацевтичния факултет на Медицинския университет, по ул. “Дунав”. Назначена е балистична експертиза, която да покаже дали е стреляно с пистолет или карабина.

След две операции лекарите във ВМА успяха да стабилизират състоянието на Стаменов. Засегнат е белият му дроб, а куршумът е преминал през тялото му и не е останал в него.

Криминалистите очакват да бъде изваден от медикаментозната кома. Не е изключено обаче да не помни инцидента. Сигурно е, че е видял поне колата, от която е стреляно по него, или човека, ако е бил пеша. Тази подробност не е изяснена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
а да го прехвърлиш на цена от 1500 лева. В този случай държавата ще има право да заплати на купувача цената от 1500 лева даже и малко отгоре примерно 10%. 4. Всеки работещ в държавна или общинска служба да има задължението да информира данъчните, ако има информация, че се извършва или ще се извърши сделка на непазарна цена, т.е. ще се спестят данъци за държавата, нали те от това си получават заплатите.П.П. Министър Горанов, да нареди да се проверият всички данъчни на какви цени си изповядват сделките за коли, апартаменти и т.н.
12
2
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
3. За избягване на неплащане на такси при сделки с недвижимо и движимо имущество- ако има сделка за продажба на движимо недвижимо имущество, земя, сгради, автомобили и др.- всяка сделка от този род ако е на цена която удоблетворява държавата да може държавата да заплати цената на придобиване и да стане собственник на веща или имота. По този начин много бързо сделките ще започнат да се изповядат на пазарни цени, защото ще е малко тъпо да си платил за автомобила си 10 000 лева, а да го прехвърлиш
11
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно е взел едни пари и не е свършил работа!
10
1
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Въпросът ми е към всички, защо се напъват за тези държавни служби след като знаят, че заплатите са им 1000, 1500 лева и са толкова много ангажирани, има друг келепир явно.Предлагам: 1. Всички плащания на държавни и общински служители да минават през БНБ и после през всякакви частни банки. Всички заплати да се получават по карта. 2. Да се проверява всяка тяхна сделка с какви пари са я заплатили.3. За избягване на неплащане на такси при сделки с недвижимо и движимо имущество- ако има сделка за продажба на движимо недвижимо имущество, земя, сгради, автомобили и др.- всяка сделка от този р
9
2
 
17
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Скъпа кола ли ? Ак ое това на снимката 15 годишен дръгел за 10к ? Кое му е скъпото ? Иначе си е в схемата явно !
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми говорете глупости, все едно някоя фирма се уплашила да не я провери великия нападжия. Фирмите знаят, че ако не е този, друг ще дойде.Разстрелите винаги са за отмъщение - неизпълнено обещание или неподелена плячка.
7
1
 
30
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Румъния са много по-напред от нас, реално преди 10г. бяхме на едно ниво, сега те самного напред, а ние сме си все там където бяхме. При нас за последните 10г. нищо не се е подобрило, просто стоим на едно място.Ако ДДС-то за храните у нас беше на нормално ниво, например 9% като в Румъния, тогава нямаше да е толкова доходоносно да има такива схеми у нас, съответно щеше да е по-добре за всички. Хем народа ще купува по-евтино с 10%, хем няма да има схеми и ще има повече приходи за бюджета.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Румъния ДДСто е различно за различни стоки и ,,играе" непрекъснато .Сега от 1 януари общото става 19%.По едно време беше 24.За хляба и хр. продукти го свалиха на 9%.И въобще и там е битка с мафията.Не давайте за пример непрекъднато Румъния защото и те не са цъфнали и мързали.А и те теглиха 20 милиарда ДЪЛГ.
5
2
 
17
 
! Отговори
факт преди 6 години
До икономистУважаеми у нас нищо случайно не се случа,нищо....
4
9
 
21
 
! Отговори
но само на нас преди 6 години
Скъпа кола,апартамент в центъра?държавен служител?ясно е за какво става въпрос нали?
3
2
 
31
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Ами ще има схеми с месо и храни, защото само у нас ДДС-то им е толкова високо 20%. Затова и си струват такива схеми. По белия свят ДДС-то за храни е на по-ниска ставка между 6% и 9%, това за западните страни, дори и в Румъния е толкова, и в западнала Турция също. У нас е 20% за да може да стават такива схеми с подкрепата на властта, затова и няма да имаме ниско ДДС за храни.
2
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоа бъркал в много каци явно
1
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У, де, бре! Сега ще го изкарат най-големият борец срещу корупцията!