Цивилните руснаци в Сирия – да умреш, но срещу заплащане!

Съдбата на тайно наетите от руското правителство за военни мисии
21 дек 2017 20:00, Анисия Иванова
171
Цивилните руснаци в Сирия – да умреш, но срещу заплащане!
Снимка: БТА

Когато Владимир Кабунин подписал граждански договор с армията, видял възможност да си осигури много по-висока заплата, отколкото би могъл да получава в провинциалния си роден град в Русия. Бившият полицай напуснал Оренбург, намиращ на почти 1500 км югоизточно от Москва, щастлив, че може да помогне на съпругата и сина си, и се присъединил към проруските бунтовници, биещи се с правителствените сили в Източна Украйна, разказва Ройтерс.

Когато боевете там затихнали, Кабунин отишъл в Сирия, за да служи като полеви медик към войските под руско командване. Кабунин бил убит тази година в Сирия и тялото му било пратено у дома. Но правителството не признава, че той е бил в Сирия, затова е бил погребан без военни почести и от гроба му не си личи, че е загинал при военни действия.

38-годишният Кабунин бил един от стотиците хора, подписали договори с армията, тайно наети от Москва за бойни операции в Сирия от началото на руската военна операция там през 2015 г. Според изчисления на Ройтерс най-малко 28 души на граждански договори са убити в Сирия тази година, а от руски консулски документи може да се предположи, че бройката е доста по-голяма.

Руското правителство отрича да набира и изпраща хора, наети от армията на граждански договори, да се бият в чужбина. Министерството на отбраната не отговори на запитване за случая на Кабунин и ролята на хората на договори в Сирия, а казва, че предишни съобщения на Ройтерс за хората на договори са опит за дискредитиране на мисията на Русия за възстановяване на мира в Сирия.

Но през последните две години агенцията е разговаряла с десетки членове на семействата, колеги и приятели на хора, наети на договор от армията, които са били убити в Сирия. Запознатите казват, че хората на договор са подчинени на правителството и са помогнали за обрат във войната в полза на сирийския президент Башар ал Асад, който е съюзник на Русия, но крият мащаба на нейното военно участие и загуби.

Фактът, че Кабунин и други като него желаят да се включат в подобни мисии, показва, че Кремъл може да разчита на голям резерв от бойци, които са готови да поемат риска да загинат безславно, при условие че са добре възнаградени.

Добре утъпкан път

Кабунин тръгнал по път, поет от много хора на договори: служба в армията или силите за сигурност, връщане към цивилния живот, борба за изкарване на прехраната, после възможност за изкарване на прилични пари, биейки се тайно за Русия - в Украйна, а след това в Сирия. Членове на семействата на руснаци на договор казват, че в Сирия те са получавали по 6500 долара на месец, което е над 12 пъти повече от средната месечна заплата в Русия.

"Ако напуснеш правоохранителните органи, имаш само един избор - да станеш наемник", признава пред Ройтерс Василий Каркан, съученик на Кабунин. Като дете Кабунин бил стеснителен, докато не започнал да тренира кикбокс, спомня си Каркан. Спортът се превърнал в хоби за цял живот. Кабунин завършил медицина, учил право, но поел по стъпките на хора от семейството, като постъпил в полицията.

През 2010 г. той си намерил нова работа в затвор, а съпругата му работила в белодробна болница. Задачата на Кабунин била да работи със затворници, за да получава информация и да събира разузнавателни данни за планирани опити за бягство или възможни размирици, но през 2012 г. напуснал тази работа.

Говорител на системата на затворите в Оренбург каза, че той напуснал по свое желание. Имало съкращения на работни места и Кабунин търсел нова работа около две години. "Няма къде да работиш", казва негов семен приятел. "Тук не можеш да изкараш повече от 10 000 рубли (170 долара) (на месец)."

Когато през 2014 г. избухнали сражения в Източна Украйна, Кабунин видял в това възможност за работа.
Москва отрича да наема военни на активна служба в Украйна или да предоставя пряка военна помощ на сепаратистите. Но Кабунин се присъединил към Дмитрий Уткин - лидер на група бивши руски военнослужещи, биещи се там, с боен псевдоним "Вагнер", и заради медицинското си образование служил като военен медик.

Загинал в бой

Когато Уткин и неговите другари били изпратени в Сирия, за да подкрепят редовните руски сили, Кабунин отишъл с тях. През април 2016 г. той бил полеви медик в подразделение за медицинска евакуация под командването на Уткин в Сирия, казва служител на украинска правоохранителна служба. По негови думи службата се е сдобила с личните данни на 1700 руснаци на договор, изпратени в Сирия, повечето от които преди това били в Украйна.

Кабунин потеглил за последно за Сирия на 4 януари и бил поставен да командва медицинска рота, но бил ранен на 31 януари и умрял на 7 февруари в провинция Хомс. Негов роднина разбрал това от бивши колеги на Кабунин от полицията, някои от които също служели в Сирия, и от смъртния му акт, предаден на съпругата му Наталия. Не е ясно как тя е била уведомена и кой й е дал смъртния акт. Тя е отказала да говори пред Ройтерс.

Роднини на други убити, работили на договор, казват, че вестите идват чрез приятели или познати, или по телефона от хора, които казват, че представляват частна компания.

Кабунин бил погребан до гробовете на други членове на семейството в Оренбург. От портрета му, поставен на кръста, ни гледа мъж с обръсната глава в цивилни дрехи. Съпругата му получила обезщетение.

Според роднини на цивилни руснаци, убити в Сирия, работодателят обикновено изплаща обезщетение от 3 милиона рубли (51 227 долара) на най-близките роднини, когато наетият на договор бъде убит.

Роднини на друг загинал и работил на договор, разказали пред Ройтерс, че в неговия случай парите били предадени в брой на вдовицата му в хотел в южния руски град Ростов на Дон.

Мисията изпълнена

На 11 декември президентът Владимир Путин обяви при посещение в Сирия, че сирийската операция е приключила и отдаде почит на убитите там руски военнослужещи.

Нищо не беше споменато за загиналите хора на договор. Правителството не е длъжно да разкрива подробности за смъртта на членове на нередовни сили под неговото командване, а руските военни загуби в Сирия са държавна тайна.

Смъртта на Кабунин не разубедила приятеля му Валерий Дзюба, също бивш полицай и кикбоксьор от Оренбург, да отиде в Сирия, за да се бие на договор за армията.

Семейството на Дзюба получило телефонно обаждане от неизвестен човек, който казал, че той е умрял на 20 август, но не уточнил при какви обстоятелства. Дзюба също е убит в Сирия. (БТА)


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тръмп е престъпник -- това
го твърдят самите американци .
125
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Всеки американец е престъпник .
124
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Харесва ми когато руснаци избиват
американци .
123
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия не може без да напада и избива, жадна е за кръв!
122
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз знам че връщат опаковани
амер. военни спецове .
121
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е Русия - терор и смърт.
Затова населението и изчезва или бяга на Запад.
120
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво правят американски наемници в Украйна , Донбас ?
119
6
 
8
 
! Отговори
Контрактор преди 11 месеца
Е,и?От небето ли падате?Лошите руснаци?!Немници има навсякъде,включително и в България,контингента е около 1000 човека!А най-голямата наемническа армия е от ФАЩ!Чуждестранният легион,Легиона на ветераните и т.н.Ама дай да плюем(той колегата е един и същ де,навсякъде се включва).
118
2
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 11 месеца
НА 19.09. СЕРЖАНТЪТ ОТ ТИНТИРИ-МИНТИРИЙСКИЯ ВОЕНЕН ОКРЪГ - КОМАР МУХИН, ЛИЧНО Е СЪОБЩИЛ /НА ВОДЕЩ ЖУРИЕН ОТ РОЙТЕРС-РОЙТЕРС/ , ЧЕ Е УБИТ- ВОЮВАЙКИ В СИРИЯ ЗА НЯКАКВА СИ " АНТИ - АНТИ - НАТОДЖИСКА КОАЛИЦИЯ" !!! РОЙТЕРС -РОЙТЕРС ВЕДНАГА Е ИНФОРМИРАЛА ВСИЧКО ДЕТО МОЖЕ И ...НАКРАЯ Е ПРОВЕРИЛА ВЕРНОСТТА ЗА СМЪРТТА НА СЪОБЩИЛИЯ " ЖЕСТОКАТА ИСТИНА"- РОЙТЕРС ЮНАК !!!!
117
11
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
БАШАР АСАД е законен президент на Сирия, свикнахте ли?
116
9
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
Айде стига с тая антируска платена пропаганда...............колко лоши са руснаците, нали?
Само Русия се биеше реално с ИДИЛ.
115
9
 
3
 
! Отговори
Аз съм №85 преди 11 месеца
Продължавам да ви щипя ГЗетата! Обидихте ли се? Да бе, крайно непатриотично нещо съм написал. Нали сте анонимни, не се отнася за вас, нали? Лошото е, че е истина! И че и това ви достойнство е като другото - човешкото, гражданското, бунтарското! Пет века - под агарянско иго, дошли отнякъде, освободили ви, а потомците на освободените станаха роби на долара, управниците им слушкат като палета, работят против народа си. И лаеtе против Освободителите, търкате се с керемида от родството си! Уау!
114
11
 
10
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 11 месеца
По всичко личи, че Кабунин е едно зелените човечета на товарищ путин използвани за мисии, като провеждане на референдума в Крим, сепаратистки действия в Донецки Луганск, както и за затвърждаване на позициите на раССия в Сирия. Самият факт, че тези човечета не са признати официално от Кремъл и се погребват без военни почести е достатъчно красноречив, за действията на рушката страна, която с използването на такива елементи, сее тероризъм без да го признава. Кремъл винаги действа така - ПОДМОЛНО
113
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И как така е убит в Сирия, нали уж е нает тайно:)))))
112
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И как така хем е тайно нает, хем не е след като четем за него. Хем е полицай, хем изведнъж става медик. Аз щях да го съчиня по правдоподобно..
111
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен

Контингентъ ни е в Афганистан вече повече от 10 години, така че 1 млрд , не е и толкова много.
110
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До сега България е дала повече от 1 милиард евро – по думите на Тиквата- за издръжка на контингента в Афганистан, да охраняваме маковите полета на ЦРУ.А колко загинаха, м? Тръгнали за Русия да пишат….Има интереси там – праща войски.А ние какви интереси имаме, да не би американците да ни дават нещо от печалбата от наркотиците? Или евтин петрол ??? Не, само дето опростихме дълговете на Ирак, за милиарди
109
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Какво да се прави имали война ще има и жертви
108
12
 
15
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 11 месеца
Руснаците отиват да мрат в чужбина не отмного патриотизъм, а защото в родината им е пълен батак и мизерия.

Всъщност руската държавна политика винаги е била такава - дръж мужика в безизходица, за да не си цени живота и да е винаги готов за пушечно месо.

Нали виждате, че на война ходят не баровците от Москва и СПб, а измекярите от провинцията.
107
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
60% от воюващите на американска страна в Афганистан са PMC-та, тоест private military contractor, ТОЕСТ наемници. Причината, поради която въпросните наемници приемат да са такива е заплащането. То е средно 6 пъти по-високо от това на редовен воиник. Това нито е тайна, нито е трудно да се потвърди от всеки, който е бил в Афганистан.