Книжната двулевка отива в миналото. Защо?

Монетата с лика на Паисий Хилендарски е в обращение от 2 г.
22 дек 2017 07:40, Анисия Иванова
34
Книжната двулевка отива в миналото. Защо?
Архив: БУлфото

Банките пенсионират книжната двулевка. Банкнотите от 2 лв., които внасяме в БНБ, централната банка ни ги връща под формата на монети със същия номинал, обявиха пред "Телеграф" от водещи български кредитни институции.

Новата монета с лика на Паисий Хилендарски бе въведена в обращение преди малко повече от 2 г. - на 7 декември 2015-а.

Историята

Първата банкнота от 2 лева е емитирана през 1916 година. Текстът върху банкнотата гласи "ДВА ЛЕВА СРЕБРО". По това време в България не е имало утвърден сребърен или златен стандарт. По-време на балканската и междусъюзническата война, България постепенно преминава от познатите до този момент сребърни монети към банкнотната емисия. Банкнотната емисия по времето на Първата световна война нараства десетократно. Основната причина за това е необходимостта да бъдат покрити военновременните разходи. Банкнотата продължава да бъде в обращение до 1924 г. През 1920 г. се емитира и по-нова емисия на двулевката, която остава в обращение едва една година повече – до 1925 г.

Дълго време след това двата лева биват под формата на монети. И така чак до 1962 година, когато отново бива емитирана банкнота с номинал 2 лева. Добре позната, на една немалка част от нашите съвременници, банкнотата с изобразената гроздоберачка със сигурност навява известна носталгия. Разбира се, за по-младите читатели банкнотата вероятно не е така добре позната, тъй като тя излиза от обращение преди 21 години, през 1996 година.

Гроздоберачката всъщност се казва Кина Гърбова и е от Сухиндол. През 1960 г., когато Кина е на 16 години, тя и нейни съученици за изпратени на гроздобер. Там е заснета от фотографа Любомир Чаръкчиев, а запечатаният й образ печели първа награда на изложба в ГДР. Тогава БНБ взима решение точно тази снимка да краси гърба на двата лева. Банкнотата с гроздоберачката има и по-късна емисия от 1974г., която по същество обаче по нищо не се различава от първата.

По-нататъшната история на двулевката е добре позната на всички. През 1999г. и по-късно през 2005г. е емитирана банкнотата, която ежедневно използваме и до днес. Образът на банкнотата е на Св. Паисий Хилендарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
"Двата лева&quo преди 6 години
се наричаше един култов ресторант в Бургас през 70-те години на миналия век. Два лева бяха много пари, бутилка 500 мл. водка струваш 1,86 лв. на магазина. Сега поради девалвацията 2 книжни лева се износват много бързо, използват се като стотинки в миналото. Това е главната причина за подмятата с монета от 2 лв. която може с години да сменя притежателя си.
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не иска монети да си ползва пластика ;)
27
0
 
8
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 6 години
Това че банкнотата се изхабявала бързо е много глупаво оправдание! Като се изхабява бързо да вземат и да си напънат малко сивото вещество тези от БНБ и монетния двор! Няма нужда да откриват топлата вода, тя вече е открита - т.н. банкноти от полимер/найлон/. Нашите комшии - румънците ги ползват от доста време, в Канада и Австралия също, дори на Англичаните новите емисии банкноти са такива.Писна ми да мъкна по половин килограм "желязо" с мен което съсипва и портфейла за 6-9 месеца!
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мнго хора, това име еогромен проблем. Мислех си, преди, че хора с такива проблеми са щастливи, защото това не са проблеми, а дребнави форми на инат. Сега знам, че хора с тези промени, са най-нещастните ...
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ще са валидни книжните двулевки?
24
0
 
2
 
! Отговори
практичния мислител преди 6 години
До Анонимени сега има закръгляне но не се усеща
23
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През социализма имаше книжна еднолевка и двулевка, заедно с монети от 1 и 2 лева.
22
2
 
14
 
! Отговори
Агджата преди 6 години
Заради приемането на еврото е. В евро най-малката банкнота е 5, надолу са монети.
21
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гроздоберачката всъщност се казва Кина Гърбова и е от Сухиндол. През 1960 г., когато Кина е на 16 години, тя и нейни съученици за изпратени на гроздобер.Така правеха ***, безплатен детски труд. Ниско качествена продукция, изнасяне за *** СССР на консерви с мишки вътре.
20
0
 
11
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Ако се разгледа под микроскоп фона на гърба на банкнотата, ще се видят имената на всичките Български князе и царе от многовековната ни история изписани с микрошрифт. Това е и една от причините за изхвърлянето от обръщение на банкнотата.Другата е, че МВФ контролира емисиите на банкнотите ни чрез номерата върху тях, а при монетите номера няма и съответно контролът е труден и може да си направим повечко пари...
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200 левовата банкнота отдавна вече трябваше да е в обръщение.А пък монетите от 1 и 2 стотинки трябва да се изтеглят от обръщение и цените да се закръглят до 5
18
0
 
5
 
! Отговори
Сезгин преди 6 години
Е,гледам я двулевката от 62 и тази от 74,уж нямало разлика,*** кат гледам герба е съвсем различен.Пак някой пиче без да си е проверил нещата
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най мраза в джобовете да ми дрънка желязо. Кой е този селски умник който премахва книжните пари и ги заменя с желязо? Макята ви селс.ка девна фо.стенцата мръ.сна!
16
6
 
18
 
! Отговори
Нигерец преди 6 години
Е, така се прави скрита девалвация на валута. Първо се премахват банкнотите от един лев и се заменят с метални. После същото се прави с банкноти от два лева, после с петолевките и накрая се стигне до десетолевките. После се обявява че с цел намаляне на многото нули и многото монети в обръщение, ще се въведе нова банкнота от един лев която ще е с равностойност на 10 стави лева. Въобще тази игра сме я играли вече поне пет пъти.
15
0
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Това, което го пише в "новината" го казаха преди доста време. На 22 октомври 2015 година имаше съобщение, че от 7 декември 2015 година БНБ пуска в обръщение монетата от 2 лева.БНБ спира да печати книжни двулевки и пуска само монети и така постепенно ще се изтеглят от обръщение книжните двулевки.
14
3
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 6 години
Съвсем нормално действие .Който е живял по-дълго помни и трилевовите и 25 левовите и 10,000те банкноти.И на това ли дирите кусур бе юнаци млади?
13
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как защо? За да се късат повече джобовете на хората и да има работа за шивачите!
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О не... мъката, объркването ... Абе хора, я се стегнете малко бе !
11
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - След като двулевката бъде сменена с монета, същото ще стане с банкнотите от 10, 20, 50 и дори 100 лв. Един хляб ще струва 70-80 лв.Право казваш! Такова нещо ще се случи веднага, щом бсп-то застане на власт. Вече се е случвало два пъти, при Луканов и Виденов. Чудо ли ще бъде, ако българите настъпят пак мотиката!
10
0
 
27
 
! Отговори
Чо Чо Сан преди 6 години
Нищо ново не се е случило. Банките отдавна изтеглят банкнотата от обращение. Друг е въпроса, че смачканите и скъсани банкноти неправомерно ги пробутваха обратно досега. Както и банкнотата от 1 лев и тази си остава редовна платежна единица наравно с монетата.