По Коледа: 1200 апартамента разбити, а МВР-то търси полицаи!

Мъжете вече са джебчии, а жените влизат през терасите
23 дек 2017 07:38, Петя Славова
89
По Коледа: 1200 апартамента разбити, а МВР-то търси полицаи!
Снимка: архив, Булфото

Крадци разбиват по около 1200 апартамента всяка Коледа. Това показват цифрите на МВР за предходните години, пише "Монитор". От тях се вижда, че само за дните около празниците в страната се взломяват между 1000 и 1200 жилища.

Бройката е двойна в сравнение с целия предходен месец ноември, когато общо всички набези са около 600. От полицията полагат усилия всяка година, за да намалят цифрата, но тя си остава почти константа. Причината е, че където се концентрират униформени, там почти няма обири. За сметка на това се атакуват кварталите, където полицейското присъствие е по-малко.

"Няма как да следим за обществения ред, да пазим домовете от крадци, да следим за нарушители на пътя и да си вършим всички други основни задачи едновременно. Разпределяме полицейските сили максимално добре, за да можем да покрием всичко, но не сме всесилни", обясниха от "Национална полиция".

Въпреки това от там гарантираха, че отново в празничните дни ще има постоянни полицейски патрули по кварталите в страната, за да пазят домовете на хората, тъй като битовите престъпления, в които влизат и кражбите, са основният проблем, заради който е критикувано министерството. Само за година взломните кражби са над 10 хил. От домовете - близо 9 хил., от офисите са над 700, а от магазините - 7740.

От министерството поясняват, че редиците на МВР се нуждаят от още поне 5000 полицаи, за които е обявен конкурс. Дупката представлява и 10 процента от щата на цялото министерство.

Най-много полицаи се търсят в най-голямата дирекция – столичната. Конкурс е обявен за 306 патрулиращи полицаи, 50 пътни полицаи, 50 оперативни работници и 15 разследващи. На сайта на МВР се вижда, че само миналата седмица е обявен конкурс за 112 нови служители в СДВР - старши полицаи и младши пътни полицаи.

Интересен факт в цифрите е, че половината от разкритите кражби са извършени от жени, или общо 3146. Те са и заловени, а голяма част от тях по-късно са освободени. Общо 318 дами са били регистрирани за нападения в жилища, от които са си тръгнали с пари, злато и техника. Впечатление прави, че джебчийските кражби, които са 480 за годината, са извършени от малко над 200 жени. Останалите апаши са били мъже, каквато тенденция доскоро не се забелязваше.

"Мъжете и жените си сменят ролите, защото вече всеки е наясно, че жена от някой етнос в мола е джебчийка, а съмнителен мъж покрай входа, че е крадец. Затова се наблюдава едно разместване в криминалния свят. Мъжете стават джебчии, а жените се катерят по терасите, разбиват дограмите и крадат каквото намерят", обясниха разследващи. Те поясниха, че през последната година се наблюдава и скок на този тип престъпления, извършени от чужденци. Общо 136 са кражбите, за които като извършители са регистрирани основно чужденци от сирийски и арабски произход.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Полицаите ще се справят /дори и в намален състав/ . Нужни са ни затвори, килии и американската съдебна система !!! Съдя еди кой си, а не съдът еди къде си, е сзел решението ! Трябва да има народен избор за съдиите...трябва да ги избират хората по места!!! На какво основание имат "независимост " когато се самоназначават ! Днес К.... и пед..... съдят народа- подкупени,споразумяват се с убийци ,педофилии ,мофиози и партийци !!! Отнася се и за проКУРитатите !!!!
62
0
 
9
 
! Отговори
Едно ченге преди 6 години
Интересни хора сме българите, псуваме всикчко и всички, а не виждаме основното. Да, в системата на МВР има много проблеми, има некадърници, рушветчии, но къде няма, другаде да не е по добре? Все пак мнозинството от нас си вършим работата съвестно. Ако искаме по сериозен ефект, трябва промяна в законите, реформа в МВР, в съдебната власът и ПАРИ. А иначе нека плюем, така е по лесно, това обаче разочарова тези от нас които си вършим работата и резултата е все повече напуснали колеги.
61
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
БГ-полицаи и за 5 стотинки работа не вършат, само знаят да плачат за пари.
60
3
 
15
 
! Отговори
загубена държава! преди 6 години
след като ги хванат и ги тикнат в затвора за по 10-15 години, дали ще е така?!
59
0
 
9
 
! Отговори
Цв.до 57 преди 6 години
Хвана ги защото бяха конкуренция на батко му и защото системата все още работеше. След него е като след потоп. С разни калинки малинки и тем подобни инки успяха да разрушат нещо работещо.
58
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ
57
0
 
19
 
! Отговори
До 57 преди 6 години
От тази бедна "държава"нищо не става.За това младо и старо напускат тази прокълната територия и емигрира в Европа и САЩ.Както върви тук ще останат само бездомни кучета,*** и една шепа стари хора.
56
4
 
14
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До Петър 52 Петре , Цветанов като министър на МВР за някалко месеца излови магистралните бандите и куп други престъпници. Скриха са в миша дупка.Нооо, съдебната система.Там е разковничето. Недосегаеми , с огромни заплати , превилегии и пенсии без таван. Там трябва да се разрови яко.
55
10
 
7
 
! Отговори
Ще стане ва преди 6 години
Полицаите полагали много усилия да задържат крадците.Това е като виц.Полицай и поп никога не работят.
54
4
 
11
 
! Отговори
hra преди 6 години
Боко Молекулата им позволява да берат. Те не крадат, а берат.
53
2
 
8
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
МВР търси полицаи...Защо ? Те ли са разбили апартаментите?
52
0
 
6
 
! Отговори
Не преди 6 години
Не пишете във ФБ, че ще ходите някъде! А Петето да се върне към секс-темите, много е добра! ;)
51
0
 
18
 
! Отговори
mntjkb преди 6 години
До Дивия изток 49Нямаш си и най малка представа за нещата,както ти така и останалите пишещи,но сте с претенции иначе.Помислете с главите си,защо и кой отклонява вниманието ви от истинските проблеми и виновниците за тях и ги насочва към полицията.Това е най лесното,а мат'ряла само толкова му трябва и плюенето започва. През това време онези ви се смеят и си правят, каквото си искат. Правят го, защото могат, защото са по-умни от вас и защото сте 80%. Използват старата тактика "Разделяй и владей"
50
0
 
11
 
! Отговори
mntjkb преди 6 години
До Дивия изток 49Бате, а на теб кой ти казва, че не са събрани годни доказателства за пред съда? Не са си същите тези, които трябва да ги съдят или са някой мастити адвокати? А ти вярваш ли на нашата съдебна система или на адвокатите защитаващи отявлени престъпници с една камара присъди ? Ако им вярваш значи вярваш и в Дядо Коледа.
49
5
 
6
 
! Отговори
Дивия изток преди 6 години
Бате, като са ги хванали да бяха и събрали някакви годни доказателства за пред съда, не да връщат делото 10 години, и с бой да изтръгват самопризнания, а до патрулката да има 5 коли спряни по тротоарите и един джебчия с 3ти клас да не могат да намерят в град, където всички се познават. Отиди се разходи из Европа или Канада, че махнали визите и виж как се работи. Бензин нямали, дрехи нямали... С пет допълнителни патрулки ще сложа градове от по 30 хил. в ред за 1 година.
48
2
 
12
 
! Отговори
mntjkb преди 6 години
Та къде да си намерим умен народ, който ясно вижда къде е проблема? Още на времето Петко Р. Славейков го е казал "Не сме народ, а ***". Ето за това управляващите, които и да са те ви *** с цени, данъци винетки и какво ли не и да ви кажа малко ви е. Виждате полицаите като врагове, а не виждате, кой пуска тези, които полицаите са хванали слепци презрени. Може ли да се уважава глупав и предателски мат'рял състоящ се от 80% ? От всичко сте недоволни ама промяната не става от тук на компютъра.
47
7
 
11
 
! Отговори
Алоу преди 6 години
Полицайчето, съгласен съм да не ви търсим, само с една подробност, да спрем и да си плащаме за вашите пенсии, заплати, командировки, почивни станции, 20 работни заплати при напускане и т.н... този милиард и нещо, който се харчи да остава у данъкоплатците...
46
4
 
7
 
! Отговори
mntjkb преди 6 години
Прав беше царят като каза, че на българина чипа му е дефектен. Прав беше и ББ / уточнявам,че не съм му фен, не съм гербаджия или негов симпатизант / като каза, че мат'ряла е такъв и накрая прав беше и проф.Иво Христов като каза, че 80 % са ***. Отнася се до всички плиткоумни и слепи индивиди плюещи полицаите. Колко сте заслепени,за да не виждате къде е проблема с престъпността. Нима полицията съди? Един полицай ви го е написал много добре, но какво да се прави вие сте си просто един мат'риал.
45
5
 
7
 
! Отговори
типично преди 6 години
До полицайМай си изпусна нервите а,ето сега разбрали защо хората ви презират?мисли ако можеш...мижитурка.
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никъде в нета няма нито една обява за монтаж на входни врати. Търсех къде ли не. Сайтове за улуги, олх, базар, магазини... В нета е пълно с оплаквания на хора станали жертва на измамници - монтажисти на врати. Дори има десетки негативни коментари за фирма СОЛИД 55 за монтаж на врати, които струват 3000 лв.Нямало полиция? Който иска полиция да си наеме охрана и да застрахова имущество.В блокът всички са богати Заключват два пъти своите входни врати на апартаментите, но не и на блока