Месо, мляко, яйца... поскъпват! От февруари с до 60%

Експерт: По-високите цени са заради по-скъпия ток за бизнеса
3 яну 2018 08:53,
156
Месо, мляко, яйца... поскъпват! От февруари с до 60%
Снимка: flickr

Основни продукти и стоки ще поскъпнат сериозно още в началото на тази година. Причината е в драстичното поскъпване на тока за бизнеса от 1 февруари.

Фирмите, които произвеждат мляко, месо, яйца, хляб са силно притеснени, обяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Към момента бизнесът плаща средно около 70 лева за мегават. От следващия месец обаче цената се увеличава – с между 30 и 60%.

Сега вариантите пред работодателите са два. Първият е да се съкращават разходи, а вторият – да скачат цените.

"Това се нарича инкриминален пазар на балансираща електроенергия. Това се нарича лошо управление. Не знаем дали поради некомпетентност или е зловредно управление. Но резултатът е този – за 9-месечието цената на производител на АЕЦ, ТЕЦ и НЕК, е поскъпнала общо с 4,6%. От този процент до 40-50% разликата се плаща от търговците", коментира той.

Бизнесът е неспокоен от повишаването на цените на тока и вече има готовност за протести.

"Обявихме готовност за съвместни протести между работодатели и синдикати", добави Васил Велев пред Нова тв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пф стига с тея всявания на недоволство знаеме че наближава вота на недоверие гласуваите си там за тва сме ви избрали кво и нас искате да ни яхате да ви помагаме и то с такива фалшове
59
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До фактаз пък само като ти прочтох простотията ми стана ясно че си пълен глупaк.
58
3
 
26
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Нищо , българския бизнес може да компенсират с евтина работна ръка, ако има кой да работи вече за тях!!!???Като слушам напоследък и *** не искат да работят за нашите селски бизнесмени!!!Агент Флинт Бренгоу!ЦРУ!!!
57
4
 
22
 
! Отговори
факт преди 6 години
Само като прочетох от коя организация е този "експерт" ми стана ясно че пак готвят поредния грабеж.
56
2
 
32
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
както обичам да казвам: Усмихвайте се днес, защото утрр ще е по-зле
55
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ченгеджийско позитанската *** В.Велев си изпълнява новогодишната задача да плаши населението! *** иска хора на улицата!
54
5
 
23
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Това е спекула и е странно че журналисти участват в това,тока не може да повлияе чак толкова за крайните цени....
53
5
 
18
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Българският селски комунистически бизнес е на колене!!!Българските селски фирми не могат да се конкурират със западните фирми!Българските селски бизнесмени изгониха всичко младо и кадърно на запад, не инвестираха в технологии , производства и квалификация на работната ръка, и сега ще трябва да гризнат едно дръвце!!!Добър ден селяни прости!!!Агент Триш О Конър!ЦРУ!!!
52
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айдааааааа!!!Избихме си разходите по европредседателството!!Увеличихме тока с 20,поскъпнаха стоките до 60 %!!Ама,така е в държава чийто данък ДДС е основният приход в бюджет!!Защото с нови цени идват по-големи приходи чрез него в държавният чувал,а някои много бързо го изпразват!!Това увеличение нито ще е първо,нито ще е последно!!Кредиторите вече всеки месец чукат на вратата да си оправяме борчовете по главници и лихви,а приходи за това осигуряват именно такива гореспоменати действия!!
51
5
 
24
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
Бизнесът щял да протестира, само кажете кога и къде, че да дойдем със сопите та да ви опротестираме! Нали същите, вие некадърни крадци и далавераджии вдигате цените, просто за да пробвате търпимостта и предварително да приберете тн "увеличение на заплатите"!
50
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а бе, трябваше да напишете че е увеличението с 700 лв. на ГигаВат или 7000 лв. на ТераВат, да звучи още по-гръмко и стряскащо! Те фирмите потребяват всяка по един АЕЦ месечно...
49
2
 
20
 
! Отговори
Още Малко математика преди 6 години
Много добре знам че е индустриална тарифа, освен всичко това е нощната тарифа за "небитови" клиенти. Но да продължим със сметките: тези небитови клиенти плащат съвсем други такси за пренос и доставка, получават си ДДС-то обратно, направо да ги ожалиш. А и по-големите фирми могат да си договарят индивидуални цени, които са още по-ниски.
48
11
 
16
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Добър ден селяни прости!!!Не се притеснявайте , големите хранителни вериги ще ви предоставят евтини храни, защото западните фирми знаят как да работят ефективно и да поддържат ниски цени!!!Агент Рейджи Милнър!ЦРУ!!!
47
4
 
8
 
! Отговори
Дзъ преди 6 години
и без това не им купувам м ъ р ш а т а
46
2
 
36
 
! Отговори
Ceko преди 6 години
Не знаех, че месото, яйцата и млякото са "електричество". Поскъпването на тока с до 60% е поскъпване реално само на една от може би 20 компоненти за производството на въпросните продукти. Производителите могат ли да обяснят как така цената на крайната стока трябва да св вдигне със същия процент? Или просто на общо основание да си вдигнем печалбата по повода?
45
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде време е да се насажда страх и паника у раята! Фейк новини и глупости... РЕАЛНОТО увеличение е няколко стотинки на киловат!
44
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато не ги настъпите ще продължават да ви яхят! Те зависят от вас а не вие от тях!
43
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък четох днес че и бензина го дигат с 25% тва верно ми прелича на фалшиви новини сигурно заради предцедателството егатии гадовете че са ни малко проблемите ами и всяват паника
42
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Малко математикаТова е индустриална тарифа не е за обикновени потребители... големи сте ми мислистели...
41
6
 
8
 
! Отговори
фалшименто преди 6 години
откровени лъжи другари