Преди 50 г.: Дубчек измисли "социализма с човешко лице"

Москва сбърчи вежди на икономическото преустройство
Обновена: 4 яну 2018 07:06 | 3 яну 2018 21:42, Елка Василева
117
Преди 50 г.: Дубчек измисли "социализма с човешко лице"
Александър Дубчек и Вацлав Хавел. Снимка: архив, Reuters

Преди 50 години, на 5 януари 1968 г., Александър Дубчек, един нетипичен апаратчик от Прага, дава живот на красивата, но ефимерна мечта за "социализъм с човешко лице", безмилостно смазана не след дълго от съветските танкове, пише Франс прес.

Четирийсет и шестгодишният словак с чаровна усмивка, толкова различна от намръщените лица на другарите си, оглавява Комунистическата партия на Чехословакия (КПЧ) след догматика Антонин Новотни, много непопулярен в пражките интелектуални кръгове и сред словаците, настояващи за по-широка автономия в двунационалната държава.

Новият повей, възприет отначало като банална караница между фракции в компартията, донася плахи, но невиждани дотогава реформи в тази страна от източния блок, в който доминира Москва - страна, чиято западна граница с Австрия и ФРГ е част от "желязната завеса".

"Дубчек безспорно е символ на така наречената Пражка пролет, но историческата му роля е по-сложна", казва историкът Олдржих Тума.

"Той ходеше на разходки, посещаваше обществен басейн и заедно с обикновените хора гледаше футболни и хокейни мачове. Дали обаче имаше ясна политическа визия? Той бе преди всичко комунист и нито веднъж не пожела да излезе от тази рамка", констатира експертът.

"Винаги съм го смятала за почтен човек и мъж с характер. Но същевременно и колеблив, по-скоро символ, отколкото участник в събитията", посочва социоложката Иржина Шиклова.

Гневът на Кремъл

Имайки предвид силното недоволство на населението, уморено от постоянната оскъдица, новото ръководство на КПЧ начело с Дубчек започва с предпазливо икономическо преустройство, но Москва тутакси сбърчва вежди.

Гневът на кремълските управници бързо се засилва - Прага отменя цензурата и това незабавно води до безпрецедентна либерализация на печата и културата. Не след дълго се появяват и некомунистически организации като "К 231", обединила бивши политзатворници, и Клуба на ангажираните безпартийни - опозиционни партии в зародиш.

"Усетили, че вече не им запушват устата, медиите взеха да задават въпроси и да повдигат теми, абсолютно немислими допреди месеци. Това пораждаше огромни надежди в цялото общество - надежди, които далеч надхвърляха първоначалните цели на Дубчек", разсъждава Тума, според когото новият лидер на КПЧ постепенно е бил пометен от събитията.

Попаднал между чука и наковалнята - между неспирно растящите демократични копнежи на чехите и словаците и неприкритата враждебност на съветския комунистически лидер Леонид Брежнев, държащ да контролира и занапред своя васал, Дубчек се надява свиканият през септември извънреден конгрес на КПЧ да укрепи позициите му.

Насърчаван от догматиците, управляващи бившата ГДР - Валтер Улбрихт, и Полша - Владислав Гомулка, разтревожени да не се чуе повикът "Полша очаква своя Дубчек", Брежнев предприема най-накрая военна интервенция.

"Най-голямата трагедия в живота ми"

Окупацията на Чехословакия на 21 август 1968 г. от съветски военни и контингенти на още четири страни от Варшавския договор (България, Унгария, Полша и ГДР) взема близо сто жертви само през първите дни.

"Как можаха така да постъпят с мен, след като посветих целия си живот на сътрудничеството със Съветския съюз. Това е най-голямата трагедия в живота ми", оплаква се Дубчек, преди да бъде арестуван, откаран в Москва и принуден да подпише унизителен протокол за "нормализиране на ситуацията".

"Сутринта на 21 август 1968 г. пристигнах на гара Збечно (50 км западно от Прага). Беше пълно с народ, хората викаха "Руснаците ни окупират!", бяха много учудени и изненадани", спомня си Ярослава Шиндлерова, тогава студентка в пражкото висше училище по икономика.

"Аз им отвръщах: "Защо се чудите? Натам вървяха нещата". Дубчек беше наивен. Аз бях на двайсет, но разбрах какво става. А той - не", отсича жената.

В крайна сметка през април 1969 г. Дубчек е отстранен. Нареждат му да мълчи. Народът се примирява въпреки саможертвата на студента Ян Палах, който се самозапалва с надеждата да събуди съвестта на хората. Демокрацията се връща в Прага едва с "Нежната революция" от 1989 г.

Изключен от комунистическата партия и изпратен за петнайсет години в управата на горските стопанства, Дубчек се завръща после за кратко на политическата сцена и оглавява чехословашкия парламент. Умира 70-годишен на 7 ноември 1992 г. от рани, получени при автомобилна катастрофа.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
10
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехите имат много причини да мразят всичките си съседи. Германия, Полша и Австрия в даден исторически момент са нападали чехите и са им вземали зтеритории, лага и каквото сварят и намерят. Русия им е последния проблем. Германците защо мислите им дадоха да ни приватизират тока? За да ги компенсрат затова, че ги обраха до шушка...
57
9
 
48
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Добре де щом социализма беше толкова велик защо се срути.Ей това ми обяснете.
56
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква голяма статия, пък нищо не казва...
55
23
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Царство България е била бедна селскостопанска страна, 90% от населението е живеело в мизерия, никакви самолети не е произвеждала.
54
10
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Царство България започва производството на 10 вида Български самолети, което обаче в НРБ е спряно завинаги.Малко държави тогава могат да се похвалят със собствено самолетостроене.Комунистите решават, че няма нужда и ликвидират всичко. И не само това за жалост.Унищожена е България, нравствено, морално, духовно.За да тръгне сега пак без интелигенция, без политически елит, без духовенство, без нищо напред към едни по-добри времена.За жалост сега е много трудно.Ако не беше комунизмът...
53
7
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Официалната пропагнада на соца твърдеше, че всички живеят добре, че има свобода, че всеки пътува където си иска и, че плановете се преизпълняват постоянно, и т.н., но се оказа, че на Запад живеят много по-добре, с много по-високи доходи са, икономически са много, много, много по-развити и хората са реално свободни и спокойни.Винаги се учудвам и до днес като отида например в Гъция колко по-спокойно е там за разлика от нашата полу-комунистическа, полу-олигархична държава.Реалността просто е таз.
52
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как реално да се изчисли стандарта по времето на соца и да се сравни със Запада, защото соца беше затворена система и изкуствена. Те можа да декларират доходи, които да не са реални, както и курса на долара беше нереален.По едно време долар по официален курс беше 0,98 лв., т.е. с две думи "колко е силен комунистическият измислен "лев"", но разбира се нямаше как да си купиш долари. И отиваш при уличните далавераджии и купуваш вече на реалният курс от 4 лв. за 1 долар.Това със стандарта...
51
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък сам потресен от пещерните димукрати, радващи се на мизерията ,престъпността ,наркоманията ,лицемерието ,грабежите и ...на бананите .
50
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Било е труден път, много труден, но 89та България беше 27 по стандарт на живот в света. А днес всичко е съсипано, страна от Третия свят.Как двадесет и пет годишни бяхме,а нашата коса се посребри,как не за дребно щастийце вървяхмепо първата роса в зори. . .Потомци, вий напразно ще се ровите,докрай едва ли ще узнайте вий,когато се наливаха основите какъв живот живяхме ний!О, колко трудности за нас дойдоха!Завидна беше нашата съдба!Ний не живяхме дни, епоха борба живяхме ний, борба
49
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес България не произвежда никаква космическа техника, но произвежда масово черноработници и пpocтитутки за Запада.
48
8
 
49
 
! Отговори
а как става така? преди 6 години
Потреблението на основните хранителни продукти при соца на глава от населението е било ПОВЕЧЕ, отколкото при евроатлантизма и демокрацията където няма дефицит на стоки и магазините са пълни, но народа нещо не купува, не иска ли да купува, кой го знае, прос народ, магазините пълни а той купува по-малко и от соца, когато бяха "празни".
47
11
 
44
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Напред с братска Русия!
46
8
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца България произвеждаше космическа техника и апаратура която още работи на орбиталните станции. 70 години само три държави в света произвеждаха main frame компютри - САЩ, Япония и... България!
45
5
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрацията е власт на търговците. Демокрация - това е въздушно кълбо, висящо над главата ви и каращо ви да гледате нагоре, докато други ви бъркат в джобовете.
44
12
 
39
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 55НРБ никога не е произвеждала кинескопи за тв и лампи.Казвам ти го заради 100-те % иначе няма лошо да купуваш част от компонентите.Всички го правят
43
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соца тръгна от нулата, от селcката мизерия, разбира се че имаше тогава мизерия, но тя намаляваше, и през 89та България беше сред 30те най-развити държави, 27 по стандарт на живот в света (HDI индекс). А днес след 28 години човешки капитализъм и евроатлантизъм България е деиндустриализирана страна от Третия свят, първа по смърност на населението, мизерията расте всеки ден. Да не говорим, че мизерият вече започва да се появява при богатите САЩ и западна Европа.
42
7
 
36
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 47Демокрацията работи добре само когато суверена знае как да я управлява и контролира.Когато народа нехае демокрацията е просто дума.
41
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1959 г, само за 15 год. социализъм Народна Република България стартира производството на първите си 100% чисто български телевизори марка "Опера". 30 години след връщането на капитализма и въвеждането на евроатлантизъм България няма икономика и не произвежда нищо, всичко се внася от Запад, а изнася само черноработници и проcтитутки за Запада.
40
4
 
41
 
! Отговори
За 50 преди 6 години
Капитализъм с Евразийски лице ще рече Бащицата да къта милиарди в офшорки, а подопечните скотове да пият препарати за баня защота нямат пари даже за обикновена ракия
39
3
 
38
 
! Отговори
За 50 преди 6 години
никога не си ходил в Чехия и не знаеш колко са мразени там заради окупациятаБлядовете никой не ги щеА чехите имат доста причини да ги мразятНа *** Евразия та се спихна