Тръмп е негоден за президент и всеки около него знае това!

"Ню Йорк таймс" с коментар за новата книга "Огън и ярост"
5 яну 2018 11:00, Елка Василева
57
Тръмп е негоден за президент и всеки около него знае това!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Американският печат е пълен с коментари за скандалната книга за Доналд Тръмп и неговото президентство, чието разпространение Белият дом се опитва да забрани още преди появата й в книжарниците.

Авторска статия на в. "Ню Йорк таймс", който е сред най-отявлените противници на президента, е озаглавена "Всеки в света на Тръмп знае, че той е идиот".

Коментаторката Мишел Голдбърг, без да приема за чиста монета всичко написано в книгата, започва коментара си от един от най-тревожните според нея епизоди, разказани от автора на книгата Майкъл Улф - този за уволнението на директора на ФБР Джеймс Коми от Тръмп още в началото на президентството му. Плашещи били не толкова мотивите за решението му, а това, че Тръмп го взел съвсем сам, без да се консултира или дори да уведоми никого от своите съветници и приближени. Дъщеря му и зетят му - Иванка и Джаред Къшнър, били паникьосани и пощурели от това, което Коми може да разкрие, ако надзърне в семейните финанси. Най-ужасяващото, според разказа на Улф в книгата, било как Тръмп изиграл дори своите съветници, някои от които смятали, че могат да владеят невъздържаността му.

"Уволнението на Коми може да се окаже най-същественият ход, предприет от съвременен американски президент изцяло на своя глава. Ами представете си, че Тръмп възприеме същия подход и заповяда да бъде бомбардирана Северна Корея", риторично пита авторът на книгата.

Още по темата

Както е известно, Тръмп оспорва изнесените в книгата факти и казва, че тя е пълна с лъжи. Макар да възникват въпроси относно методите, използвани от Улф, издателството на книгата твърди, че той разполага с много часове записи на проведените от него интервюта при подготовката й, се посочва в статията на "Ню Йорк таймс".

Според друг описан епизод след неотдавнашните политически чистки в Саудитска Арабия Тръмп се похвалил, че той и зет му Къшнър фактически са организирали преврат там: "Ние поставихме свой човек начело!"

Книгата потвърждава онова, което вече се разбира от мнозина - не само че Тръмп е напълно негоден за президент, но й, че всеки около него знае това. Свързваща нишка в цялата книга "Огън и ярост" е начинът, по който роднините, опортюнистите и официалните лица се опитват да манипулират и да управляват президента, и как те често не успяват да направят това.

"Ню Йорк таймс" цитира Улф, според когото хората около Тръмп, "всички - на 100 процента - са се убедили, че той е неспособен да изпълнява тази работа".

Според Улф министърът на финансите Стивън Мнучин и бившият шеф на администрацията на Белия дом Райнс Прийбъс наричали Тръмп "идиот". Така го наричал и медийният магнат Рупърт Мърдок, като дори прибавял към тази дума още по-цинично определение. Съветникът по националната сигурност Х.Р. Макмастър смятал, че Тръмп е "глупак". А медиите вече съобщиха, че държавният секретар Рекс Тилърсън в частен разговор го е нарекъл "малоумник", и той многозначително отказва да отрече това, се казва в коментара на вестника.

Въпреки това всички тези хора продължават или да подкрепят или да защитават тази "нездрава пародия на президентство". Някои от тях според Улф смятат, че по този начин помагат да бъде защитена Америка от вредите, които президентът, на когото служат, може да й нанесе. Това е "налудничава самозаблуда", отбелязва всекидневникът.

Но според в ."Ню Йорк таймс" "повечето членове както на предизборната кампания, така и на сегашната президентска администрация са просто предатели. Те са готови, поради някаква смес от амбиция, обида, цинизъм и търсене на рационално обяснение, да застрашат живота на всички нас - и на децата ни, отказвайки да кажат на страната това, което знаят за затворения в замъка си глупак, който се пъчи в Тwitter с големината на ядрения си бутон".

Книгата на Улф показва, че Тръмп не може да изпълнява функциите си, неспособен е да обработва информация или да преценява последствия. Да очакваме, че той ще действа в името на интересите на страната, е все едно да искаме, образно казано, котка да измие чиниите. А онези, които го подкрепят, нямат такова извинение, заключава "Ню Йорк таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още по темата: книгаДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Негоден е, ама е президент. А оня, дето го казва като е годен да стане и той президент.
28
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е един шоумен и прoстак. Личи си, че е куха лейка и макар да има попадения, не мисли за последиците от много неща, които върши.За щастие, системата и демокрацията в САЩ са безотказни - там има разделение на властите, конституция, конгрес, сенат, съдебна система и няма как един клоун да повлече страната с популизъм като в Русия, Полша или Унгария. САЩ са стара демокрация, заедно с Франция са най-старите съвременни републики. Бившите соц страни са най-подотливи към тоталитаризъм.
27
6
 
4
 
! Отговори
Бай Добри преди 6 години
Ккавото и да разправяте Тръмпаря не е човек, който държи на върховнеството на морала и закона. Пред тях винаги ще бъдат финансовите интереси и много хора го харесват именно защото и за тях парите са номер едно, обаче един ден семтката която ще се плати за това ще бъде много голяма.
26
3
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
какъвто народа, такъв и президента...
25
8
 
3
 
! Отговори
аз преди 6 години
До АнонименИменно заради глупостите на Буш хората се страхуват от действията на Тръмп! Действията на Буш (особено на сина) показват, че президента на САЩ може да причини много (сериозни) вреди! На всички! За четири мандата на демократите (Клинтън и Обама) САЩ не можаха да изчистят бъркотиите, надробени от Буш - син! Само си представете какво ще стане, ако Тръмп надроби нещо!
24
5
 
7
 
! Отговори
хахо хихи преди 6 години
евреите ционисти от Ню Йорк вият срещу луната, като гладно помоярници - музика за ушите ми
23
7
 
9
 
! Отговори
когато.. преди 6 години
когато зЕлка, западните НПО-та и соростутките реват - знам, че нещо красиво и добро се случваБраво тръмпиадо, удриии
22
7
 
9
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Така е трябва да си цитирам ид*иот, за изградиш бизнес империя за милиарди. Виж такива женички и/или гейове като теб са нашия пример, всички искаме да сме като вас, вие сте нашите идоли. Колкото по-голямо мекотело си, толкова по-голям любимец си гей общността - защо ли?
21
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много време им трябваше на всичките тези хора за да се светнат какъв ид*иот еТрумпета.Аз го определих като такъм от първият ден в който го видях.Всичко е изписан на лицето му, жествоте, изказа, редът на мислите му.Но както казват старите хора "Кьорав карти не играе".Който не е гледал когато му е било времето сега ще си плаща за това.
20
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е женичките и гейовете са много кресливи животинки, като ги настъпиш оревават света. В миналото никой не им е давал трибуна, никой не е обръщал внимание на техните простотии, а ако много са досаждали няколко шамара са ги връщали в реалността, но днес много се размекнахме. Днес да си истински мъж, истински лидер с визия, с амбиция, твърд и решителен, автоматично се сатанизира. Един ден след като преживеем война или катаклизъм, нещата ще си дойдат по местата, но сега е златния век на гейовете
19
4
 
7
 
! Отговори
Няма начин преди 6 години
Ами всички българи знаят, че политиците ни са негодни, но ги търпим. Събуди се народееее.
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствената грешка на бай Тръмп е, че се заяжда с тях, вместо да ги остави да си говорят сами, докато той продължава да коли и беси. Защото те сами работят за преизбирането му през 2020г. Но какво до го правиш, горделив до маниакалност е човека.
17
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Буш баща и син свършиха това, от което уж се страхуват писалите този пасквил - войните в Ирак, Афганистан, отново Ирак. Обама подкрепи ислямските революции в Близкия Изток и унищожи цели държави. Бил Клинтън бомбардира Сърбия. Вестникарите само ръкопляскаха и подкрепяха войните и намесите.
16
2
 
17
 
! Отговори
Кенеди преди 6 години
До EMIGRANTНормалните президенти в САЩ ги убиват,нали?
15
2
 
25
 
! Отговори
Курцио преди 6 години
Тя щото бабата Клинтъноеица беше много годна!Изобщо, ГМО-то въобще не им прощавава- трудно е да си адекватен, когато си откърмен с хамбургери...
14
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този път Путин прекали.
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джордж Буш да не беше по умен или злобарката Хилъри? Такъв ви го е избрал Владимир Владимирович , трайте си да не стане по зле!
12
10
 
7
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Е,че то само оли.офрен може да го смята за спасител на света....в България с лопата да ги ринеш...
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На снимката:Ореола му отива...като Христос Пантократор е със заплашителния пръст отправен към грешниците.
10
3
 
4
 
! Отговори
EMIGRANT преди 6 години
NARO4AT LI N9KOI ILIUMINATITE,TEJKO MU I GORKO,PA BIL TOI I S IME TRUMP!!NE SI LI POSLU6NI9 ARTIST ZOMBI,PRO6KA N9MA!IMA6E PREZIDENTI,DETO IM PRAVEHA ***,A TE V SU6TI9 MOMENT PODPISVAHA OFICIALNI ZAKONI NA DURJAB¡VATA.PO UNIZITELNO OT TOVA,EDVA LI! NO HAMERIKANCITE PREGLUTNAHA SEKSA I SE NAPRAVIHA NA RAZSE9NI,6TOTO PROPAGANDNATA MA6INA GI UBEJDAVA6E 4E IZVRATENOTO E NORMALNO.A V SLU4A9 TA9 MA6INA SE E VTURNALA DA IZKARA EDIN NORMALEN PREZIDENT V 4UDOVI6TE I ZAPLAHA!