Борисов зове за доверие: Европа да не обръща гръб на Турция!

Премиерът отчете, че миграцията от Турция е "паднала до нула"
Обновена: 6 яну 2018 17:46 | 6 яну 2018 17:45,
270
Борисов зове за доверие: Европа да не обръща гръб на Турция!
Снимка: Архив, БТА

Европейският съюз не трябва да обръща гръб на Турция, а вместо това да възстанови дипломацията и добрите отношения, за да бъде възвърнато доверието. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов в интервю за турската информационна агенция Anadolu Agency в навечерието на визитата си в Истанбул по повод откриването на църквата "Свети Стефан" след реконструкция, продължила седем години по проект, съфинансиран от двете страни. На церемонията, която ще се състои в неделя, ще присъства и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Още по темата

"Ние, както ЕС, така и България, не сме просто съседи с Турция, която е най-голямата военна сила на НАТО в Европа, съставляваща Южния фланг на Алианса. Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да преразгледаме дипломацията и добрите ни отношения и да увеличим максимално доверието", добави премиерът на България.

По отношение на преговорите между Турция и ЕС българският премиер намекна, че издигането на крайнодесните партии в Европа е една от причините за забавянето на преговорния процес, пише "Фокус".

"Смятам, че споразумението за бежанците с Турция върви много добре", подчерта Борисов, като похвали усилията на Турция в борбата срещу незаконната миграция.

"Миграцията към нас /България/ официално падна до нула. Имаме много добро сътрудничество с Турция на граничните контролно-пропускателни пунктове. Нашата гранична полиция и бреговата охрана вършат чудесна работа с турски колеги", увери българският премиер.

По повод започналото на 1 януари 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз, Борисов отбеляза, че страната ни ще се съсредоточи върху въпроси, свързани с Балканския регион.

"Всъщност, председателството на ЕС не означава да управляваме ЕС. Съветът на ЕС взима важни решения чрез системата за гласуване", напомни българският премиер.

Говорейки пред агенцията преди планираното му посещение, Борисов подчерта, че възстановяването на българската църква е доказателство за това, че може да има приятелство, взаимно разбирателство и добра воля между мюсюлманските и християнските страни.

Изразявайки своята благодарност към Ердоган, който инициира реставрацията, Борисов заяви: "Мисля, че това [реновиране на църквата] се случи поради взаимната добра воля и общ дух, които се опитваме да изградим на Балканите".

Община Истанбул финансира реставрацията, която струва 16 милиона турски лири (четири милиона долара). Българското правителство допринесе за проекта с един милион турски лири (253 хиляди долара). Въз основа на принципа на реципрочност, българското правителство даде разрешение за реставрация на джамия в град Пловдив, припомня агенцията.

Говорейки за двустранните отношения между София и Анкара, Борисов заяви, че приветства всички инициативи на турския бизнес сектор. Съгласно думите му условията за турските инвеститори в България са се подобрили чрез подновяването на железопътните линии, свързващи България и Турция.

"Влаковете ще могат да пътуват със скорост от 180 километра в час. Създаваме възможности за развитие на зоната, както и за транспортиране на стоки", заяви министър-председателят.

Припомняйки, че бе първият европейски политик, който изказа подкрепа към Ердоган след опита за държавен преврат от 15 юли 2016 г., Борисов коментира, че пучът е имал за цел не само свалянето на турския президент, но и убийството му.

"Изземването на властта от правителството чрез насочване към цивилни граждани на изтребители F16 и военни хеликоптери, не може да бъде прието, затова подкрепих президента Ердоган", отбеляза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов, защи не се изселиш в Турция? Тука хората не те обичат.
190
38
 
8
 
! Отговори
Професор преди 6 години
Комунистите пак се събрали в *** и грухтят злобно.
189
5
 
31
 
! Отговори
ponti преди 6 години
ПОЗОР! ЦИБА!
188
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов, защи не се изселиш в Турция? Тука хората не те обичат. Там ще си на спокойствие. И ние ще си отдъхнем и ти.
187
7
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
искам светска турция на ататюрк не искам начело на турция да стои необразованимам в турция няма свобода и по тази причина няма работа в европа и ескогато се вьрне светския характер и обществото узрее тогава може да се мислиза европа
186
7
 
22
 
! Отговори
Ne zabravqm преди 6 години
Erdogan e Diktator.Borisov e fen na diktatorite!
185
7
 
32
 
! Отговори
гг преди 6 години
До OsmanНикъде няма да ходим ние Българите сме тук край Черно море от времето на Потопа кюрдите и те .Турците са тези,който трябва да се върнат в Алтай с рода Ашина .Нямате работа тук.Само зло дойде с вас 1000г само войни и проблеми със всеки съсед.
184
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Османе, два века след падането на България под турско робство, и след като разрушават ВСИЧКИ български църкви, най-после на българите им разрешават да строят църкви, високи, колкото конете на османлиите. Така че споко. Два века от 1878-*** година не са минали. А и старите ви църкви не са разрушени, а и нови строите. Малко по-скромно, ако разбирате смисъла на тая дума.
183
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До OsmanЯсно е, че искате да ни колонизирате и ислямизирате, но тука не е Германия да седим отстрани и да ви гледаме. Точно в момента с надигащия се национализъм в Европа си играете с огъня.
182
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До байкаНова джамия в центъра на София ще има когато баба стане мъжка. Правителството ще падне на следващия ден с всички пишман патрЕоти в него.
181
31
 
10
 
! Отговори
Osman преди 6 години
Ами строили са навремето османци, но много от тях не се ползват вече - като кюстендилската примерно. Стройте си повече църкви, ако са ви малко. Но Баня Башъ е тясна, сами го виждате. И трябва по-голяма. П.С. и никъде няма да ходя..ако искате вие ходете към Волга..
180
2
 
27
 
! Отговори
байка преди 6 години
Вече е обещана джамия в центъра.Зашо мислите ремонтираха железната в Истамбул?А на бас.
179
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
181, брейй, така ли бе? Защо ли на мен никой не ми е предлагал 20 или 50 лева като бях на протести? Плюс това да не съм някакъв швед. Електората на бсп е по кебапчетата и няколколевките.
178
3
 
24
 
! Отговори
До Осман преди 6 години
Когато броя на джамиите в България се изравни с броя на църквите, може да претендирате за още една. Засега църквите са доста по-малко на брой.
177
2
 
23
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
182 Кажи му на Осман - Нова джамия в София когато взривят минаретата на Света София и и сложат кръст на кубето
176
3
 
8
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
181 Били са хора на Волен , въпреки че там се изнесе по медиите само за по парче пица , но може да е вдигнал мизата
175
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ОсманКато искате нова джамия си ходете в Анадола и си направете. Това тук е християнска страна. Точка.
174
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соколе, приеми истината такава каквато е. Съжалявам, че те разочаровах. От цялата група дечорлига на по около 20 години даваха по 30 лева на вечер, на водача на групата по 50. Повече няма да коментирам.
173
4
 
7
 
! Отговори
вън преди 6 години
На Нинова не и е мястото в бсп,щом е приватизирала на 23 г..Но,другари,отчитайте реално мащабите.Тя е гепила 60 бона от приватизация.Но някои другари са къде кеде по-напред в мат,ряла.Говорим за милиарди,не за 6 апартамента дори.Не е шега работа!
172
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 174Другарю, политиците , полицаите и всички държавни служители са такива какъвто ни е народа . Прочети тука коментариите , 90 % са писани от неграмотни и необразовани хора . Така , че това е .