Борисов зове за доверие: Европа да не обръща гръб на Турция!

Премиерът отчете, че миграцията от Турция е "паднала до нула"
Обновена: 6 яну 2018 17:46 | 6 яну 2018 17:45,
270
Борисов зове за доверие: Европа да не обръща гръб на Турция!
Снимка: Архив, БТА

Европейският съюз не трябва да обръща гръб на Турция, а вместо това да възстанови дипломацията и добрите отношения, за да бъде възвърнато доверието. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов в интервю за турската информационна агенция Anadolu Agency в навечерието на визитата си в Истанбул по повод откриването на църквата "Свети Стефан" след реконструкция, продължила седем години по проект, съфинансиран от двете страни. На церемонията, която ще се състои в неделя, ще присъства и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Още по темата

"Ние, както ЕС, така и България, не сме просто съседи с Турция, която е най-голямата военна сила на НАТО в Европа, съставляваща Южния фланг на Алианса. Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да преразгледаме дипломацията и добрите ни отношения и да увеличим максимално доверието", добави премиерът на България.

По отношение на преговорите между Турция и ЕС българският премиер намекна, че издигането на крайнодесните партии в Европа е една от причините за забавянето на преговорния процес, пише "Фокус".

"Смятам, че споразумението за бежанците с Турция върви много добре", подчерта Борисов, като похвали усилията на Турция в борбата срещу незаконната миграция.

"Миграцията към нас /България/ официално падна до нула. Имаме много добро сътрудничество с Турция на граничните контролно-пропускателни пунктове. Нашата гранична полиция и бреговата охрана вършат чудесна работа с турски колеги", увери българският премиер.

По повод започналото на 1 януари 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз, Борисов отбеляза, че страната ни ще се съсредоточи върху въпроси, свързани с Балканския регион.

"Всъщност, председателството на ЕС не означава да управляваме ЕС. Съветът на ЕС взима важни решения чрез системата за гласуване", напомни българският премиер.

Говорейки пред агенцията преди планираното му посещение, Борисов подчерта, че възстановяването на българската църква е доказателство за това, че може да има приятелство, взаимно разбирателство и добра воля между мюсюлманските и християнските страни.

Изразявайки своята благодарност към Ердоган, който инициира реставрацията, Борисов заяви: "Мисля, че това [реновиране на църквата] се случи поради взаимната добра воля и общ дух, които се опитваме да изградим на Балканите".

Община Истанбул финансира реставрацията, която струва 16 милиона турски лири (четири милиона долара). Българското правителство допринесе за проекта с един милион турски лири (253 хиляди долара). Въз основа на принципа на реципрочност, българското правителство даде разрешение за реставрация на джамия в град Пловдив, припомня агенцията.

Говорейки за двустранните отношения между София и Анкара, Борисов заяви, че приветства всички инициативи на турския бизнес сектор. Съгласно думите му условията за турските инвеститори в България са се подобрили чрез подновяването на железопътните линии, свързващи България и Турция.

"Влаковете ще могат да пътуват със скорост от 180 километра в час. Създаваме възможности за развитие на зоната, както и за транспортиране на стоки", заяви министър-председателят.

Припомняйки, че бе първият европейски политик, който изказа подкрепа към Ердоган след опита за държавен преврат от 15 юли 2016 г., Борисов коментира, че пучът е имал за цел не само свалянето на турския президент, но и убийството му.

"Изземването на властта от правителството чрез насочване към цивилни граждани на изтребители F16 и военни хеликоптери, не може да бъде прието, затова подкрепих президента Ердоган", отбеляза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
21
 
7
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Мюсюлманите искаме нова голяма джамия в София. Нямаме претенции българската държава да дава пари, както турската е реновирала за милиони желязната в Истанбул. А може и след председателството да се вдигнат две минарета на НДК. Нали сега го оправиха. Ще е достатъчно..засега.
170
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тежък Сокол е прав. Аз също бях на протестите. Никой не ми е плащал, нито някога съм гласувал за ГЕРБ!! Изпуснахме Иван Костов, той беше единствения добър политик, но беше заобиколен от лимонки, предатели и ченгета, които го провалиха.
169
3
 
15
 
! Отговори
Лек женчо преди 6 години
Сега ви готвят нова балтия.Вдигат главоломно застраховките при нарушение,така че и Москвич не можеш да караш.Трябва да отчитаме повече нарушения.Колко му е.Колкото си по невинен,толкова повече.Жалвай се на арменския.
168
3
 
8
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
173 Как пък аз никога никъде не съм виждал, нещо повече не съм си и представял , че мога да видя . Тази мантра се разпространява точно за да се неглижират протестите, въпреки че винаги си е личало кой е платен и кой е по съвест там. Личи от 100 км дето има една дума . Ясно си личаха и провокаторите които се промъкваха . Те са същите с агнешките главички.
167
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Покажи ми един свестен министър от три мандата насам. Всичко е сбирток и е продажно. Само да дели баницата.
166
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най удобно е да кажеш - не ми опошлявайте живота, такова животно нема. Не искам да ти променям мнението. И нямам намерение да лъжа. На такава възраст съм, че няма смисъл.Писах това, което лично съм видял.
165
4
 
12
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
169 Явно нямаш грам понятие от икономика за да твърдиш че е проадено жълти стотинки. Лично на Орешарски е лафът : МОЖЕ ЛИ СТАР МОСКВИЧ ДА СЕ ПРОДАДЕ ЗА НОВ МЕРЦЕДЕС . а Орешарски е един много добър икономист направил много за решаването на въпроса с външния ни дълг. Поне за това го признавам.
164
2
 
15
 
! Отговори
Бойка Сланината преди 6 години
Добре че я държат здрави стабилни братя тая банкянска булка че туко виж съвсем законно брат Ердоган да й отреже главата . В ЕС Турция няма да влезе, там се инвестира да търгуват и изнасят стара военна продукция за близкият изток . Има ли войни ще има и Америка и Иср.аЕ/Л и ЕС (която от съюз ще стане ДЪРЖАВА СЕЩ).Комунизма беше един успешен първи експеримент да се овладее плебса .Бойка е една истинска българска жена ,раздава се дава и на другия ден забравя с кой е била И Е КАЗАЛА!
163
1
 
9
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
166 И сега ли в студа събират пари за море . Стига сте опошлявали всичко . От това стигнахме до никъде .Животът си минава и заминава и пропуснатите шансове никога не се връщат, поне при нас
162
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тежък Сокол 161От както Нинова стана шеф на БСП всички заобичаха Иван Костов. Това , че продаде за жълти стотинки България няма значение , защото се изясни , че и др. Нинова е намазала от т.н. разбойческа приватизация . Другари , жалки сте .
161
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, като са го пели тоя рефрен, какво?Няма да пеят - омразата ми струва по 40 лева на вечер?
160
3
 
15
 
! Отговори
кво речи преди 6 години
Турция била най голямата военна сила на НАТО в Европа?Тоест ядрените сили Франция и Англия,разполагащи с ядрени подводници и бомбардировачи,самолетоносачи,хеликоптероносачи и бази по цял свят са по слаби от Турция.Точно за два часа цяла Турция може да бъде изтрита от картата ако решат на Запад.Но ако оставим цирка на страна Ердо винаги е действал в полза на Европа и си върши много добре работата.
159
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми не са пълни глупости, за съжаление. Знам децата /за мене са такива/, които тръгваха от моя квартал със знамена. Знам какво си говореха в рейса, и че събирали пари за море.
158
2
 
3
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
162 Помниш ли рефрена : МРАЗИМЕ ВИ БЕЗПЛАТНО
157
4
 
8
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
162 Това са пълни глупости . Единствените на които им се плащаха някакви трохи бяха хората на Волен когато пазеха с онази маса и сега се плаща на онези мутрички които носят агнешки главички . Всичко останало са измишльотини на болни мозъци.
156
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами лично на мен Костов не ми харесва, но сравнение не може да става с Борисов, който е пълна трагедия отвсякъде.
155
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами и аз бях там. Даже виждах на няколко пъти как им плащат. Не знам от останалите кой за кого е бил. Но платените бяха доста. Познавам колега, който ми каза, че му предлагали по 40 лева на ден, но той не се навил, пинеже си имаше добра работа.
154
8
 
13
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Напротив никакъв държавник не е . Когато влизахме в ЕС бяхме пред Румъния , днес сме след Румъния . България имаше шанс да има държавник от ранга на Стамболов , само че го изпусна по най-тъпия начин. Това беше Иван Костов. Днес нямаше да сме на опашката на ЕС , нещата щяха да изглеждат коренно различни . Но така си го пожелахте
153
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой като пише против Борисов си мисли , че всеки може да е Премиер. Да ама не . Само той е доказал, че е Държавник и то най добрия до сега . Хайде някой да ми каже кой друг и от коя партия може да стане Премиер , но с опит и авторитет, защото то и Орешарски се пробва ама беше пълен провал на наш гръб .
152
0
 
10
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
158 На Борисво приказките ги знам , само че за разлика от теб аз бях там и знам кой беше , а после когато протеста утихна, защото никой протест не продължава безкрайно , останаха наистина много малко . И аз не вече там