Борисов зове за доверие: Европа да не обръща гръб на Турция!

Премиерът отчете, че миграцията от Турция е "паднала до нула"
Обновена: 6 яну 2018 17:46 | 6 яну 2018 17:45,
270
Борисов зове за доверие: Европа да не обръща гръб на Турция!
Снимка: Архив, БТА

Европейският съюз не трябва да обръща гръб на Турция, а вместо това да възстанови дипломацията и добрите отношения, за да бъде възвърнато доверието. Това заяви министър-председателят на България Бойко Борисов в интервю за турската информационна агенция Anadolu Agency в навечерието на визитата си в Истанбул по повод откриването на църквата "Свети Стефан" след реконструкция, продължила седем години по проект, съфинансиран от двете страни. На церемонията, която ще се състои в неделя, ще присъства и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Още по темата

"Ние, както ЕС, така и България, не сме просто съседи с Турция, която е най-голямата военна сила на НАТО в Европа, съставляваща Южния фланг на Алианса. Вместо да обръщаме гръб на Турция, трябва да преразгледаме дипломацията и добрите ни отношения и да увеличим максимално доверието", добави премиерът на България.

По отношение на преговорите между Турция и ЕС българският премиер намекна, че издигането на крайнодесните партии в Европа е една от причините за забавянето на преговорния процес, пише "Фокус".

"Смятам, че споразумението за бежанците с Турция върви много добре", подчерта Борисов, като похвали усилията на Турция в борбата срещу незаконната миграция.

"Миграцията към нас /България/ официално падна до нула. Имаме много добро сътрудничество с Турция на граничните контролно-пропускателни пунктове. Нашата гранична полиция и бреговата охрана вършат чудесна работа с турски колеги", увери българският премиер.

По повод започналото на 1 януари 2018 г. българско председателство на Съвета на Европейския съюз, Борисов отбеляза, че страната ни ще се съсредоточи върху въпроси, свързани с Балканския регион.

"Всъщност, председателството на ЕС не означава да управляваме ЕС. Съветът на ЕС взима важни решения чрез системата за гласуване", напомни българският премиер.

Говорейки пред агенцията преди планираното му посещение, Борисов подчерта, че възстановяването на българската църква е доказателство за това, че може да има приятелство, взаимно разбирателство и добра воля между мюсюлманските и християнските страни.

Изразявайки своята благодарност към Ердоган, който инициира реставрацията, Борисов заяви: "Мисля, че това [реновиране на църквата] се случи поради взаимната добра воля и общ дух, които се опитваме да изградим на Балканите".

Община Истанбул финансира реставрацията, която струва 16 милиона турски лири (четири милиона долара). Българското правителство допринесе за проекта с един милион турски лири (253 хиляди долара). Въз основа на принципа на реципрочност, българското правителство даде разрешение за реставрация на джамия в град Пловдив, припомня агенцията.

Говорейки за двустранните отношения между София и Анкара, Борисов заяви, че приветства всички инициативи на турския бизнес сектор. Съгласно думите му условията за турските инвеститори в България са се подобрили чрез подновяването на железопътните линии, свързващи България и Турция.

"Влаковете ще могат да пътуват със скорост от 180 километра в час. Създаваме възможности за развитие на зоната, както и за транспортиране на стоки", заяви министър-председателят.

Припомняйки, че бе първият европейски политик, който изказа подкрепа към Ердоган след опита за държавен преврат от 15 юли 2016 г., Борисов коментира, че пучът е имал за цел не само свалянето на турския президент, но и убийството му.

"Изземването на властта от правителството чрез насочване към цивилни граждани на изтребители F16 и военни хеликоптери, не може да бъде прието, затова подкрепих президента Ердоган", отбеляза Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
19
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
Добре, можете ли да ми обясните след като всички сте СРЕЩУ ББ , тогава кой го избира . Аз нямам дори познат камо ли приятел, който да е гласувал за него , тогава КОЙ питам го избира
110
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако този човек имаше малко достойнство само като прочете,какво мнение имат хората за него ,щеше да се оттегли от политиката.Станал е за подигравка ,но продължава да се мисли за величие и единствен държавник.Егото му е неизлечмо болно.
109
6
 
12
 
! Отговори
Артьом преди 6 години
До АнонименНе, не! Руснаци и болгари = братя! Една вяра, православни братя! Братски народи! Елате при нас! Ние ще ви пазим от турците! Не може да разчитате на ЕС и САЩ. Аз живея тук но съм руснак! Да направим референдум и да се присъединим към РОССИЯ!И аз не харесвам турците, православни бпатя!
108
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз не знам да има в България по-противен човек от тоя на снимката.
107
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука отново вдига тока и водата , ура другари
106
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Артьоме, ние затова минаваме към Румъния, за да нямате допир до Сърбия. Това дето сте го намислили с турските си братя, просто няма да стане както ви се иска! Много здраве на Жужи!
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Sauberete se i Go svalete be izlezte na protesti napravete neshto Stiga e pil krav toq karlej
104
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Артьоме, ние затова минаваме към Румъния, за да нямате допир до Сърбия. Това дето сте го намислили с турските си братя, просто няма да стане както ви се иска! Много здраве на Жужи!
103
3
 
15
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Ясно защо партията на Местан няма бъдеще-Б.Борисов и ГЕРБ вършат по-добра работа на Ердоган,при това безплатно!Дето се вика-няма нужда България да се присъединява към Турция(както би искал Местан,който вече се виждаше като бъдещ валия),а просто ще бъде васална държава,начело с Банкянеца.К'во значение има къде минава границата на Европа с Азия-покрай Кап.Андреево или по Дунава-има само едни 111хил.кв.км,населени с 80% ***....
102
8
 
9
 
! Отговори
Артьом преди 6 години
Турцити могат да ви завладеят! Нека станем един народ за да ви спасим. Ще разположим ядрени оръжия във Варна и Ердоган ще ви хване за :) Но, първо референдум за излизане от амепчриканската сфера и молба за присъединяване към наша Фидерация!
101
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какво значи - ако ми кажете Бсп, ще получум от същото. Това го пишеш или ако не знаеш какво беше или ако си герберски ***.И при царя и при Бсп бяхме много по-добре. И цените и данъците бяха много по-човешки. И при царя и при Станишев се дигаха пенсиите в пъти повече от сега. Ореха първото, което направи беше да свали цената на тока. Днес Сидеров се изправил и реве, че правителството нищо не можело да направи с лошия КЕВР. Може, може, ама не искат да се карат с Борисов, делят баницата.
100
4
 
4
 
! Отговори
Mimi преди 6 години
Boiko voivida da otiva da tarsi Rosen
99
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва и Далавери и Волен да са там и те да подкрепят
98
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дебелият и много *** Чичак, не върви или лети към Турция, пълзи на четири крака. Да не би да ядоса с нещо откачения Ердо. Пълзейки към него, чинно надежда празната си главица, смирено чака благословия. Достойнство, патриотизъм, национална гордост, какво са за него тези качества? Като ги няма изобщо, какво му дреме за България и ограбените българи.
97
5
 
8
 
! Отговори
Артьом преди 6 години
По черноморието има много мои съняродница. ако искате да станете част от РОССИЯ направете референдум и пратете молба на Владимир Владимирович!
96
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не се вдигнете на жълтите павета Тиквата ще си го мести от единия крачол в другия!
95
5
 
12
 
! Отговори
КозлодУй преди 6 години
Фрийдъм за Враца, Видин и Монтана!
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази Европа само кмета на Симитли може да я оправи.
93
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наркотрафика закъсва и Тиквата зове! Хахахаха!
92
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе, тоя ще го яде дебелия, ама да видим кога!