Назад в годините: 1974-а, Коледа, ученик убива 6 студенти в София

"Кръстникът" и несподелена любов отключват параноята на Бранимир Дончев
8 яну 2018 18:36,
355
Назад в годините: 1974-а, Коледа, ученик убива 6 студенти в София
Бранимир Дончев малко след като е заловен. Снимка: "24 часа"

Вечерта на 25 декември 1974 г. е спокойна и нищо не предвещава жестоката преизподня, в която ще попадне блок №1 на "Студентски град" в София.

Понеже социализмът недолюбваше религията, красивият християнски празник Коледа не се празнуваше масово, както сега, но студентските купони както обикновено и тази вечер вървят нонстоп, някои от обитателите на блока се канят да гледат поредния епизод от съветския телевизионен сериал "17 мига от пролетта".

Няколко часа по-рано трима десетокласници - Бранимир, Валери и Божидар, гледат в кино "Освобождение" друг култов филм - американския "Кръстникът" на Копола.

Тийнейджърите и особено Бранимир са страшно впечатлени от наситената с напрежение, убийства и кръв лента. След прожекцията, която свършва към 13:30 ч, Божидар си тръгва, а другите двама потеглят към дома на Бранимир.

Той е сирак. Три години по-рано, през 1971-а, майка му се обесва на тавана, в семейното жилище на бул. "Патриарх Евтимий" 53. Преди това е лекувана от шизофрения в клиниката на Четвърти километър. Постоянно се оплаквала, че не може да помага на семейството си и е най-добре да напусне този свят.

Бранимир има брат близнак - Делян, и по-голяма сестра. Близнаците са разнояйчни и не си приличат нито външно, нито по характер. Бранимир е по-висок с цяла глава от Делян. Баща им Дончо Дончев е зам.-генерален директор на ДСО “Стара планина”, пътува много, включително и зад граница, и няма време за децата си.

По пътя към дома на Бранимир той и Валери сменят трамваи, вървят пеша, крият се по кьошетата. Повлияни от филма, двамата имат чувството, че някой ги следи.

Уви, тази криеница не се оказва юношеска закачка. Филмът по някакъв начин е отключил налудното настроение, в което младежът е изпаднал от няколко седмици, но което никой от близките му не е забелязал.

"Във филма имаше проследяване и може би това ме наведе на мисълта, че ни следи някой", ще каже при първия са разпит Бранимир.

Още една случка нагнетява допълнително напрежение в болната душа на младежа. У дома той и приятелят му Валери заварват брата близнак Делян и братовчедката Елена, студентка първи курс химия в СУ. Елена е осиновена дъщеря на леля им и близнаците нямат кръвна връзка с нея.

Братята се сбиват. Поводът за това изглежда нелеп. Бранимир пита брат си той ли е поканил Елена по телефона у тях. Да, казва Делян, и Бранимир го удря с юмрук няколко пъти по лицето и в корема. Делян не отвръща, той знае, че брат му го превъзхожда физически, и както обикновено се примирява. Елена се хвърля да ги разтървава и после разплакана си тръгва. Излиза и Делян.

"Аз обичах Елена, но платонично. Никога не сме се целували и не сме имали сексуални отношения. Ударих брат ми, защото той се държеше с нея неприлично", ще признае по-късно пред следователите Бранимир, цитиран от "24 часа".

От вкъщи той взема пистолета на баща си - стар боен "Валтер", и пълнител със 7 патрона. Отделно още 3 кутии с 25 патрона и як финландски нож, купен от баща му при пьтуване в СССР.

После с Валери отиват в неговия дом. Там Бранимир маха пълнителя от пистолета и започва да тренира пред огледалото, заляга под леглата, прави сухи тренировки за стрелба от засада. Към 19 часа тръгва за "Студентски град", където в блок №1 живее братовчедката Елена.

"Пътят ми от дома на Валери до общежитията беше доста сложен - разказва при първия разпит Бранимир. - Правех различни ходове с цел да заблудя, ако някой ме следи. Качвах се на трамваи и слизах, вървях пеш и така стигнах до блока. На входа никой не ме спря и направо се качих в стаята на Елена - стая 410 на четвъртия етаж..."

Часът е малко преди 20. До първия труп остават около двайсет минути. После за още толкова Бранимир ще изгърми 26 патрона и ще окървави с куршуми и с ножа си цели пет етажа на блока...

На Бранимир е направена петорна експертиза. Заключението гласи: "Болестното състояние - отговаря на юридическата категория продължително разстройство на съзнанието по смисъла на член 33 от НК. Лицето е невменяемо и не може да носи отговорност. Психозата подлежи на активно лечение, включително и с електрошокове.Лицето да бъде настанено в охраняваната психиатрична болница в Ловеч - в специализираното отделение за принудително лечение на опасни болни..."

Един февруарски ден на 1975 г. карат Бранимир Дончев към болницата в Ловеч. Малко преди града той прави опит да избяга и е застрелян от конвоиращите го милиционери.

Магистрати, работили по случая, предполагат, че те са накарали масовия убиец да побегне към смъртта си...

УБИТИ:

1. Стефан Станчев - 21-годишен, от Габрово. Първи курс право в СУ. Застрелян в стая 519.

2. Ву Нонг Суан - 22-годишен виетнамски студент по физика в СУ, четвърти курс Прострелян с два изстрела в стая 519. Умира в болницата на 28 декември.

3. Борис Нейчев - 20-годишен, от Ивайловград. Първи курс българска филология в СУ. Застрелян пред стая 519.

4. Валери Петров - 23-годишен, от Видин. Първи курс философия в СУ. Убит с два удара с нож пред асансьора на 5-ия етаж.

5. Ле Ван Шанг - 25-годишен виетнамец, студент пети курс. Застрелян на място пред стая 408.

6. Елена Друмева - от Бургас, студентка по физика в СУ, бременна в 6-ия месец. Простреляна и доубита с нож пред стая 315.

7. Стоян Стоянов - неин съпруг. 22-годишен, от Нова Загора. Студент в Телеграфопощенския институт. Застрелян пред стая 315.

8. Стоян Петров Агов - 30-годишен, от с. Долна Оряховица, Търновско. Четвърти курс физика в СУ. Намушкан жестоко с нож пред стая 317, умира в болницата на 29 декември.

РАНЕНИ И ОЦЕЛЕЛИ:

1. Хуан Тхай Лан - 21-годишна, от Виетнам. Учи физика в СУ. Ранена от два изстрела в стая 519.

2. Владимир Кръстев - 22-годишен, от Михайловград (днес Монтана). Учи психология в СУ. Прострелян в лявата мишница пред асансьора на петия етаж.

3. Емилия Дойчева - 18-годишна, от Казанлък. Първи курс психология в СУ. Намушкана три пъти с нож в коридора на петия етаж.

4. Луис Едуардо Харамильо - 23-годишен еквадорец от столицата Кито. Учи право в СУ. Прострелян веднъж в коридора на 4-ия етаж и втори път в стая 106 на първия етаж.

5. Светлана Кръстанова - 20-годишна, от Пловдив. Трети курс славянска филология в СУ. Простреляна в стая 106.

6. Атанас Начев - 23-годишен, от Пещера. Началник-щаб на доброволния отряд в блока. Намушкан два пъти в гърба при опита му да избие пистолета на убиеца пред стая 106.

7. Райчо Дончев - 23-годишен, от с. Ширково, Русенско. Студент в МГИ. Ранен с нож при обезвреждането на убиеца пред стая 106.

8. Исмет Адемов - 22-годишен, от с. Презвитер Козма, Търговищко. Втори курс българска филология в СУ. Намушкан три пъти и прострелян в крака при обезвреждането на Бранимир пред стая 106.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
18
 
28
 
! Отговори
СатаНАТО™ преди 6 години
Стандартно комунистическо семейство...Левичари-шизофреници-параноици-садисти... Майката се беси, братът редовно млати близнака си, из къщи се търкалят стари бойни пистолети от младините на дъртия баща-терорист.
287
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз нещо не разбирам, каква е връзката на статията с показния резстрел днес (посред бял ден, във водещ се за гъзарски квартал в София) или с показната екзекуция на цяло семейство на 31ви? Или това е новата поръчка - вижте, че убийци е имало и през соца. Да, имало е, ама са ги хващали, разпитвали, пък накрая и осъждали. Нещо което май в последните 28 години не се случва вече.
286
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
297- култа към личността на вожда напредничава идея ли е според теб и не мислиш ли че успешно замества религията ?
285
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Понеже социализмът недолюбваше религията, красивият християнски празник Коледа не се празнуваше масово, както сега"Социализмът имаше напредничави идеи, изпреварили времето си. По същото време време в САЩ астронавтите трябваше официално да декларират, че вярват в Господ, за да получат работа... Не се шегувам.
284
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Времената, в които милицията ликвидираше подобни из.роди, вместо да ги заточва на държавна хранилка.
283
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я някой пак да ми напомни какъв е по народност този българин и каква му е религията на този християнин?!
282
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Минало, незабравимо...
281
2
 
23
 
! Отговори
Допълвам за Исмет преди 6 години
По времето, когато стана това произшествие, той беше в трети, а не във втори курс.Тези дни, в друг материал, качен по сайтовете и посветен на спомена за онова кърваво престъпление, пишеше, че телевизионерката Нери Терзиева му е сестра. Това не е вярно. Нери беше първата му приятелка. Исмет има брат, който предпочете да остане в Турция, а Исмет се върна в България. Той наистина беше много свестен човек и истински патриот.
280
1
 
27
 
! Отговори
До Анонимен 286 преди 6 години
Да, Исмет наистина беше награден, защото прояви изключителна смелост и саможертва.Познавах това турче, беше жив пример за това, което пишат някои турци тук - някои от тях бяха наистина по-големи патриоти в сравнение с много българи. Възродителният процес ги обиди и отблъсна.След изселването, семейството на Исмет мизерстваше в Истанбул, после се замогнаха с труда си.Не знам дали знаеш, но Исмет никога не оздравя окончателно от онези наранявания и почина преди няколко години. Бог да го прости.
279
1
 
14
 
! Отговори
До Handel преди 6 години
Шизофренията в рода на майка му е наследствена и това се знае.По ирония на съдбата, болната майка на убиеца също е от гр.Пещера,откъдето е и едно от пострадалите, но оцелели момчета -Атанас Начев.Заради това заболяване после не дадоха мира на брат му,близнака.Прехвърляха го от психиатрия в психиатрия и накрая обявиха, че сам се е хвърлил от по-висок етаж в едно от тези лечебни заведения и е загинал на място.Един Бог знае дали Бранимир наистина се е опитал да избяга и дали брат му сам е скочил
278
4
 
25
 
! Отговори
6789 преди 6 години
Тогава никой не е плашил целия народ с разкази за този ужас. Убиват под предлог опит за бягство убиеца - и толкоз. Не са го предъвквали в новините, не са разваляли празника на хората.Да, истина е, че не се обявяваха престъпленията. Май така беше по-добре.
277
1
 
12
 
! Отговори
Галя преди 6 години
По този случай е писана фантастичната повест "Белият гущер" на Павел Вежинов. Когато я четох за пръв път, не знаех, че е имало прототипи, видя ми странно отде са му дошли на автора такива зловещи неща на ума. Викам си, тоя писател е сбъркан.
276
1
 
29
 
! Отговори
nina преди 6 години
Имаше и убийци,и психопати по времето на соца,както и сега.Но тогава имаше смъртно наказание и бяхме полицейска държава.Просто нямаше такава гласност на случаите.А едно определено малцинство беше много добре дресирано да учи и да ходи на работа...
275
8
 
4
 
! Отговори
OMG WTF преди 6 години
До коментар 260:А децата ти в коя държава са и защо не са в ***?
274
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 284По соца имаше неща, които ги няма днес. Например възмездие. Такива ги ликвидираха. Макар че момчето е душевно болно, но колкото толкова.Хората бяха по-смели, защото никой не им държеше сметка, че са се защитили. В случая младежите дори и с голи ръце са го хванали. Основната заслуга е на Исмет, последния в списъка. Имаше грижа за жертвите. Този Исмет е на границата между живота и смъртта, сам Живков следи случая, със специален самолет му доставят лекарства. Награден е.
273
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мълчаливи са кутевистите, и има защо
272
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали при соца нямаше такива работи , а *** ?
271
1
 
11
 
! Отговори
nina преди 6 години
След години,като бях по-голяма вече,майка ми ми беше казала,че тогава този Бранко се е качвал с асансьора,а е слизал по стълбите и който срещне-стреля или удря с нож.Пълен психо ,уби толкова невинни жертви.
270
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същата *** беше и тогава, само нищо не се казваше. Спомням си за няколко човека утрепани от бой. А колко от пиене си отидоха...
269
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе и едно време не беше като при хората, ама сега е още по-зле.И докато някои все още намират доводи да обясняват, как е било много зле...повервайте, от това не става по-добре.Миналото си е минало, но най-лошото е, че постоянно се отклонява вниманието от настоящето. така сме като жаби в бавно загряващ се казан. А най-лошото е, че загряването започна преди 10-15 години,и вече да изкочим от казана май не можем :(