Назад в годините: 1974-а, Коледа, ученик убива 6 студенти в София

"Кръстникът" и несподелена любов отключват параноята на Бранимир Дончев
8 яну 2018 18:36,
355
Назад в годините: 1974-а, Коледа, ученик убива 6 студенти в София
Бранимир Дончев малко след като е заловен. Снимка: "24 часа"

Вечерта на 25 декември 1974 г. е спокойна и нищо не предвещава жестоката преизподня, в която ще попадне блок №1 на "Студентски град" в София.

Понеже социализмът недолюбваше религията, красивият християнски празник Коледа не се празнуваше масово, както сега, но студентските купони както обикновено и тази вечер вървят нонстоп, някои от обитателите на блока се канят да гледат поредния епизод от съветския телевизионен сериал "17 мига от пролетта".

Няколко часа по-рано трима десетокласници - Бранимир, Валери и Божидар, гледат в кино "Освобождение" друг култов филм - американския "Кръстникът" на Копола.

Тийнейджърите и особено Бранимир са страшно впечатлени от наситената с напрежение, убийства и кръв лента. След прожекцията, която свършва към 13:30 ч, Божидар си тръгва, а другите двама потеглят към дома на Бранимир.

Той е сирак. Три години по-рано, през 1971-а, майка му се обесва на тавана, в семейното жилище на бул. "Патриарх Евтимий" 53. Преди това е лекувана от шизофрения в клиниката на Четвърти километър. Постоянно се оплаквала, че не може да помага на семейството си и е най-добре да напусне този свят.

Бранимир има брат близнак - Делян, и по-голяма сестра. Близнаците са разнояйчни и не си приличат нито външно, нито по характер. Бранимир е по-висок с цяла глава от Делян. Баща им Дончо Дончев е зам.-генерален директор на ДСО “Стара планина”, пътува много, включително и зад граница, и няма време за децата си.

По пътя към дома на Бранимир той и Валери сменят трамваи, вървят пеша, крият се по кьошетата. Повлияни от филма, двамата имат чувството, че някой ги следи.

Уви, тази криеница не се оказва юношеска закачка. Филмът по някакъв начин е отключил налудното настроение, в което младежът е изпаднал от няколко седмици, но което никой от близките му не е забелязал.

"Във филма имаше проследяване и може би това ме наведе на мисълта, че ни следи някой", ще каже при първия са разпит Бранимир.

Още една случка нагнетява допълнително напрежение в болната душа на младежа. У дома той и приятелят му Валери заварват брата близнак Делян и братовчедката Елена, студентка първи курс химия в СУ. Елена е осиновена дъщеря на леля им и близнаците нямат кръвна връзка с нея.

Братята се сбиват. Поводът за това изглежда нелеп. Бранимир пита брат си той ли е поканил Елена по телефона у тях. Да, казва Делян, и Бранимир го удря с юмрук няколко пъти по лицето и в корема. Делян не отвръща, той знае, че брат му го превъзхожда физически, и както обикновено се примирява. Елена се хвърля да ги разтървава и после разплакана си тръгва. Излиза и Делян.

"Аз обичах Елена, но платонично. Никога не сме се целували и не сме имали сексуални отношения. Ударих брат ми, защото той се държеше с нея неприлично", ще признае по-късно пред следователите Бранимир, цитиран от "24 часа".

От вкъщи той взема пистолета на баща си - стар боен "Валтер", и пълнител със 7 патрона. Отделно още 3 кутии с 25 патрона и як финландски нож, купен от баща му при пьтуване в СССР.

После с Валери отиват в неговия дом. Там Бранимир маха пълнителя от пистолета и започва да тренира пред огледалото, заляга под леглата, прави сухи тренировки за стрелба от засада. Към 19 часа тръгва за "Студентски град", където в блок №1 живее братовчедката Елена.

"Пътят ми от дома на Валери до общежитията беше доста сложен - разказва при първия разпит Бранимир. - Правех различни ходове с цел да заблудя, ако някой ме следи. Качвах се на трамваи и слизах, вървях пеш и така стигнах до блока. На входа никой не ме спря и направо се качих в стаята на Елена - стая 410 на четвъртия етаж..."

Часът е малко преди 20. До първия труп остават около двайсет минути. После за още толкова Бранимир ще изгърми 26 патрона и ще окървави с куршуми и с ножа си цели пет етажа на блока...

На Бранимир е направена петорна експертиза. Заключението гласи: "Болестното състояние - отговаря на юридическата категория продължително разстройство на съзнанието по смисъла на член 33 от НК. Лицето е невменяемо и не може да носи отговорност. Психозата подлежи на активно лечение, включително и с електрошокове.Лицето да бъде настанено в охраняваната психиатрична болница в Ловеч - в специализираното отделение за принудително лечение на опасни болни..."

Един февруарски ден на 1975 г. карат Бранимир Дончев към болницата в Ловеч. Малко преди града той прави опит да избяга и е застрелян от конвоиращите го милиционери.

Магистрати, работили по случая, предполагат, че те са накарали масовия убиец да побегне към смъртта си...

УБИТИ:

1. Стефан Станчев - 21-годишен, от Габрово. Първи курс право в СУ. Застрелян в стая 519.

2. Ву Нонг Суан - 22-годишен виетнамски студент по физика в СУ, четвърти курс Прострелян с два изстрела в стая 519. Умира в болницата на 28 декември.

3. Борис Нейчев - 20-годишен, от Ивайловград. Първи курс българска филология в СУ. Застрелян пред стая 519.

4. Валери Петров - 23-годишен, от Видин. Първи курс философия в СУ. Убит с два удара с нож пред асансьора на 5-ия етаж.

5. Ле Ван Шанг - 25-годишен виетнамец, студент пети курс. Застрелян на място пред стая 408.

6. Елена Друмева - от Бургас, студентка по физика в СУ, бременна в 6-ия месец. Простреляна и доубита с нож пред стая 315.

7. Стоян Стоянов - неин съпруг. 22-годишен, от Нова Загора. Студент в Телеграфопощенския институт. Застрелян пред стая 315.

8. Стоян Петров Агов - 30-годишен, от с. Долна Оряховица, Търновско. Четвърти курс физика в СУ. Намушкан жестоко с нож пред стая 317, умира в болницата на 29 декември.

РАНЕНИ И ОЦЕЛЕЛИ:

1. Хуан Тхай Лан - 21-годишна, от Виетнам. Учи физика в СУ. Ранена от два изстрела в стая 519.

2. Владимир Кръстев - 22-годишен, от Михайловград (днес Монтана). Учи психология в СУ. Прострелян в лявата мишница пред асансьора на петия етаж.

3. Емилия Дойчева - 18-годишна, от Казанлък. Първи курс психология в СУ. Намушкана три пъти с нож в коридора на петия етаж.

4. Луис Едуардо Харамильо - 23-годишен еквадорец от столицата Кито. Учи право в СУ. Прострелян веднъж в коридора на 4-ия етаж и втори път в стая 106 на първия етаж.

5. Светлана Кръстанова - 20-годишна, от Пловдив. Трети курс славянска филология в СУ. Простреляна в стая 106.

6. Атанас Начев - 23-годишен, от Пещера. Началник-щаб на доброволния отряд в блока. Намушкан два пъти в гърба при опита му да избие пистолета на убиеца пред стая 106.

7. Райчо Дончев - 23-годишен, от с. Ширково, Русенско. Студент в МГИ. Ранен с нож при обезвреждането на убиеца пред стая 106.

8. Исмет Адемов - 22-годишен, от с. Презвитер Козма, Търговищко. Втори курс българска филология в СУ. Намушкан три пъти и прострелян в крака при обезвреждането на Бранимир пред стая 106.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
6
 
12
 
! Отговори
До 247 преди 6 години
Че то по нашето черноморие ходят сравнително бедни руснаци и пенсионери бе, мозък... Да не си въобразяваш, че богат, дори средна класа руснак ще дойде на нашия бетон да курорт? И за кво ходиш в Русия, като са толкова "бедни" и ги мразиш? *** да видиш колко "богато" живеят по гетата в любимата ти Кравария!
247
11
 
13
 
! Отговори
КЛИЗМА НА КОМУНИЗМА преди 6 години
Русия е още в началото на миналия век.
246
3
 
18
 
! Отговори
Комунизъм ли? преди 6 години
Комунизъма е само думи.Покажи ми един построен. Може би в Норвегия,Дания, Н.Зеландия но не го наричат така. А комунизма на Сталин ??? Благодаря!И Русия се отрече.
245
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Случаят е доказателство, че агресията ражда агресия, а при по-лабилни психики отключва смръзяващи кръвта психози..а сега по телевизии, игри, интернет само гадости...
244
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-гадното е , че момчето, което тръгва след него да го спре е турчето Исмет Север, прострелян в крака и намушкан 3 пъти в гърба, едва спасен в Пирогов след месеци и операции, а години по-късно е изселен от България по времето на "възродителния" процес....
243
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 244Следователно демокрацията е тоалетна хартия и банани.А по това време в Гърция имаше ли банани???
242
7
 
10
 
! Отговори
До 225 преди 6 години
Изби рибата с ,,безгрижния живот".Не бъркай младоста си с безгрижието.И обикалял той ,СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯТ ЛАГЕР.Организирано. А за туринг клуба и пътуване с частна кола чувал ли си? Другарю,явно сте я карали по партийна линия.Как сега няма да ти е криво .А децата ни ходяткъдето си искат на море ,извън соц.лагера.А твоите може вече да са в София ,без софийско жителство.А ти мислиш ли че на животните в зоопарка им е по добре от колкото в природата имат храна ,вода ,подслон но.....какво нямат?
241
11
 
6
 
! Отговори
Коренак Софиянец преди 6 години
Беше хубаво софия празна само гетото Люлин беше чалгаджийница ,ядяхме истински храни ,а дано банките ви вземат по бързо жилищата да се махнете провинциалисти
240
3
 
8
 
! Отговори
До 240 преди 6 години
Е, ти ще ме умора от смях, дето съдиш за положението на руснаците от тези по черноморието. То ясно, че не си ходил в Русия, нито си виждал комуналките в които живее масовото население.
239
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
споменаваме думата комунизъм и се наслаждаваме на арията на озлочестените реститутки
238
2
 
1
 
! Отговори
до 244 преди 6 години
***...дразниш!Къш къш!:-)
237
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По времето на комунистическия диктатор Тодор живков нямахме тоалетна хартия и банани, но днес сме демокрация и имаме огромни количества тоалетна хартия и банани.
236
2
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Брееееейййй...този с тоалетната хартия и бананите пак ми е "клонирал" никаШемет - болничък си!
235
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като "откриха" убиеца Росен, и си свършиха професионално работата, сега могат да си починат и да искат и премии даже. И за капак да ни напомнят през 74-та колко зле сме живели. ГЕНИИ
234
3
 
3
 
! Отговори
КЛИЗМА НА КОМУНИЗМА преди 6 години
Прочетох десетина коментара. Отивам до тоалетната. Българите са много умни.
233
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименКато се прибереш в България, просяко европейски, ако са ти останали стотинки се разходи да южното ни черноморие да видиш как се "мъчат" "бедните" руснаци...
232
22
 
8
 
! Отговори
М.Николов преди 6 години
Днес в България се живее добре благодарение на на Европейския съюз и на САЩ. В своята 1300 годишна история българите никога не са живели толкова добре както днес в ЕС и с партньорството на Съединените американски щати.
231
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един българин просяк в Кьолн или Париж изкарва 40 евро на ден и нощувката и храната му е безплатна в приют за бездомни, а на месец може да си докара от просене към 800 евро, 10 пъти повече от средната за Русия заплата 86 евро. Правото да просим пред катедралата в Кьолн и в Париж ни го даде демокрацията и членството в ЕС, просяци, просяци, ама 10 пъти по-добре от руснаците.
230
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца 1 телевизор и много кисело зеле.Сега всяка стая с 50ка лед тв + нет и те и всяко семейство с 2 автомобила.
229
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До От чужбинаРуснаците ще те прекупят и препродадат по малко пъти с техните ...150 докарана месец! Само в Турция руските туристи за 2017 г.са били над 4 млн ., а ти събирай стотинки цяла година за седмица на бунгало в Ахтопол! В момента Русия няма нищо общо с комунизма! Много по-близо до него са говедариите и сред. Европа!