Посещението на Аушвиц – имунизация срещу антисемитизма?

Германия сякаш е залята от нова вълна на омраза срещу всичко еврейско
12 яну 2018 20:00, Елка Василева
193
Посещението на Аушвиц – имунизация срещу антисемитизма?
Снимка: архив, Reuters

Трябва ли учениците и мигрантите да бъдат задължавани да посещават някой от концентрационните лагери, превърнати в музеи? Който мисли, че това би подействало като имунизация срещу антисемитизма, греши. Дойче веле публикува коментар на Марсел Фюрстенау.

Антисемитизмът има безкрайно много грозни лица: виждаме ги по нацапаните с пречупени кръстове стени и осквернените паметници в еврейските гробища, при изгарянето на израелския национален флаг по време на демонстрации, при нападенията срещу евреи.

Сякаш Германия е залята от нова вълна на омраза срещу всичко еврейско. А под повърхността на тези явления се крие феномен, който е отдавна познат: антисемитските обществени настроения са широко разпространени - и то не от вчера. И независимо от всички извършени от Германия престъпления по времето на националсоциализма те си остават неизкоренени и на германска земя.

За разлика от близкото минало обаче днес омразата се проявява сякаш все по-безогледно и по-свободно. Това, разбира се, предизвиква съответните ужасени реакции. Мнозина се питат как се стигна дотук. Та нали от десетилетия насам Германия полага образцови усилия да осмисли своята вина, поради което много страни смятат, че в това отношение тя служи за пример.

В училище се учи твърде малко за нацизма?

И все пак: явно на някои места са били допуснати пропуски. Много често например се чува упрекът, че в училищата се изучава твърде малко за нацисткия режим. Същият упрек, впрочем, засяга и отношението към комунистическата диктатура.

В случай, че тези две твърдения са верни, решението на проблема би било съвсем очевидно: необходимо е повече и по-добро образование! Едва ли има обаче нужда от задължителни посещения на бивши концентрационни лагери, превърнати в музеи - за каквито пледират сега някои политици и партийни функционери. Те го правят с най-добри намерения, но подобни задължителни посещения биха могли да предизвикат главно отегчение, а в най-лошия случай - дори отхвърляне. От опита на бившата ГДР се знае докъде води подобен държавно разпореден антифашизъм. И уж нерушимата германско-съветска дружба се обезсмисли в кухи ритуали.

И едно свободно общество обаче понякога изпитва трудности да изрази позициите си правилно. Но то ги изразява доброволно - в открит диалог без предизвестен резултат. Нека припомним тук за дългите, често изпълнени с огорчение, дебати за строежа на възпоменателен монумент в памет на жертвите от Холокоста край Бранденбургската врата в Берлин. Или предизвиканите от писателя Мартин Валзер протести през 1988, когато той заговори за "моралната бухалка Аушвиц", с която се удряло по всеки, който се опитвал да изрази по-диференцирано мнение за миналото.

Хубавото от тези и други спорове беше, че размисълът на Германия за нейната собствена и несравнима с нищо вина постоянно се подхранва от нови импулси. А те винаги са необходими, най-късно, когато възпоменанията за жертвите започнат да се превръщат в рутина.

Съпричастието не идва по команда

Който посещава Бухенвалд, Дахау, Заксенхаузен, Аушвиц или някое друго място, свързано с ужасяващите престъпления на националсоциализма, би трябвало обаче да го прави по собствена воля. И - което е още по-важно: би трябвало да е интелектуално и емоционално подготвен за подобно посещение. Нещо, което, за съжаление, не винаги се случва. Най-първата и най-важна задача следователно е свързана с преодоляването на този дефицит. Всичко останало после само ще си дойде на място.

Многобройните, месингови възпоменателни плочки, вградени в паважа на германските улици, които носят имената на избитите евреи, може би предизвикват у хората дори повече размисли, отколкото посещението на един бивш концентрационен лагер. Съпричастието е качество, което не се проявява по команда. За щастие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами не виждам кое в "Моята борба е тъпо"?Че той там си предсказва всичко, което се случи и се случва в Европа.
19
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко, че Хитлер не превзе СеСеСеРе да ни избави веднъж завинаги от червената чума.Нямаше да се мъчим сега, а да взимаме нормални заплати. Такива "чудеса" като платеният и непостроен АЕЦ нямаше да ги има. Такава "фирма" като "Лукойл", която да не плаща данъци нямаше да я има.
18
4
 
36
 
! Отговори
14,ти преди 6 години
Книгите на фюрера са ***.Но признавам речите му са велики и актуални и днес.Същите проблеми в европа .Същите злоупотреби.Същите битки за справедливост.
17
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен сидеровците и Валерисимеоновците всъщност не са никакви патриоти и националисти а умопобъркани нещастни нацисти ! Чуят ли за Сталин газ пикаят
16
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Закарайте Лидеров и компания на посещение там!Но споменете и за Украинския Холокост - Голодомора - с около 10 милиона души - избити чрез ГЛАД от комунистическите июроди в Кремъл!Поклон.
15
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво направи Хитлер когато ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ ВЛЕЗЕ В БЕРЛИН ? Бумммм.... отиде му т.ъ.п.а.та фашистка кратуна
14
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да има нещо организирано от червените в България, защото сега парите са в тях. Те нямат сметка.Бог разбира се ще ги накаже.
13
6
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер по принцип е бил добър оратор, книгата, която е написал никак не е глупава.А Ленин, Сталин и прочее имат само едни изкуствени "трудове", които всяка година увличаваха обема си, т.е. бяха дописвани.Погледнете в ютуб клипове на смешното старче ленин как смешно говори. Кой ще тръгне след такъв? Всичко е било насила.Погледнете и клипове на темерута Сталин, който не може да каже едно изречение без да се запъне. Сталин само е можел да смутолеви нещо.И колко кръв са проляли. Хитлер е аматьор
12
6
 
48
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Защо няма анти китаизъм!?! Защото си имат държава и не искат да контролират другите а евреите хем нямат държава хем искат да управляват света чрез фалшиви долари
11
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Германия сякаш е залята от нова вълна на омраза срещу всичко еврейско"Ами нормално, напълнихте се с няколко милиона тюрбана. Кой арабин обича евреите?
10
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"В училище се учи твърде малко за нацизма?"Благодарение на отвореното ви общество и на политиката на Меркел, скоро в училището ви ще се учи твърде много за Корана.
9
11
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един нов 9ти септември ще оправи нещата с фашизма и капитализма, което е едно и също. Чорбаджиите, иззедниците, човекоубийците се страхуват от възмездие, от нов НАРОДЕН СЪД ! Чуят ли за комунизъм и треперят кръвопийците
8
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Замръзнали сме в клопката на вечния преход.Герп форевър.трудът без пари те прави роб.И само св.петър ще те направи свободен.Аушвиц .
7
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работете българи и ще бъдете свободни.Но докато вие се трудите червените милиардери с откраднатите от вас пари ви се подиграват.
6
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kaкво ли мислят т.нар. "бежанци" по въпроса? Как те приемат евреите, защото са все широко скроени и онеправдани. Идват ли шейхове на посещение, или поне да отпуснат пари за подкрепа? Дадоха ли пари за новата столица на Израел? Или пак нормалния европеец е виновен за всичко?
5
14
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е Аушвиц на червените.Все още няма лустрация, няма декомунизация, няма комунисти осъдени и в затвора.
4
6
 
43
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Все пак е хубаво да припомним кой и с каква цел създаде Хитлер и напомпа Германия с капитали???И с каква цел беше създаден нацизма и антисимитската идеология!!!Да се противопостави на сталинисткия съветски режим , това беше целта!!!Нещо се обърна , и Хитлер нападна Великобритания!!!Велик и всемогъщ е британския имперски ум!!!Добър вечер селяни прости!!!Агент Дийн Хофман!ЦРУ!!!
3
14
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Любов не можеш да натрапиш насила на никого.Тук едни се опитваха 45 г. и не успяха. Строяха огромни бетони в центъра на София, затваряха хора и ги убиваха, за да ги накарат да им заобичат лъжата, и не успяха.
2
1
 
73
 
! Отговори
днд преди 6 години
Защо са нужни подобни глупави статии? Холокоста не е нито единствения ,нито най-жестокият геноцид.
1
4
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е новия Аушвиц на ЕС и ФАЩ