Посещението на Аушвиц – имунизация срещу антисемитизма?

Германия сякаш е залята от нова вълна на омраза срещу всичко еврейско
12 яну 2018 20:00, Елка Василева
193
Посещението на Аушвиц – имунизация срещу антисемитизма?
Снимка: архив, Reuters

Трябва ли учениците и мигрантите да бъдат задължавани да посещават някой от концентрационните лагери, превърнати в музеи? Който мисли, че това би подействало като имунизация срещу антисемитизма, греши. Дойче веле публикува коментар на Марсел Фюрстенау.

Антисемитизмът има безкрайно много грозни лица: виждаме ги по нацапаните с пречупени кръстове стени и осквернените паметници в еврейските гробища, при изгарянето на израелския национален флаг по време на демонстрации, при нападенията срещу евреи.

Сякаш Германия е залята от нова вълна на омраза срещу всичко еврейско. А под повърхността на тези явления се крие феномен, който е отдавна познат: антисемитските обществени настроения са широко разпространени - и то не от вчера. И независимо от всички извършени от Германия престъпления по времето на националсоциализма те си остават неизкоренени и на германска земя.

За разлика от близкото минало обаче днес омразата се проявява сякаш все по-безогледно и по-свободно. Това, разбира се, предизвиква съответните ужасени реакции. Мнозина се питат как се стигна дотук. Та нали от десетилетия насам Германия полага образцови усилия да осмисли своята вина, поради което много страни смятат, че в това отношение тя служи за пример.

В училище се учи твърде малко за нацизма?

И все пак: явно на някои места са били допуснати пропуски. Много често например се чува упрекът, че в училищата се изучава твърде малко за нацисткия режим. Същият упрек, впрочем, засяга и отношението към комунистическата диктатура.

В случай, че тези две твърдения са верни, решението на проблема би било съвсем очевидно: необходимо е повече и по-добро образование! Едва ли има обаче нужда от задължителни посещения на бивши концентрационни лагери, превърнати в музеи - за каквито пледират сега някои политици и партийни функционери. Те го правят с най-добри намерения, но подобни задължителни посещения биха могли да предизвикат главно отегчение, а в най-лошия случай - дори отхвърляне. От опита на бившата ГДР се знае докъде води подобен държавно разпореден антифашизъм. И уж нерушимата германско-съветска дружба се обезсмисли в кухи ритуали.

И едно свободно общество обаче понякога изпитва трудности да изрази позициите си правилно. Но то ги изразява доброволно - в открит диалог без предизвестен резултат. Нека припомним тук за дългите, често изпълнени с огорчение, дебати за строежа на възпоменателен монумент в памет на жертвите от Холокоста край Бранденбургската врата в Берлин. Или предизвиканите от писателя Мартин Валзер протести през 1988, когато той заговори за "моралната бухалка Аушвиц", с която се удряло по всеки, който се опитвал да изрази по-диференцирано мнение за миналото.

Хубавото от тези и други спорове беше, че размисълът на Германия за нейната собствена и несравнима с нищо вина постоянно се подхранва от нови импулси. А те винаги са необходими, най-късно, когато възпоменанията за жертвите започнат да се превръщат в рутина.

Съпричастието не идва по команда

Който посещава Бухенвалд, Дахау, Заксенхаузен, Аушвиц или някое друго място, свързано с ужасяващите престъпления на националсоциализма, би трябвало обаче да го прави по собствена воля. И - което е още по-важно: би трябвало да е интелектуално и емоционално подготвен за подобно посещение. Нещо, което, за съжаление, не винаги се случва. Най-първата и най-важна задача следователно е свързана с преодоляването на този дефицит. Всичко останало после само ще си дойде на място.

Многобройните, месингови възпоменателни плочки, вградени в паважа на германските улици, които носят имената на избитите евреи, може би предизвикват у хората дори повече размисли, отколкото посещението на един бивш концентрационен лагер. Съпричастието е качество, което не се проявява по команда. За щастие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
48
 
! Отговори
истина е преди 6 години
На света липсва един водач като Хитко ,за да бъде всяка страна щастлива според потребностите си !!
39
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но нали японците са си азиатци и нападнаха белия човек !
38
7
 
60
 
! Отговори
42 преди 6 години
Светът загива благодарение на генетичната деградация на белите.Под деградация разбирам смесването им с представители, които носят гени на черните. Така се ражда некачествен, нискокултурен генофонд, който е удобен за господарите с много пари, защото един *** човек лесно се управлява и става за обслужващ персонал. Тези усилени процеси на расово кръвосмесване в Европа и Северна Америка, доказаха безспорно теорията за интелектуалното превъзходство на белите.Пък вие си пишете,че Хитлер не е прав
37
1
 
51
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Сякаш Германия е залята от нова вълна на омраза срещу всичко еврейско. =====Не Елкe, Германия бе залята от огромна вълна Ислямска Завоевателска миграция, (не)умело прикрита под концепцията сирийски бежанци,(двойните кавички слагам защото не са нито сирийски, нито бежанци), вследствие на което съвсем резонно и очаквано мохамеданите, бивайки най-отявлените антисемити, създадоха невъзможна за евреите среда в Германия, (както и в Швеция, Белгия и т.н.) и евреите от тези държави МАСОВО бягат!
36
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер е първия борец за обединена европа.О даже и обединен свят.Ето че повелите на фюрера се сбъдват.След толкова години.
35
13
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Японците са пълни ***,вместо да нападнат СССР те нападат САЩ !Ако бяха нападнали СССР Сталин щеше да свърши като Кадафи ! САЩ нямаше да воюват !
34
2
 
35
 
! Отговори
annybody преди 6 години
До Анонимен 15Няма бе, нищо не е организирано от червените - най-вече СЕГА.Сутринта май забравих да се обадя за бомбата в Евксиноград, утре на оперативката ще вземат да ми резнат надницата.
33
2
 
52
 
! Отговори
Бил съм там преди 6 години
Напротив, станах по-отявлен такъв. Не може да игнорираш абсолютно всички пострадали през WW2 и да се изкарваш най-голямата жертва. Не може постоянно да реват за някакви репарации при условие че са измрели 50 милиона човека. Не може да държат палестинците в концлагери вече 60г и да промиват мозъка на целия свят, че видите ли те се защитавали от нашественици. На *** не вярвам
32
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водете мюсюлманите на църква да се интегрират, в Англия са избрали те да се интегрират към пакистанците и в училище водят децата на джамия без да са искали съгласието на родителите.
31
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз знам едно. Когото някой не харесва някого, винаги има причина за това. А когато този някого не го харесва цял свят причината си е само и единствено в него самия.
30
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Япония обърка войната и получи атомни бомби !
29
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА Е НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ! Не на европейските, хитлеристките или американските продажни капиталистически престъпници и българоубийци ! Зная че изброените ще ми поставят минуси защото мразят страната си и народа си. Те обичат банани, макдоналдс, хитлер, меркел, юнкер и всички извратеняци, обичат многополовите държави, многоетническите и глобализма но няма да успеят. Българския народ или НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГИ БЪДЕ
28
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно сащ лъзнаха хитлер да напада ссср.И се намесват да не изтърват гювечаНе ми говорете за пърл .Що никой не чува радара?
27
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер е велик човек ,а Михаил Неделчев е *** !
26
6
 
46
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Алчността юдейска няма граници. Те искат да притежават всичко - да контролират всичко. В момента в който ти или който и да е друг вземе заем от тях ти както и другите вече сте тяхна собственост и играете по тяхната свиркa - тяхната цел разбира се е да не можете да си покриете задълженията - тогава просто ставате техен роб а те обожават това. Аушвитц, Треблинка, Дакау бла бла бла - ако знаете каква е истината и как сте използвани като *** ще усетите защо се стигна до "финалното разрешение" ;)
25
7
 
44
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Най-големият геноцид с десетки милиони жертви в човешката история са извършили Британската Империя и Русия и след това Съветския съюз!!!Бих казал общо двете империи са изтрепали стотици милиони жертви, да не говорим за престъпления срещу собствените си народи, геноцид срещу колониите, убийства, търговия и геноцид над роби,наркоманизиране на стотици милиони граждани по света!!!Истината е жестока!!!Агент Хари Карпентън!ЦРУ!!!
24
8
 
47
 
! Отговори
annybody преди 6 години
През последните стотина години Германия ни натресе две световни войни, сега с натрапените ни *** е на път да ни спретне трета глобална катастрофа.И само евреите им криви - дали пък освен евреите нещо не е сбъркано и във вечното надменно Германия юбер алес?
23
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хитлер загуби войната и червената чума превзе източна европа.
22
1
 
59
 
! Отговори
ined преди 6 години
Както каза македонския президент - антисеметизъм е да мразиш евреите повече от необходимото.
21
2
 
71
 
! Отговори
това добре преди 6 години
Но след като поставят месингови плочи по улиците с еврейски имена,защо не поставят и с полски,руски,чешки,френски,югославски и т.н.!Само руснаците са дали над 30,000,000 жертви във войната,а в лагерите-над 8,000,000!Полша има над 6,000,000 загинали!Югославия-1,000,000!С какво евреите са по-специални!?