Избирателите на Тръмп гневни – посегнаха на марихуаната!

51% от републиканците подкрепят узаконяването на наркотика
16 яну 2018 21:00, Елка Василева
35
Избирателите на Тръмп гневни – посегнаха на марихуаната!
Снимка: архив, Reuters

Мерките на правителството на Тръмп срещу марихуаната разгневиха някои хора от електоралната база на президента.

Почитатели на президента Доналд Тръмп, които употребяват марихуана, казват, че след решението на главния прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс за затягане на федералния контрол върху наркотика за първи път са се почувствали разочаровани от човека, за чието избиране са помогнали. Решението се възприема като особено наказателно от избирателите на Тръмп, които работят в разрастващата се индустрия около узаконяването на марихуаната, която пуска корени в щати от всички политически цветове, пише Асошиейтед прес.

Остава да се види дали любителите на тревата сред избирателите на Тръмп ще изразят гнева си в избирателните урни през 2018 и 2020 година. Подкрепящи узаконяването консерватори също критикуват мярката на правителството срещу тревата като накърняване на личните свободи и правата на щатите.

"Тръмп трябва да осъзнае, че много от поддръжниците му одобряват канабиса, и ще бъде крайно болезнено за тях, ако той позволи на Сешънс да продължи напред с това", каза избирателката на Тръмп Дамара Келсо, която управлява фермата за марихуана "Шугър шак" в Юджин, Орегон. "Това не са мързеливи тревомани, които пушат марихуана по цял ден в мазето на родителите си."

Мярката на Сешънс позволява на федералните прокурори да решават какво да правят, когато щатските правила са в конфликт с федералните. Това става в момент, когато узаконяването на марихуаната е достигнало най-високото си ниво на популярност сред републиканците.

Проучване на "Галъп" от миналата година установи, че 51 процента от републиканците подкрепят узаконяването на наркотика. Това е първият път, когато повечето поддръжници на Републиканската партия подкрепят идеята, и представлява увеличение с 9 пункта в сравнение с предишната година. В началото на миналото десетилетие едва една пета от републиканците одобряваха узаконяването.

Узаконяването процъфтява и на щатско ниво. Мейн, Невада, Масачузетс и Калифорния гласуваха за узаконяване на употребата на марихуана за развлечение за пълнолетни през 2016 година. Тя също така е законна в Орегон, Вашингтон, Колорадо, Аляска и федералния окръг Колумбия. Аляска и Мейн дадоха гласове за Тръмп в електоралната колегия през 2016 година.

Узаконяването на марихуаната по традиция е по-популярно сред либертарианското крило на Републиканската партия. Но подобни републиканци, които са смятали, че Тръмп ще бъде подкрепящ марихуаната президент, са се заблуждавали, каза икономистът от Харвардския университет Джефри Майрън, който изучава икономика на либертарианството с фокус върху незаконните наркотици.

Любителите на тревата сред почитателите на Тръмп може би се чувстват като купувачи, които съжаляват за купената стока, но е твърде рано да се каже дали това може да окаже влияние на изборите, заяви Майрън.

"Либертарианците със сигурност са знаели, когато той назначи Джеф Сешънс, че има сериозна опасност от засилване на войната срещу наркотиците", каза Майрън. "Мисля, че получават това, за което са си платили."

Все пак някои видни поддръжници на Тръмп критикуват мярката.

Бившият предизборен съветник на Тръмп Роджър Стоун, с когото президентът има отдавнашни и трудни отношения, сподели видеоклип във Facebook на 7 януари, като го призова да подкрепи узаконяването и да спре мярката на Сешънс. А някои републиканци в Конгреса също порицаха решението.

"Имаме конституция, която да защитава хората от федералното правителство", каза в интервю републиканският член на Камарата на представителите Джейсън Люис от Минесота, който е избирател на Тръмп. "Това е отдавнашен принцип за ограничаване на правителството."

Почитателите на Тръмп, които употребяват марихуана за медицински цели, също така се тревожат, че могат да загубят достъп до лечение. В селския район Фрайбърг, Мейн, колежанинът Зак Мъркото каза, че пътува два часа с кола в двете посоки, за да си купи марихуана за справяне с хронична болка и други здравословни проблеми. Той каза, че ще му е крайно неприятно да загуби тази възможност заради федералната политика.

Мъркото също така е един от хилядите жители на Мейн, помогнали на Тръмп да получи единствения си глас от Нова Англия в електоралната колегия. За разлика от повечето щати Мейн разпределя гласовете си в избирателната колегия по конгресни окръзи, а Тръмп спечели големия втори окръг, който е база както на консерватизма в Нова Англия, така и на културата на марихуаната.

Мъркото, който се е снимал с Тръмп през 2016 г., каза, че продължава да е голям почитател на президента. Но смята, че мярката срещу тревата е лоша за икономиката и здравеопазването в неговия щат.

"Смятам, че това ще нанесе удар на медицинската употреба на марихуаната и на индустрията като цяло тук в Мейн", каза той. "Разочароващо е, че той нанася този удар на индустрията. А аз ви гарантирам, че всички пари от данъци, които щатът Мейн събира от медицинската употреба на марихуаната, наистина помагат на хората."
 

/БТА/


35
Още от
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Стамен преди 1 месец
Узаконяване на пед.....стията е по лошо от узаконяване на марихуаната.Да гледат децата ти по пътя някои как пушат трева е по добре от колкото да гледат мъже хванати за ръце и т.н.Съжалявам но второто не мога да го приема.
27
4
 
0
 
! Отговори
Феликс преди 1 месец
Да си пушат, само да не карат кола под въздействието на трева - това е гарантирана катастрофа, много по зле от алкохола.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В България хората се бунтуват заради ракията. В САЩ се бунтуват заради марихуаната. Но мотивацията е една и съща.
25
0
 
1
 
! Отговори
ОсвобождениYEAH преди 1 месец
До МaйМyнaтa:
Не мога да отговоря за някой друг, но мога да отговоря хипотетично на всяко от питанията ти.
- Да, ако приложиш малко креативност, можеш да не плащаш такси в юрисдикция, в която не обичаш да плащаш такси, и дори да дойдат такс копои можеш не само да ги отблъснеш с лекота и успех, но дори и да контраатакуваш, тъй щото нека си седят на гъзеца !
- Да, може да употребиш въпросната креативност и интелект и да имаш добри финансови потоци.
- От тъпоумието е трудно, понеже не всеки може.
24
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 месец
За едните тревичка, за други Бояришник, за трети друго... И т.н.Трябва да се отсее семето от плявата все пак. Няма място за всички на тази земя.
23
1
 
14
 
! Отговори
ШикагоЗавинаги преди 1 месец
Слаба ракия сте в БГ...дори една тревичка да запалите нямате право... Бойко ви го е отнел
Крепостни cеляни общо взето
22
1
 
9
 
! Отговори
Анализирай това преди 1 месец
Руснаците спрели пиенето, американците узаконили дрогата...
21
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да наречеш "наркомани" хората, които пушат марихуана е пълен български д.билизъм. Не случайно си избираме и д.били да ни управляват. Всичко свястно се изнесе.
20
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТО БЕШЕ ЯСНО, ЧЕ ЗА ТРЪМП СА ГЛАСУВАЛИ ПРЕДИМНО НЕНОРМАЛНИЦИ И ИНТЕРЕСЧИЙ!
19
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
А от новия пол има ли сред избирателите,множат ли се?
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още малко и наркоманите са му избирателите . Смучете от пръстите на краката си . Тръм изпълнява това, за което са гласували хората за него .А наркоманите и обратните скачаха и се деряха след изборите ,както се деряха нашите абд.али против Ореха и комунистите . Затова сега ни води за носа Червеното котило ГЕРБ и Бабуйна от Банкя с Партиината книжка в задния джоб.
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойноо! ГЕРБ мисли за вас . Днес ще узакони -трети пол ,еднополовите бракове ,след време наркотиците .
16
3
 
5
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Тука обаче Тръмп сбърка!То е все едно Путин да посегне на водката.Колкото руснаците са пияни-толкова американците са зависими.
Най-вероятно тая работа няма да стане!Нито на Путин му трябва трезва нация,нито на Тръмп-чиста(от наркотици).
15
2
 
8
 
! Отговори
до Абе преди 1 месец
Посей си растения, само се надявай да не те издаде някой или да те хванат. Живеем в България, с разбирания отреди 40 години.
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ТРЪМП РАЗЧЕКНА НАРКОМАФИЯТА! БРАВО!
13
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-добрата дрога - Американската!
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако легализират марихуаната и и съберат акциза няма нужда да правят войни.
11
0
 
23
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Аз не мога да си обясня този феномен със тревата.

1. Как може едно растение да е нелегално? Ами че това си естествена природна билка със доказани лечебни свойства. Да не говорим за практическите приложения във индустрията.

2. Защо по дяволите хората продължават да купуват? За бога, братя, НЕ КУПУВАЙТЕ! :))
По този начин храните мафията и създавате все повече работа на полицията.

РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ ТОВА Е РАСТЕНИЕ! То РАСТЕ! :) Просто посейте няколко семки и ще имате килограми безплатна трева!
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как да не го освобождава .Пуши си една и е щастлив.Направо безсмъртен,Ако цапне две е на луната,на третата е в рая.То ако за него е свобода да пуши.
9
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно да се друсат американците,
роботите ще работят за тях.