Еврошефството качи наемите на лукс имотите в София

Брокерите чакат ръстът на жилищния пазар да бъде 5-6%
42
Еврошефството качи наемите на лукс имотите в София
Снимка: Булфото, архив

Наемите на луксозните имоти в София поскъпнаха заради българското европредседателство. Най-голямо е увеличението при жилищата в центъра на София, но се повишава и цялостният интереса към България, показва анализ на агенцията за недвижими имоти Arco Real Estate, цитиран от "Труд".

Още от средата на 2017 г. предстоящото събитие се отрази стимулиращо на имотния пазар и много хора започнаха да инвестират в жилища с цел отдаването им под наем, основно в центъра на столицата и околните престижни квартали, намиращи се близо до НДК, коментират брокери.

В края на 2017 г. най-предпочитани за покупка са 2-стайните апартаменти при средна цена от 62 300 евро, а за 3-стайните купувачите дават около 103 300 евро.

Най-търсени са жилища в кварталите Редута, Гео Милев, Оборище, Дианабад, Слатина, посочват експертите.

Според данни на Агенцията по вписванията седмично се извършват прехвърляния средно на 5100 имота у нас. За цялата 2016 г. година са продадени, дарени или заменени са станали около 258 000 имота, а за 2017 г. почти 214 000 имота са сменили собствениците си.

Прогнозата на брокерите е ръстът на жилищния пазар да бъде 5-6% през 2018 г. на годишна база. За това ще благоприятстват множеството новоизграждащи се сгради в София, все така изгодните условия по ипотечните кредити и засиленият интерес от страна на инвеститори и купувачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
16
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Вчера нищо не е излязло. Агенция по вписванията пуска регулярни статистики за какво ли не на всяко тримесечие. Не знам какво преувеличавате с имотите. Цените в момента са крайно неизгодни, но тук таме може да се намери нещо добро. Купуват хора с добри заплати, които биха изплатили кредита бърсо (6000+лв. месечно на домакинство). Ето го линкът:registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/statistika/
15
7
 
39
 
! Отговори
Жоре от Младост 5 преди 6 години
Пускам оня ден запитване за едно апартаментче от 88 квадрата в Младост 4. Брокерчето ми отговаря- 110 хиляди евра е цената, 8900 евра за паркомясто, но 50% трябва да е самоучастието и работят само с две банки...т.е те ми определят от къде да взема кредит. И да съм побързал, че почти не останали апартаменти за продажба...Викам мерси много, но за тия пари има офери за кондо в Маями...Лудост братя цари в момента...лудост невидена :-)
14
5
 
27
 
! Отговори
pepe преди 6 години
Вчера излезе ОФИЦИАЛНА и много важна статистика на АГАНЕЦИЯТА ПО ВПИСВАНИЯТА, само дето не я казаха по никакви новини за жалост.Та 2017 година е имало по-малко вписвания на имоти от всички предишни години та стигаме до 2010, когато се беше пукнал имотния балон и никой не купуваше.ТОВА Е ФАКТИЧЕСКАТА ИСТИНА!!Останалите неща как всички купуват и цените трябва да вървят нагоре са абсолютни брътвежи.Сега в квартала се опитват да ми продават гараж за 20к Евро, е няма да стане просто!
13
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие се смеете, но имам жилище на последен цял етаж с прекрасна гледка към Витоша- реших да го дам под наем (отивам да живея на вилата в полите на Витоша). По 3-4 огледа на ден имаше, а наемът е 2500лв. месечно. За седмица го наеха млади хора (самолетен техник и приятелката му- в моята IT сфера е). Имах наследствен апартамент в центъра на София- преди година го продадох буквално за 2 седмици. Качествените имоти се търсят, има кой да купува. Боклучавото строителство е за сeляндури в IT сектора.
12
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
балонът се надува с повод и без повод, купувайте балъци скъпи и надценени имоти, а това че качеството на живот в София и за *** на зеле не става?!? мръсен въздух, убийства, лош транспорт и инфраструктура от миналия век, недостатъчно детски градини, високи и надути цени, мръсотия до шия и т.н.
11
3
 
13
 
! Отговори
одоД преди 6 години
Има нещо гнило, двустаен 60 хилки в евро, тристаен 100. Значи за една стая и един *** отгоре плащаш 80 хил лева?
10
2
 
34
 
! Отговори
Понти преди 6 години
...а т.н. брокери са абсолютно излишно звено. Чудя се кой и защо им плаща?! Намираш собственика/строителя и отсвирваш жалкия комисионер! Да не говорим, че може да спазариш и по-добра цена с парите на масата...
9
2
 
37
 
! Отговори
Daniboy преди 6 години
Втора статия, която ни обяснява как имотите ще тръгнат рязко нагоре заради някакви 6-месечни спорадични посещения на евро-чиновници. Абе, измислете нещо ново Примерно как европейците напират към бг столицата или как София се превръща в притегателен център за международни компании. Разнообразете, защото това лятото свършва и трябва нова глупост да мислите. Може би дотогава ще се радваме на бейби-бум.
8
1
 
29
 
! Отговори
Понти преди 6 години
Хаха това е смешно! Т.н. еврошефство ще свърши безславно това лято. Какво значи ттова? Че лукс-имотите ще поевтинеят ли? Къде ги намирате тези информации? Това и за *** не става!
7
7
 
4
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Името ти Селянин ..добре си си го избрал Пише се София и рядко а не Софиа и редко А скапания вестник ше оцелее и без теб ***
6
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да се радва ,че икономиката расте и се правят пари и се откриват работни места ...то тръгнало да хейти ..
5
3
 
29
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Брокерче мамино сладко, ше ти секне сега далаверката и комисионната резко от воле, по-големи лишеи от брокерите на недвижими имоти НЯМА!!!
4
18
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Балона ще се спука ,който има пари тогава ще купува а когато икономиката тръгне да расте пак ше продава и отдава под наем ...а ти пак ше си си същия мишок ..истината боли
3
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Форумните мишоци ,освен да се плюнчат зад компа и да злобеят за друго не стават
2
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българските мошенници само си търсят повод да вдигат цените, този балон скоро ще се спука.
1
2
 
39
 
! Отговори
Брат Вурст преди 6 години
Хайде сега продайте си нивите и "инвестирайте" в имот в София. В събота и неделя, ще можете да си ходите "На София".