Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две

Директорът на НЗОК: Ако съм премиер, вдигам здравната вноска!
20 яну 2018 13:47, Анисия Иванова
195
Прогноза: Системата на здравеопазването се срива до година-две
Снимка: Архив, Булфото

Ще избутаме още година-две и системата на здравеопазването ще се срине. Парите няма да стигнат, политическата обстановка няма да позволи отново да се преразгледа бюджета на НЗОК”, каза директорът на НЗОК проф. Камен Плочев пред bTV.

Според него системата е зле конструирана. "Тази система генерира именно тези резултати – хроничен недоимък и това е поради две причини. Първо, парите за здраве са много малко и второ – трябва да се реши законодателно как да се използват тези пари”, категоричен е той.

Той смята, че има много хора в държавата, които се съпротивляват срещу реформата в здравеопазването и именно те са причината все още да нямаме електронно здравеопазване, защото ако имаме "всичко се вижда”.

"Има два варианта. Единият е да оставим нещата на естествената финансова еволюция. Който не може да се справи – фалира и излиза от пазара. Другият е да продължим по стария начин – плащане, плащане, плащане, без терапевтичен ефект”, каза Плочев.

По думите му вторият вариант по никакъв начин не дисциплинира управителите на лечебните заведения.

"Тук държавата е крайно време да осъзнае, че с тези 8% ние не можем да осигурим съвременна медицина”, допълни Плочев. И е категоричен, че ако сега беше премиер, щеше да подготви програма за вдигане на здравната вноска.

Миналата седмица Върховният административен съд определи, че окончателното решение за въвеждането на бюджетни лимити на болниците през 2015 г. е нищожно.

"ВАС не са отменяли лимити. Не е надзора органа, който да взима решение колко пари да се дават в болницата и колко да остават в резерв”, категоричен е Плочев.

"Ето и сега - преговаряме и всички говорят колко ще вдигнем цените на клиничните пътеки, а никой не ми казва как ще вдигнем обема на дейностите. Медицината е ценност, а много хора исках само да печелят от нея. Затова за 6 месеца нищо ме можах да променя, не знам и дали ще мога. Но аз съм боец и като хвана един проблем, не го оставям", категоричен бе проф. Плочев.

Шефът на касата обясни, че грипът, който върлува в момента, наистина е тежък – подщам "B“, за който у нас почти няма имунизирани. Наистина има много болни и грипът протича тежко, каза проф. Плочев. Той посъветва хората да се пазят, като избягват места с много хора и носят маски, когато се налага. 

"Чесън и малка греяна ракийка, но с малко сол в нея – тези утвърдени народни лекове", препоръча проф. Плочев, който е специалист именно по инфекциозни болести. Той потвърди, че тези методи, типични за българина, наистина действат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Казах ви, че другаря Борисов пише днешната ни история с кървави букви,обаче дебелокожи *** не вЕрваха.
23
1
 
8
 
! Отговори
ист преди 6 години
В болницата те лекуват по пътека.150 килограмов и 60 килограмов пациент с еднакво заболяване, получават еднакъв брой хапчета.По пътека те лекуват, но не те излекуват.
22
1
 
9
 
! Отговори
До 21 преди 6 години
Кефи ме коментара тиТова ще остане като наследство от евро председателството
21
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво ви пука за болниците, нали има банани в магазините.
20
1
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Ти яж всеки денхраната ГМО,после не питайза наднормено тегло.
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До спомени от миналотоТа се сещам за едни близо два милиарда,отклонени от здравната каса от Дянков..........................е,какво,човека ни хранеше с постна пица за по-здравословно. а като си отиде,отмъкна и нея..............да ни предпази от наднормено тегло.
18
19
 
5
 
! Отговори
Майор Грудев-Сливен преди 6 години
Ех другари,само един път да вземем властта и любимата ни Корнелия Нинова стане премиер всичко в България ще се оправи.Държавата ще се върне в дните на благоденствие както беше при родолюбеца Тодор Живков и всички ще заживеем много по-добре.Само ни трябва схема как да го свалим от власт този банкянски ***,щото май с збори няма да стане.Ура другари,ураааааааа.
17
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е в частните болници никнещи като гъби след дъжд. Като са частни няма да вземат пари от касата. Колкото си изкарат. Който има пари да си плаща на тях. Парите от касата само за държавните и общинските болници, но няма как да стане, защото са се оплели като свински черва.
16
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прости хора много има.За цигари и пиячка пари намират,за здравето си никога нямат.
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
що сгради и кабинети се построиха за тази НЗОК , що излишни заплати се плащат на свои хора там...............не може ли директно от данъците да се заделят парите за здраве и да се разпределят като по-рано по болниците.
14
1
 
34
 
! Отговори
спомени от миналото преди 6 години
Та се сещам за едни близо два милиарда,отклонени от здравната каса от Дянков....
13
4
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Така е при червения капитализъм направен от ДС.Ще плачат за бай Тошо !
12
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя професор Плочев да ми каже, при тези приходи и заплата 510 лв Бруто, каква вноска ще вдига, нека я вдигне 2 пъти, но при 1500 лв. Безработните в Европа не плащат нищо, защото имат доход "0". Държават им плаща, държават помага, тук няма държава, никой не го интересуват хората, а само парите. Да се махат всички оядени политици и да дойдат нови, млади хора, с морал и вяра. Стига толкова вече, осрахте се
11
1
 
6
 
! Отговори
Orfan преди 6 години
Kolko mu e... da gi srinem togava vednaga...s bavno padane i hero cam...
10
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тази система се краде Дзверски, как да има пари за лечение? Вдигат цените на всичко, хората едвсм издържат, откъде да намерят хората за лечение? Така е когато Суджук паша разбира от всичко, той решава, той дава. И държавата се срива тотално. Не се раждат деца, умират повече, миграцивта не спира. Ако е нормално у нас, защо ще бягат българите? Не знам, но както върви, ще има Народен съд, конфискации, връщане на откраднатото!
9
8
 
40
 
! Отговори
до кога така преди 6 години
Проблема е че над 100 хиляди държавни служители,полицай,съдии,секретарки,военни,чиновници и тн.не плащат здравни осигуровки и данъци а ползват облагите на системата и големи пенсии и се получава голяма дупка в бюджета на НОИ и Здр.каса,всички разходи на държавните служители се плащат от данъците на народа.
8
0
 
37
 
! Отговори
груйо преди 6 години
тя цялата държава на системи и инжекции от еврофондове крета ве ейй шматок :))) а отвътре мошенниците пък я точат ае въобще обчечена работа като цяло
7
14
 
5
 
! Отговори
Мед мафията трови преди 6 години
ВЪВ всяка здравно осигурителна и рецептурна книжка терористите с а инсталирали холограмни оръжия комбинирани .Мед мафия автоматично следи поименно милиони цели едновременно разболява ги дистанционно с цел запълване легловата база на болниците..Отровените с хлор токсични канцерогенни съединения се увиват след неадекватно лечение предимно със Инсулти,Инфаркти и рак.След облъчване през лични карти обемно прецакващо/подават вече убити
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се въведе здравен данък върху приходите от 10%. Да се премахнат здравните вноски и да няма неосигурени.
5
0
 
3
 
! Отговори
Lakoei преди 6 години
Kakvo ot tova, te ste sa dobre izbeseni...a ostanalite sa zdravi...