Как България за малко да стане югорепублика – през 1948-ма

Сталин подлага на натиск Тито и Димитров, но...
22 яну 2018 21:30, Елка Василева
345
Как България за малко да стане югорепублика – през 1948-ма
Георги Димитров. Снимка: Дойче веле

През 1948 година Сталин подлага на натиск Тито и Георги Димитров да обединят Югославия и България в обща федерация. За разигралите се преди 70 години събития Дойче веле разговаря с шефа на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев.

В началото на февруари 1948 г. Сталин привиква в Москва ръководствата на комунистическите партии, завзели властта в Белград и София. Делегацията на НРБ е представена от Георги Димитров, Васил Коларов и Трайчо Костов. Под предлог, че е болен, Тито изпраща заместниците си Едвард Кардел  и Милован Джилас, към когото Кремъл изпитва остра неприязън заради изказванията му срещу масовите изнасилвания и грабежи, извършени от Червената армия в Югославия по време на наскоро приключилата война с Германия.

Мотивите за „заболяването“ на югославския диктатор са повече от сериозни. Тито е сред малкото югославски емигранти-комунисти, оцелели в СССР след големия терор през 1930-те години - и добре разбира, че стопанинът на Кремъл му залага капан. Не по-малко уплашен е и иначе верният на Москва Димитров. Само месец преди срещата съветският официоз „Правда“ го подлага на остра критика заради несъгласуваните му с Кремъл „фантастични“ идеи за федерации и конфедерации между източноевропейските държави, които вече са под управлението на Москва.

Бледската спогодба

Но една от тези идеи все пак върви към осъществяване: през август 1947 година Югославия и България сключват в Блед спогодба, която предвижда сливането на двете „братски“ държави. Димитров се съгласява да предаде Пиринския край на югорепубликата Македония, като в замяна новата югорепублика България ще си върне седем пъти по-малките като територия Западни покрайнини.

Още преди мастилото в Блед да е засъхнало, в Пиринския край пристигат 90 нови емисари на Скопие, които трябва да участват в продължаващата две години насилствена македонизация на българската област, разкрасена вече с портретите на Тито и скопския му наместник Лазар Колишевски.

Осем месеца по-късно обаче на тайно заседание в Белград Тито заявява, че сделката е „троянски кон“, с който Сталин се опитва да прикачи Югославия към колесницата на Съветската империя. В ролята на "данайски дар" се явява доскоро окупираната от Червената армия България, от чието марионетно правителство се очаква след сливането с Югославия да удържа непредсказуемия Тито и неговата миниимперия.

Нарастващите подозрения в Белград, че Сталин използва Димитров и НРБ като примамка за траен контрол над Югославия, определят поведението на югославската делегация на тристранната среща в Москва в началото на 1948 година. На 12 февруари 1948 Димитров прави неуспешен опит да убеди югославския пратеник Кардел, че новата федерация ще направи южните славяни по-независими от Москва. Само така те можели да изградят свой „демократичен комунизъм", твърди Димитров.


Впрочем, Сталин не за първи път използва Димитров за примамка. Добре документирано е, че през ноември 1937 по искане на Сталин тогавашният шеф на Коминтерна трябва да примами в Москва емигриралия във Франция германски комунистически лидер Вили Мюнценберг, който публично критикува сталинизма. Целта е Мюнценберг да бъде арестуван и ликвидиран от НКВД.

Тито, дразнителят

Според историка Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", Сталин постоянно променя позицията си за замислената в Москва българо-югославска федерация, защото все повече се опасява, че политиката на Тито, особено що се отнася до поглъщането на Албания и до гражданската война в Гърция, става все по-независима от директивите на Кремъл.

„Тито е доста по-млад и енергичен от застарелите управници в Москва и в София и има подплатено с факти самочувствие на победител във войната. Нарастващият му авторитет на лидер в международното комунистическо движение несъмнено дразни мнителния Сталин“, посочва Груев. И добавя, че около македонското „обединение“, дирижирано от Сталин и Тито, възниква нарастващо напрежение, което става опасно за Съветската империя.

Гръцката комунистическа партия, която по същото време води гражданска война срещу англичаните и кралската армия, малко след подписването на Бледската спогодба обявява готовност да предаде на Скопие контролираната от нея част от гръцка Македония. „Това обещание засилва популярността на комунистите сред тамошното славянско малцинство, но е и сред основните причини за разгрома им в гражданската война. Гърците вече са убедени, че победата на верните на Москва сили ще доведе до разпадане на страната им“, посочва Михаил Груев.

След замразяването на идеята за българо-югославска федерация отношенията между Москва и Белград бързо се влошават. Четири месеца след злополучната февруарска среща в Москва югославската компартия е заклеймена от Сталин и изключена от Коминформбюро. В Белград започват да се готвят за съпротива срещу подготвяното съветско нашествие през границите на България, Румъния и Унгария. През 1951 година Югославия е принудена да помоли Шести американски флот да влезе в пристанищата ѝ, а Тито е първият комунистически лидер, който гостува на борда на американски самолетоносач.

„Всъщност, между режимите на Димитров и Тито няма особена разлика. И в двете страни опозицията е унищожена, а оцелелите ѝ представители са изпратени в концлагери", казва Михаил Груев и добавя: "Вероятно особеното в югославския случай е, че след скъсването със СССР там се изгражда специален концлагер за привържениците на Москва - зловещата душегубка „Голи оток“."
 


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
1
 
1
 
! Отговори
Митко Хитов преди 9 месеца
Кой би позволил едно действително действено обединение на които и да са два славянски народа (виж, под шапката на някой "цивилизатор" това е доста често срещан вариант)!
295
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дойче Веле говори за тайните архиви на Русия, Югославия и България ... хахахаха :D Малка поправка, точно Тито се е натискал за Балканска Федерация за да стане неговата империя по-силна. Сталин е бил против присъединяването на България, защото така губи сърцето на Балканите. По същата причина е окупирал България, за да не я окупира току-що влезналата Турция във войната както е искал Чърчил, а ние да загубил Румелия. Пак по същата причина ни спасява от санкции след 2рата световна.
294
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
298 Както и фашистите през 1944 когато в паника обявяват война на Германия с надеждата че това ще спре настъпващата червена армия? И къде избягаха те след като съветската армия дойде? 2 преврата направиха, защо си спасиха и те кожичките? :D
293
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Гошо Тарабата, Гошо Мастиката...Твърде мили прякори за един сатрап, станал причина за гибелта на не един българин в СССР...Фалшив герой, нужен за целите на комунистическата пропаганда, но и доказан страхливец, избягал с файтон през границата, след като заедно с другарчето си Васил Коларов виждат крака на Септемврийското въстание и хукват да си спасяват мизерната кожа.
292
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тези мокри сънища трети ден стоят като че ли е евангелието (или корана- който каквото)...

С фекални новини няма как да формирате доверие!
291
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Има ли смисъл да се коментира един предател l
290
0
 
11
 
! Отговори
Bogumil преди 9 месеца
От друга страна господ пак ни е помогнал да не се съединим с Югославия. Което се случи последните години там, щеше нацяло да ни пречупи гръбнака.
289
1
 
8
 
! Отговори
Bogumil преди 9 месеца
До патриотза съжаление през тези 500 години също много българи и други славяни са били потурчени. Някои турци знаят, че имат български корени, но не ми е известно някои от тях да са опитали да спасят душите си в православието.Хората винаги са страдали и ще страдат защото се оставят да бъдат манипулирани. Наследниците на Аспарух и Симеон Велики, на А. Македонски загиваме бавно и тихо. Хиени глождят последните ни кости и плюят по нас.
288
14
 
4
 
! Отговори
1944 преди 9 месеца
Георги Димитров - герой от Лайпциг, вожд и учител на българския народ !

Това е човекът, който научи българите как да живеят по-добре и сами да управляват живота си.
287
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ГД е един хроничен пияница от коминтерна за който България е била разменна карта за победата на пролетарята, каквато е за всички български комунисти...
286
17
 
8
 
! Отговори
бългериа фърст преди 9 месеца
Георги Димитров е най-великия българин на 20-ти век! Борец срещу фашизма. На страната на Антихитлеристката коалиция, в която участват САЩ, Англия, СССР и Франция. На днешните български привърженици на нацистката идеология, поклонници на самоубилия се Хитлер, това не им харесва. По тази причина те плюят по него. Това още повече възвишава делото на Георги Димитров.
285
4
 
9
 
! Отговори
DW - фабрика за лъжи преди 9 месеца
Щом е от DW, значи е лъжа. И Доналд Тръмп им го каза. DW е фабрика за лъжи!
284
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Радвам се, че му разрушиха мавзолея. Този дори не заслужава да има гроб.
283
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До патриот

А какво стана под игото на САЩ, бай "Патриоте"? България първа призна територията Македония за държава, а и сега... Кой е отговорен за това национално предателство?
282
14
 
9
 
! Отговори
Трагично преди 9 месеца
По-страшното е, че България стана част от НАТО!
281
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Точно за това убиха Димитров за да не се създаде Балканска държава, пак оплетоха от истината на балканска шевица
280
1
 
16
 
! Отговори
7 ЯНУАРИ 1945 г. преди 9 месеца
Точно на Коледа по стар стил в София са арестувани 300 дейци на ВМРО. Натоварени са на камиони, закарани са в Пирин и са запалени живи.

На същата дата започват организираните репресии в Македония срещу всички, които се считат за българи.
Във Вардарска Македония са избити без съд и присъда 1200 българи. В следващите няколко седмици в Охридско и Преспанско са убивани цели семейства. След това телата са им изхвърляни в Охридското и Преспанското езеро или по чукарите на планината Галичица край село Отешево. Установено е избиването на над 23 000 заявили своята българска принадлежност, а други 1
279
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
POREDNATA GLUPOST.
278
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
COPY-PASTE
277
3
 
25
 
! Отговори
патриот преди 9 месеца
През 500г турско робство българите си останаха българи,с православна вяра,традиции и имот. А през руско иго всичко това е отнето и даже превърнаха българите насила в македонци и накараха да мразят всичко българско и родно.Накараха хората да доносничат за човека до себе си в леглото. Да наблюдава "врагът на народа " в майка си и баща си......