Как България за малко да стане югорепублика – през 1948-ма

Сталин подлага на натиск Тито и Димитров, но...
22 яну 2018 21:30, Елка Василева
345
Как България за малко да стане югорепублика – през 1948-ма
Георги Димитров. Снимка: Дойче веле

През 1948 година Сталин подлага на натиск Тито и Георги Димитров да обединят Югославия и България в обща федерация. За разигралите се преди 70 години събития Дойче веле разговаря с шефа на Държавна агенция "Архиви" Михаил Груев.

В началото на февруари 1948 г. Сталин привиква в Москва ръководствата на комунистическите партии, завзели властта в Белград и София. Делегацията на НРБ е представена от Георги Димитров, Васил Коларов и Трайчо Костов. Под предлог, че е болен, Тито изпраща заместниците си Едвард Кардел  и Милован Джилас, към когото Кремъл изпитва остра неприязън заради изказванията му срещу масовите изнасилвания и грабежи, извършени от Червената армия в Югославия по време на наскоро приключилата война с Германия.

Мотивите за „заболяването“ на югославския диктатор са повече от сериозни. Тито е сред малкото югославски емигранти-комунисти, оцелели в СССР след големия терор през 1930-те години - и добре разбира, че стопанинът на Кремъл му залага капан. Не по-малко уплашен е и иначе верният на Москва Димитров. Само месец преди срещата съветският официоз „Правда“ го подлага на остра критика заради несъгласуваните му с Кремъл „фантастични“ идеи за федерации и конфедерации между източноевропейските държави, които вече са под управлението на Москва.

Бледската спогодба

Но една от тези идеи все пак върви към осъществяване: през август 1947 година Югославия и България сключват в Блед спогодба, която предвижда сливането на двете „братски“ държави. Димитров се съгласява да предаде Пиринския край на югорепубликата Македония, като в замяна новата югорепублика България ще си върне седем пъти по-малките като територия Западни покрайнини.

Още преди мастилото в Блед да е засъхнало, в Пиринския край пристигат 90 нови емисари на Скопие, които трябва да участват в продължаващата две години насилствена македонизация на българската област, разкрасена вече с портретите на Тито и скопския му наместник Лазар Колишевски.

Осем месеца по-късно обаче на тайно заседание в Белград Тито заявява, че сделката е „троянски кон“, с който Сталин се опитва да прикачи Югославия към колесницата на Съветската империя. В ролята на "данайски дар" се явява доскоро окупираната от Червената армия България, от чието марионетно правителство се очаква след сливането с Югославия да удържа непредсказуемия Тито и неговата миниимперия.

Нарастващите подозрения в Белград, че Сталин използва Димитров и НРБ като примамка за траен контрол над Югославия, определят поведението на югославската делегация на тристранната среща в Москва в началото на 1948 година. На 12 февруари 1948 Димитров прави неуспешен опит да убеди югославския пратеник Кардел, че новата федерация ще направи южните славяни по-независими от Москва. Само така те можели да изградят свой „демократичен комунизъм", твърди Димитров.


Впрочем, Сталин не за първи път използва Димитров за примамка. Добре документирано е, че през ноември 1937 по искане на Сталин тогавашният шеф на Коминтерна трябва да примами в Москва емигриралия във Франция германски комунистически лидер Вили Мюнценберг, който публично критикува сталинизма. Целта е Мюнценберг да бъде арестуван и ликвидиран от НКВД.

Тито, дразнителят

Според историка Михаил Груев, председател на Държавна агенция "Архиви", Сталин постоянно променя позицията си за замислената в Москва българо-югославска федерация, защото все повече се опасява, че политиката на Тито, особено що се отнася до поглъщането на Албания и до гражданската война в Гърция, става все по-независима от директивите на Кремъл.

„Тито е доста по-млад и енергичен от застарелите управници в Москва и в София и има подплатено с факти самочувствие на победител във войната. Нарастващият му авторитет на лидер в международното комунистическо движение несъмнено дразни мнителния Сталин“, посочва Груев. И добавя, че около македонското „обединение“, дирижирано от Сталин и Тито, възниква нарастващо напрежение, което става опасно за Съветската империя.

Гръцката комунистическа партия, която по същото време води гражданска война срещу англичаните и кралската армия, малко след подписването на Бледската спогодба обявява готовност да предаде на Скопие контролираната от нея част от гръцка Македония. „Това обещание засилва популярността на комунистите сред тамошното славянско малцинство, но е и сред основните причини за разгрома им в гражданската война. Гърците вече са убедени, че победата на верните на Москва сили ще доведе до разпадане на страната им“, посочва Михаил Груев.

След замразяването на идеята за българо-югославска федерация отношенията между Москва и Белград бързо се влошават. Четири месеца след злополучната февруарска среща в Москва югославската компартия е заклеймена от Сталин и изключена от Коминформбюро. В Белград започват да се готвят за съпротива срещу подготвяното съветско нашествие през границите на България, Румъния и Унгария. През 1951 година Югославия е принудена да помоли Шести американски флот да влезе в пристанищата ѝ, а Тито е първият комунистически лидер, който гостува на борда на американски самолетоносач.

„Всъщност, между режимите на Димитров и Тито няма особена разлика. И в двете страни опозицията е унищожена, а оцелелите ѝ представители са изпратени в концлагери", казва Михаил Груев и добавя: "Вероятно особеното в югославския случай е, че след скъсването със СССР там се изгражда специален концлагер за привържениците на Москва - зловещата душегубка „Голи оток“."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


345
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
8
 
22
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Защо умишлено премълчавате, че идеята за Балканска федерация я пробутва Англия още август 1944 г. в Кайро. Тогава все още сме Царство България. Дори ни предлагат да ни окупира Турция за да сме се спасили от Червената армия, на което Стойчо Мушанов заявява на англичанина. НЯМА БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК, КОЙТО ДА СЕ ПОДПИШЕ ПОД ТОВА ТУРЦИЯ ДА НИ ОКУПИРА.
198
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ето какво представляват комунистите! *** и руски агенти! И да не ми говорят за рая, какъв напредък и икономика имали и т.н. - поредните лъжи!
197
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕТЕТЕ ТОВАРИЩИ! А НЕ ЗНАЕХ, ЧЕ ТИТО Е ИЗПОЛЗВАЛ АМЕРИКАНЦИТЕ! И ТИЯ ИЗЛЯЗОХА ПО- ПИЧОВЕ ОТ НАС!
196
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистическата идеология е смърт за нормалния човек. В България това важи с двойна сила. Нашите неграмотни комунисти след 9.09.1944 г. избиха хиляди богати и образовани хора , само за да им откраднат имотите . Такава диващина никъде по света не е имало . Г.Димитров предлага на Сталин да станем федерация с Югославия , а Тодор Живков направо подписа да станем 16 република на СССР . Нашите комунисти са най гадните от целия свят .
195
4
 
18
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
"Тито изпраща заместниците си Едвард Кардел и Милован Джилас, към когото Кремъл изпитва остра неприязън заради изказванията му срещу масовите изнасилвания и грабежи, извършени от Червената армия в Югославия по време на наскоро приключилата война с Германия."Т'ва се казват освободители...
194
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Берлин ме ужаси. Ние унищожихме един добър народ и сме на път да го заменим с диви монголци. След това цяла Европа може да стане комунистическа. Разказаха ми, че през първата седмица след падането на Берлин всички жени, които се опитвали да избягат, били убити, а тези, които не се опитвали да бягат, били изнасилени.Генерал Джордж Патън в писмо до жена си, пет месеца преди да загине в автомобилна катастрофа при странни обстоятелства.
193
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След съветското освобождение в Белград се извършват най-масовите разстрели и убийства, които градът е преживявал в историята си Първата вълна от репресии без съдебен процес са избити повече от 10 000 души в Белград, гробовете на които са все още неизвестни.
192
1
 
17
 
! Отговори
Циник до 227 преди 6 години
Ръб , имам малко хранителни отпадъци... ела се наяж! :-)Останалите носталгични текезесари под мен - така и ще си идат - търсейки виновни за собствената им нищета и мизерия!Какво да се прави - така ги е възпитала партията!
191
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Батальон от югославската армия изпраща девойка на доклад в щаба на съветска дивизия. Момичето е изнасилено многократно от руснаците. По време на посещението си в Москва, Тито и Джилас повдигат този въпрос пред Сталин, но той защитава насилниците: не ви ли е жал за нашите войници изминали хиляди километри позабавлявали са се малко ( по спомените на Джилас).
190
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоз *** на снимката нямаше ли кой да го разтреля още тогава???
189
8
 
6
 
! Отговори
КраварятОтФашингтонъ преди 6 години
До АнонименА Вие кък превеждате думата " каубой " на български ??????????????????? Краваръ разбира се !
188
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се беше осъществила тая Балканска федерация, всички проруски български комунисти щяха да са избити по комунистическите лагери и днес нямаше да имаме фашистки путинисти.
187
16
 
2
 
! Отговори
slovenia преди 6 години
Бедата ни е,че тези,които обвиняват комунистите са неуки и третополови.Ето как с какви именахората наричат демократите в един град-Пиян Патаран,Туту,Кус,Касандра,Овцата,Шута,Бичме,Талпа...
186
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че не сме станали, иначе и нас нашите американо брадърс щяха да поздравят с демократик бомбички, а ние и без война сме като след война.
185
4
 
17
 
! Отговори
БЕРИЯ преди 6 години
Статията е между две истини ! Защо името на Трайчо Костов се споменава само като делегат от българска страна в Москва, а за процеса срещу него -нищо ?Идеята за Балканска Федерация е на Трайчо Костов, но Сталин като погледнал картата и видял какъв огромен Съюз се оформя и от страх да не се получи подобно нещо, започват репресиите. Все пак и при Западните държави и на Изток е известно правилото "Разделяй и владей"! Трайчо Костов е искал да направи нещо подобно като ЕС сега !
184
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
zashto vsi4ki se obediniavat ?!?!?! znaete prikazkata za obedinenieto.... Togava e triabvalo da stanem edna goliama darjava na balkanite , no nikoga ne e kasno !
183
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За малко югорепублика, а сега сме източно феотдалство...
182
5
 
4
 
! Отговори
НЕ ХРАНИ ТРОЛА преди 6 години
Ако не пуснат нещо такова зелените толи ще измрат бе!
181
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересна новела, по исторически мотиви. Освен клоко лоши по американските стандарти за демокрация са били тогава, не откривам какво друго е искал да ни разкаже автора?! Това сега новина ли е или фекална новина? И защо ни в клин ни в ръкав се появи сега?
180
2
 
18
 
! Отговори
Циник до Зозо преди 6 години
От 44 насам - България стагнира !!Всичко заради другарите!