Доклад: САЩ планират нов вид ядрено оръжие с малка мощност

Някой американски президент по-лесно може да реши да го използва
26 яну 2018 21:30, Елка Василева
107
Доклад: САЩ планират нов вид ядрено оръжие с малка мощност
Снимка: архив, Reuters

Очаква се следващата седмица Пентагонът да разкрие новата ядрена стратегия на президента Доналд Тръмп и критиците вече предупреждават за риска от задействане на нова надпревара във въоръжаването или неволен ядрен конфликт, пише Франс прес.

Изтекъл работен документ на Нюклиър посчър ривю (доклад за ролята на ядрените оръжия в стратегията за сигурност на САЩ) показва, че министерството на отбраната на САЩ иска да разработи нов вид ядрено оръжие с достатъчно малка мощност, което да се използва на бойното поле вместо да унищожи някой голям град.

Тези "тактически" ядрени оръжия са несравнимо по-малко мощни от стратегическите оръжия, които са основата на доктрината за ядрено възпиране, която се обобщава с акронима МАД ("Взаимно гарантирано унищожение", но думата значи също "луд" на английски).

Именно това "всичко или нищо" изглежда е навело авторите на новата стратегия на мисълта, че оръжията в американския арсенал са толкова мощни, че никой не може да повярва, че някога ще бъдат използвани.

В черновата на изтеклия документ се казва, че фактът, че Европа е в обсега на този тип притежавано от руснаците оръжие, дава на Русия "предимство в упражняването на принуда в кризи или ограничени конфликти".

"Поправянето на това грешно впечатление на руснаците е стратегически императив", се казва в документа, с копие от който разполага "Хъфингтън пост".

Всяка ядрена бомба с мощност под 20 килотона е в категория "малка мощност". Това е от порядъка на двете бомби, които разрушиха Хирошима и Нагасаки.

Според критиците на новата стратегия няма нужда от ново оръжие, защото американският арсенал вече дава тази възможност със 150-те ядрени оръжия В-61, разположени в редица европейски страни.

"Ако наистина искате да използвате ядрени оръжия в сценарий с малка мощност, такива съществуват. Няма нужда от ново", заяви Ханс Кристенсен, директор на Проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени. Организацията е един от най-уважаваните източници на независима информация по ядрените въпроси.

Поради състоянието на руските въоръжени сили и финансовите проблеми на страната Москва се бои, че може да бъде бързо надвита в случай на конвенционален конфликт със Запада. За да компенсират това, руснаците са приели доктрина "ескалация-деескалация", която предвижда първи да използват ядрено оръжие.

Идеята на Пентагона е да увеличат броя на оръжията с малка мощност, описани в документа като "добавки" за възпиране на Русия или други страни.

"Тези добавки ще усилят възпирането, като попречат на потенциалните противници да си помислят - погрешно - че ограничен ядрен удар може да им даде предимство над САЩ и съюзниците им", се подчертава в документа.

Кристенсен се тревожи, че подобно оръжие с малка мощност може да насърчи някой американски президент по-лесно да реши да използва ядрено оръжие.

Това безпокойство е изразено на фона на споровете доколко е способен Доналд Тръмп да изпълнява функциите си в Белия дом след заплашителните му туитове към Северна Корея, в които ясно се намеква за употреба на ядрения огън.

Това е необичаен тон за американски президент, който е начело на най-мощния ядрен арсенал в света.

Новото оръжие ще е монтирано на изстрелвана от подводница балистична ракета или в по-дългосрочен план на изстрелвана от морето крилата ракета.

САЩ, които разполагат със 7000 ядрени бойни глави, което е малко по-малко от тези на Русия, няма да увеличават бройката им, а ще модифицират налични бомби.

Демократът Адам Смит, заместник-председател на комисията за въоръжените сили на Камарата на представителите, осъди тази нова стратегия.

"Препоръките на тази администрация няма да увеличат сигурността ни. Напротив, те ще насърчат надпревара в ядреното въоръжаване, ще подкопаят стратегическата стабилност, като направят използването на ядрено оръжие по-допустимо и ще увеличат рисковете от погрешна оценка, която може да доведе до ядрена война", заяви той.

Матю Костлоу, аналитик по въпросите на отбраната в Националния институт за публична политика, смекчава песимистичните реакции.

"Ядреният ред не е толкова крехък, че да бъде дестабилизиран от модифициране на няколко бомби от отговорна ядрена сила, каквато е САЩ", смята той и дори защитава обратния аргумент.

"Това може да понижи вероятността от ядрен конфликт, като накара агресивни ядрени сили като Русия или Северна Корея хубаво да си помислят дали да увеличат интензивността на един конфликт, който биха загубили", подчерта той.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На хвърчилото вика аероплан.
33
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 6 години
А вие кои сте бе ?Хората които нямат пари за една обикновена водка или от тези който си падат по мъже?
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно Русия пак е враг номер 1 за Америка.
31
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тва е българинът, на лимонка пусната от аероплан вика авиобомба. Хахаха
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може да си разменят по няколко удара. Останалият свят няма да пострада.
29
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много като тебе ни подценяваха и ядоха шамарите ;).Така ги ядоха, че преживяхте три национални катастрофи....
28
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Абе не ти ли е време за чай и мазна кълцана ***** нали уважавате мъжете от колкото жените си :)
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БГДА, ДА И НАД ОДРИН ТАКА СИ ЯДОХМЕ САМОЛЕТНИТЕ БОМБИ НАЛИ? ИЛИ ВИЕ ГИ ЯДОХТЕ ОТДОЛУ.
26
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 6 години
до 29 Много като тебе ни подценяваха и ядоха шамарите ;)
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО ЕДНА ТАКАВА МАЛКА РАКЕТА ДА КУПИМ И ТУРЦИЯ НЯМА И ДА ПОСМЕЕ ДА НАПАДНЕ НИКОГА!!!.На бодлива кравa Аллах рога не дава.Турска народна поговорка.
24
6
 
3
 
! Отговори
до БГ преди 6 години
кой да ти позволява бе страхливко, ако можехте българите да си произведете ядрено оръжие досега щяхте да сте го направили 100 пъти
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо като обедненият уран ли? Няма такава атомна бомба която да пощади своите и да пожертва чуждите. Радиациата колкото и да се опитват да я намалят няма как да не ги навести и тези които ще използват бомбата. При тази бомба няма чужд свой! Има и критичен минимум на тази бомба. Това не е концерт пожелание. Да попитат ядрените физици те ще им обяснят някои подробности. По всяка вероятност администрацията на Тарамбуката нямат идея какво е атомна бомба и как действа в реална обстановка!
22
7
 
1
 
! Отговори
БГ преди 6 години
хахаха *** само да имаме пари ще сложим в малкия си джоб Сащ и Русия от към оръжия ,но за съжаление нямаме а и да имахме нямаше да ни позволят
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поради състоянието на руските въоръжени сили и финансовите проблеми на страната Москва се бои, че може да бъде бързо надвита в случай на конвенционален конфликт със Запада. За да компенсират това, руснаците са приели доктрина "ескалация-деескалация", която предвижда първи да използват ядрено оръжие.Идеята на Пентагона е да увеличат броя на оръжията с малка мощност, описани в документа като "добавки" за възпиране на Русия или други страни."Тези добавки ще усилят възпирането, като попречат на потенциалните противници да си помислят - погрешно - че ограничен ядрен удар може да им даде пре
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анониментоалетна хартия ще му носят турците
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
българина тоалетна хартия не може да произведе, ядрени оръжия щял да прави! Не ме разсмивайте, най-великото изобретение в българската история е... чушкопека :D
18
6
 
11
 
! Отговори
питащ преди 6 години
"Това може да понижи вероятността от ядрен конфликт, като накара агресивни ядрени сили като Русия или Северна Корея....Бъркам ли или не си спомням ..дали Русия или С.Корея използваха ядрено оръжие срещу нирно население с Хирошима и Нагасаки...та...агресивни били.."Ядреният ред не е толкова крехък, че да бъде дестабилизиран от модифициране на няколко бомби от отговорна ядрена сила като Сащ. дабе да най вече с тоя *** за президент
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО ЕДНА ТАКАВА МАЛКА РАКЕТА ДА КУПИМ И ТУРЦИЯ НЯМА И ДА ПОСМЕЕ ДА НАПАДНЕ НИКОГА!!!НО НИ УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!!
16
0
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво! На хаир да е!Тази година с малка мощност, догодина с голяма мощност!
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПо принцип не е трудно, България може да си произведе ядрени оръжия.