Цената на греховете на Германия: Намибия я съди за геноцид

През 1904 г. африканските племена Хереро и Нама преживяват невиждана жестокост
76
Цената на греховете на Германия: Намибия я съди за геноцид
Жени, представителки на Хереро; Снимка: visualhunt.com

Да осъдиш правителството на Германия не е лесна работа. Това изпитаха представителите на африканските народности Хереро и Нама, които подадоха жалба в САЩ срещу престъпленията на Германия като колониална държава.

Представители на двете народности поискаха обезщетение за геноцида, извършен срещу тях по време на германското колониално господство в Намибия. Те настояват също така да участват в преговорите между правителствата на Германия и Намибия, с цел извършените масови убийства да бъдат официално окачествени като геноцид.

През 1904 г. войските на германските колонизатори в Намибия потушават едно избухнало въстание. Генерал-лейтенант Лотар фон Трота издава заповед за унищожаването на хората от племената Хереро и Нама. Избити са близо 60 000 души от племето Хереро и 10 000 от Нама. Историята на споровете около тези престъпления е дълга. Германия десетилетия наред отказваше да ги признае за геноцид, от 2015 г. насам по този въпрос поне се дискутира.

Берлин обаче се опитва да игнорира обвинението на представителите на Хереро и Нама. Германското правителство не изпрати свой представител на предварителните изслушвания в Ню Йорк миналата година. Досега то отказва да приеме и обвинителния акт.

Тогава посолството на САЩ в Берлин изпрати обвинителния акт на германското външно министерство през ноември миналата година - но оттам веднага го върнаха обратно.

Въпросните действия нарушавали държавния имунитет на Федералната република, се казваше в едно съобщение на министерството. После Берлин се опита да отхвърли жалбата пред съда в САЩ. Съдийката Лаура Суейн обаче отхвърли молбата на Германия по формални причини. До 9-ти февруари Германия ще има време отново да иска отхвърлянето на жалбата по съдебен път.

Натиск от опозицията

Според адвоката на ищците Кенет Маккелиън, станалото дотук е почти равнозначно на победа. 

"Германското правителство сега разбра, че трябва да реагира на жалбата", заяви адвокатът.

Но дори да не се стигне до исканото от намибийските Хереро и Нама, действията им вече показват първи резултати. Берлин е подложен на сериозна критика не само за това, че все още не е отправил официално извинение за геноцида. Германия е критикувана и за начина, по който третира жалбата на Хереро и Нама. Обект на критики са и двустранните преговори с правителството на Намибия. 

"Германското правителство си прави лоша услуга с тактиката да не признава", изтъква германският експерт по проблемите на Африка Хениг Мелбер: "Недоволство буди това, че след две години на двустранни преговори се е стигнало до не повече от размяната на колебливи декларации, за които обществеността не е, или не бива да бъде информирана", изтъква експертът.

Критиките в самата Германия също се засилват. Председателят на фракцията на Зелените в Бундестага Антон Хофрайтер заяви следното: "Германия винаги е изтъквала гордостта си от това как осмисля и преодолява миналото си. Но сегашното ѝ поведение не дава повод да ѝ се вярва".

Паричен фонд за жертвите

Главният преговарящ от германска страна е Рупрехт Поленц от ХДС. Той отхвърля критиките. По някои въпроси вече било постигнато съгласие, посочва Поленц в разговор с "Дойче веле". Той пояснява, че се предвиждат допълнителни помощи и поощряване на редица проекти със средства от "фондове за особено засегнати общности". По такъв начин можело да се направи не малко за Хереро и Нама в области като образованието, електрификацията, строеж на жилища на изгодна цена и реформата на селското стопанство, посочва Поленц.

Ползването на подобни фондове може да се окаже решение, чрез което Германия да спаси своя имидж. Защото, разполагайки със средства от фондовете, Хереро и Нама може би ще спрат да упражняват натиск върху германското правителство. Същевременно Германия ще запази официалната си позиция да не изплаща репарации за извършени несправедливости. За Федералната република това е особено важно, защото тя иска да избегне подобни жалби и от други бивши колонии.

Само че засега никак не е сигурно дали Хереро и Нама ще се съгласят на подобна сделка. Не е ясно също колко време ще продължат преговорите. До официално извинение от страна на Германия вероятно няма да се стигне бързо, дори ако много скоро бъде постигнат компромис. В крайна сметка Германия в момента се управлява от служебно правителство.


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
2
 
! Отговори
муспи преди 1 година
А защо - до САЩ?! Тя ли е Световния арбитър? Бойко Борисоф е почуден, как след като България (поверената му от синедриона територия) е в момента председател на ЕС и има всички права да да премята трилиони и трилиони насам натам, такива недонисчета като Намибия не го забелязват?! Явно, Хитлер е бил прав като ги е наричал нисши раси. Че да ги попитаме само тези нибийци - как са образували Нимибия, на празно място ли се настанили и го обявили за държава Намибия?!
62
0
 
1
 
! Отговори
Жоро Павето преди 1 година
Абсолютно скалъпена статия.....Германия в лицето на министърка Heidemarie Wieczorek-Zeul още преди доста години се извини пред народа на Намибия за масовите убийства и геноцида през времето на колониализма.
Истина е,че Берлин отхвърля иска за обезщетения,но за сметка на това и до ден днешен Намибия е единствената държава в света,получаваща най високата финонсова помощ на глава от населението изплащана някога от Германия.
61
1
 
4
 
! Отговори
HawkTheOttoman преди 1 година
Дано час по-скоро Армения да осъди Турция за арменския геноцид!
60
5
 
4
 
! Отговори
Не! преди 1 година
До Анонимен

И по-точно - немски еврейн! Цялото политбюро на Ленин са евреи. Което не променя факта, че Сталин е човекът, избил най-много бели хора!
59
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не!

Ленин е бил германски агент. Германия е зло. Малко ги клаха през '45-та
58
6
 
4
 
! Отговори
Delete this comment. преди 1 година
Абе тия "афроамериканци" не осъзнават ли, че ако не са били белите да ги колонизират и да ги правят роби, все ощя щяха да ходят на лов с пръчки и камъни.. Не че не го правят де, но само тези, които са си остнали в Африка и се "развиват" сами... Но да речем нямаше да има такива известни "афроамериканци" в най-различни сфери и с висок социален статус. Включително нямаше да има човек с име Барак Обама, който да е стигнал до поста президент на САЩ. Така че да не мрънкат много.
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ахаххахах, ами английските колонии? Може би там са ги галили по главите?
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"В момента Германия се управлява от служебно правителство"
А Меркел в качеството на служебен канцлер ли беше в България...?!
55
0
 
9
 
! Отговори
... преди 1 година
Нищо лично, но германците оставят впечатлението на хора и държава дето всичко решават с пари. Тогава и кандидати за тия пари има бая. И ние искаме пари я за шенген, я за еврото, субсидии и съответно се научиха да ни режат- корумпирани сме. Но по- големи майстори пробват да измъкнат пари през чувството за вина- стар мазол... там немците са доста безпомощни...
54
14
 
7
 
! Отговори
Не! преди 1 година
До Анонимен

Никой не е избил повече бели хора от мужиците! Прочее, ако не беше пактът Рибентроп-*** ВСВ нямаше да има! Европа я подпалиха съюзниците Хитлер и Сталин!
53
0
 
11
 
! Отговори
шоп преди 1 година
Никакво обезщетение, направо Меркел да си ги прибере в Германия и да си ги гледа. Така всеки ден ще изкупува вината от преди сто и кусур години
52
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 1 година
До Анонимен 51

Пиши грамотен бе!
51
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
do 50 a be kytil cheti kolko sa ubili rusnazite i togava govori
50
1
 
22
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Въъъъ , дано българите не се сетят да съдят великата майка Турция за обещетение по времето на присъствието.
49
2
 
14
 
! Отговори
Автора преди 1 година
"Защото, разполагайки със средства от фондовете, Хереро и Нама може би ще спрат да упражняват натиск върху германското правителство"
А може да станат и по-нагли и да почнат да искат повече ....
48
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не!

Никой друг не е разрушавал тотално Европа като швабата. Три пъти. Никой друг не е избил повече БЕЛИ хора от швабата. Никой друг не е мачкал и задушавал по такъв начин икономически и политически Европа както швабата. Кой унищожи Рим? Швабата! Но иде края на хуните и Четвъртия им Райх. Пак ще ги гаврим като през 1945 защото хуните само от бой разбират!
47
2
 
23
 
! Отговори
Не! преди 1 година
Ами Белгия и нейният Леополд? Той е заличил 10 милиона, а дори липсва в учебниците. Прочее, всички колониални държави са извършвали престъпления, без изключение. Ама тези след повече от век да търсят парички няма как да стане. Всяко нещо си има давност!
46
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега е времето индианците да съдят краварите, а ние можем да съдим турция за робството.
45
14
 
10
 
! Отговори
До 46 преди 1 година
Така е! Да не говорим и към братята руснаци колко искове трябва да има
44
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неслучайно в много страни в Южна Европа германците са наричани хуни. Независимо дали ще е геноцид (като през колониализма и световните войни) или финансов геноцид (свазвайки по-малките икономики на Европа) швабата само знае да руши и убива. Мразя я тази проклета нацийка, след всв трябваше да ги затрият. Това даже не е народ, а франкенщайн и сбирщайн от няколко германски племена. До преди 1870г. никога не е имало германска държава и нация. Това е ФРАНКЕНЩАЙН. Когато изчезне, Европа ще си отдъхне!