Отново арестуваха руския опозиционер Алексей Навални

В редица градове имаше протести за бойкотиране на президентските избори
Обновена: 28 яну 2018 22:36 | 28 яну 2018 22:35,
162
Отново арестуваха руския опозиционер Алексей Навални
Снимка: Reuters

В редица руски градове днес имаше протести по призива на опозиционния лидер Алексей Навални за бойкот на президентските избори през март, предаде Асошеиейтед прес, цитира БТА.

Още по темата
Самият Навални беше арестуван за пореден път, докато оглавяваше протестната колона в центъра на Москва.

Въпреки мразовитото време, на много места се събраха групи от стотици хора, повечето от тях много млади, което според АП отразява растящото недоволство сред руснаците, прекарали по-голяма част от живота си при управлението на президента Владимир Путин, дошъл на власт през 1999 г.

"Откакто съм жив, Путин все е на власт. Омръзна ми, че нищо не се променя", каза 19-годишният Влад Иванов - един от около 1500 протестиращи, събрали се в Санкт Петербург, цитиран от АП.

Навални, най-видният противник на Путин, организира протестите с призив да бъдат бойкотирани президентските избори на 18 март, в които Путин практически си е осигурил победата за 4-ти мандат. Властите в Москва и Петербург не разрешиха протестната акция, за разлика от някои други градове, където те бяха съгласувани с местните власти. 

На път за митинга на Пушкинския площад в Москва Навални бе задържан, повален на земята и натикан в полицейска камионетка. Според ТАСС той бил отведен в районния полицейски участък "за изясняване и за съставяне на протокол за административно правонарушение на установения ред за организиране или провеждане на събрание, митинг, демонстрация, шествие или пикетиране". 

На известния блогър и борец срещу корупцията бе забранено да се кандидатира за президент поради наложена му по-рано присъда за присвояване чрез негова фирма. Той отрича обвинението и твърди, че то е политически мотивирано. 

Руските власти не посочват данни за броя на участниците в днешните протести, но те бяха видимо по-малко, отколкото в предишни опозиционни акции, организирани от Навални. Размахът и мащабите на предишните протести, организирани м.г. в редица провинциални градове на страната, смятани за бастиони на подкрепата за Путин, обезпокоиха Кремъл, посочва АП. 

За протести днес бе съобщено от десетки руски градове от Тихоокеанското крайбрежие до балтийския анклав Калининград. Уеб страницата на Навални показа малка група протестиращи дори в затънтения сибирски Якутск, където температурата бе минус 45 градуса. 

Група от около 1000 души, по оценки на полицията, но изглеждаща по-голяма, се събра на централния Пушкински площад в Москва, с плакати, на които се четеше: "Те ни откраднаха изборите" и "Избори без Навални са фалшиви". 

След като сбирката там беше разпръсната, колони от протестиращи тръгнаха по различни маршрути. Една от тях заобиколи Кремъл и тръгна по търговската зона Нови Арбат, а друга се насочи към сградата на руското правителство на брега на река Москва. С викове "Путин е крадец" някои от протестиращите хвърляха снежни топки над оградата на огромната сграда, известна като руския "Бял дом". Полицията не се намеси, за разлика от друг път, когато тя бързо и безкомпромисно разгонваше неразрешените опозиционни събирания. 

Според организацията ОВД-инфо, която прави мониторинг на политическите репресии, при днешните протести в страната са били арестувани 257 души. 

Часове преди московската протестна акция полиция нахлу в офиса на Навални, където действа студио за живи видеопредавания. Според водещите на живото предаване полицаите казали, че идват поради получена бомбена заплаха. Един от водещите - Дмитрий Низовцев, бил задържан от полицията. Агенция Интерфакс съобщи, че сред арестуваните днес е и московският координатор на протестната мрежа на Навални - Николай Ляскин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Сорос е платил дори на хора в сибир да излязат на протест при -45 градуса. Мамка му и рептил...
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До грешкаНавални да вземе 3-4% ти си голям оптимист, максимум 2%А защо да го допускат в нарушение на закона? То при такъв прецедент всеки осъден ще почне да се изявява като политически лидер. Навални е обикновен крадец и мошеник, осъден е за присвояване на 3000 кубика дървесина заедно с директора на държавното лесничейство. Той е един жалък никаквец, който благодарение на западната преса е известен.
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя навални така се изхранва, като прави золуми, та да има какво да отразяват западните медии. Миналата година събрал 2000 души, тази 1000, догодина 500 и накрая когато господарите му преценят, че опозиционния му чар се е изчерпал, току виж му организирали един показен разстрел колкото се може по близо до Кремъл, за една последна грандиозна новина относно злодея Путин.Иначе рейтингът на Путин е мечта за всеки западен политик... и завиждат г.довете:)
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За кмет на Екатеринбург трябва да назначат Кадиров, само за една година. Ще потръгнат нещата главоломно.
25
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората ги е страх да излязат масово на протест. Все пак в Русия е диктатура и всяко нещо си има последици. Шапка свалям на смелчагити. Може да ги бият милиционерите, но те са свободни
24
10
 
5
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Има ли митинг на Навални,който Путин да е разрешил? Не,няма! А има ли митинг на концлагеристи,който Хитлер да е разрешил? Също няма!
23
3
 
9
 
! Отговори
грешка преди 6 години
Грешка е че не допуснаха Нахални до изборите. Щеше да вземе 3-4% психодесен вот и толкова. Сега психодесните ще го изкарат едва ли не победител, ако се е бил явил на избори.
22
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТИН НЕ МОЙ ПРЕЗИДЕНТ, УЙДУ В ИЗРАЕЛ НО ТАМ НЕТ ДЕНГИ И СКАЗАЛИ РАБОТАТЬ НАДО. ПЛОХО.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха- ха-ха. В никой от градовете Навални не събра повече от 1 000 човека. Да се говори за масовост на акциите му е просто смешно. Собчак в гр.Грозни /Чечения/ се опита да проведе митинг в памет на репресираните журналисти. На митинга присъстваха 2 /двама/ човека и десетина журналисти.
20
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки руснак трябва да сподели снимки от протеста в социалните мрежи и нека тези снимки да повлият на изборите.
19
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормалнице руснаци са маргинализирано малцинство, точно както е случая в България! Свестните считат за луди! Истината за лъжа! Само оскотял и озверял народ търси бащица да се грижи за него! В нормалните страни се почита индивидуализма.
18
12
 
6
 
! Отговори
Бож. преди 6 години
Крадливите Путински фашисти не допускат дори мисълта,че е възможно да им се наложи да сдадат властта или да върнат Крим на неговите собственици!
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки има право да протестира и полоцията няма право да го бие или пребира в затвор.Когато тези права се нарушават се нарушава и демокрацията в държавата.
16
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почва се.
15
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самият Нахални каза, че протестите в Москва и Санкт Петербург не са разрешени, чий тогава го дири там?
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЕГА КАТО ПРИБЕРАТ СПОНСОРА РОЙЗМАН И ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА НИ КОРУПЦИЯ НИТО ПРОТЕСТИ
13
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Това са будни руснаци за разлика от другите.
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както е тръгнало да вкарват няма да остане място в руските затвори.
11
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Ха-ха-ха-ха-хи-хи-хи.......да бе да......ха-ха-ха.....ВИДЯХ СНИМКИ от дрон на митинга в Москва! Специално са ги направили, зе да не ни поднасят такива СПЕКУЛАЦИИ КАТО твоята! АЗ ЛИЧНО НАБРОИХ НА СНИМКАТА около 560 човека!!!!!!!!!!!!!!! И това при 15 милионна Москва!!!!!!!!!!!!!! СТРАШНО СМЕШНО................. ХА-ХА-ХА......А в другите градове е имало по 10-15 човека!!! А този навлек...... (н)аналного му дават места за "протест", а той...все не го устройва....
10
5
 
13
 
! Отговори
Осман преди 6 години
Повечето били младежи и във 'всички' градове били излезли по 100-на души. Това са руските умни и красиви. Свирят на тъпaни и вувузели. Дават ги по телевизиите. Умните са подкрепяни от 'интелигенцията' като "будни и разумни младежи които мислят за бъдещето". Позната картинка.