Отново арестуваха руския опозиционер Алексей Навални

В редица градове имаше протести за бойкотиране на президентските избори
Обновена: 28 яну 2018 22:36 | 28 яну 2018 22:35,
162
Отново арестуваха руския опозиционер Алексей Навални
Снимка: Reuters

В редица руски градове днес имаше протести по призива на опозиционния лидер Алексей Навални за бойкот на президентските избори през март, предаде Асошеиейтед прес, цитира БТА.

Още по темата
Самият Навални беше арестуван за пореден път, докато оглавяваше протестната колона в центъра на Москва.

Въпреки мразовитото време, на много места се събраха групи от стотици хора, повечето от тях много млади, което според АП отразява растящото недоволство сред руснаците, прекарали по-голяма част от живота си при управлението на президента Владимир Путин, дошъл на власт през 1999 г.

"Откакто съм жив, Путин все е на власт. Омръзна ми, че нищо не се променя", каза 19-годишният Влад Иванов - един от около 1500 протестиращи, събрали се в Санкт Петербург, цитиран от АП.

Навални, най-видният противник на Путин, организира протестите с призив да бъдат бойкотирани президентските избори на 18 март, в които Путин практически си е осигурил победата за 4-ти мандат. Властите в Москва и Петербург не разрешиха протестната акция, за разлика от някои други градове, където те бяха съгласувани с местните власти. 

На път за митинга на Пушкинския площад в Москва Навални бе задържан, повален на земята и натикан в полицейска камионетка. Според ТАСС той бил отведен в районния полицейски участък "за изясняване и за съставяне на протокол за административно правонарушение на установения ред за организиране или провеждане на събрание, митинг, демонстрация, шествие или пикетиране". 

На известния блогър и борец срещу корупцията бе забранено да се кандидатира за президент поради наложена му по-рано присъда за присвояване чрез негова фирма. Той отрича обвинението и твърди, че то е политически мотивирано. 

Руските власти не посочват данни за броя на участниците в днешните протести, но те бяха видимо по-малко, отколкото в предишни опозиционни акции, организирани от Навални. Размахът и мащабите на предишните протести, организирани м.г. в редица провинциални градове на страната, смятани за бастиони на подкрепата за Путин, обезпокоиха Кремъл, посочва АП. 

За протести днес бе съобщено от десетки руски градове от Тихоокеанското крайбрежие до балтийския анклав Калининград. Уеб страницата на Навални показа малка група протестиращи дори в затънтения сибирски Якутск, където температурата бе минус 45 градуса. 

Група от около 1000 души, по оценки на полицията, но изглеждаща по-голяма, се събра на централния Пушкински площад в Москва, с плакати, на които се четеше: "Те ни откраднаха изборите" и "Избори без Навални са фалшиви". 

След като сбирката там беше разпръсната, колони от протестиращи тръгнаха по различни маршрути. Една от тях заобиколи Кремъл и тръгна по търговската зона Нови Арбат, а друга се насочи към сградата на руското правителство на брега на река Москва. С викове "Путин е крадец" някои от протестиращите хвърляха снежни топки над оградата на огромната сграда, известна като руския "Бял дом". Полицията не се намеси, за разлика от друг път, когато тя бързо и безкомпромисно разгонваше неразрешените опозиционни събирания. 

Според организацията ОВД-инфо, която прави мониторинг на политическите репресии, при днешните протести в страната са били арестувани 257 души. 

Часове преди московската протестна акция полиция нахлу в офиса на Навални, където действа студио за живи видеопредавания. Според водещите на живото предаване полицаите казали, че идват поради получена бомбена заплаха. Един от водещите - Дмитрий Низовцев, бил задържан от полицията. Агенция Интерфакс съобщи, че сред арестуваните днес е и московският координатор на протестната мрежа на Навални - Николай Ляскин. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДаАЙДЕ В ПОЛША, ЗА ОТРИЧАНЕ НА ХОЛОКОСТА!!!!
48
6
 
2
 
! Отговори
Да преди 6 години
ЗА ДЪРЖАВАТА-*** РУСИЯ , ИЛИ ДОБРО , ИЛИ НИЩО !!!! Скапа я фашиста -миник !!!
47
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забележете, КОЛКО ВАЖНА НОВИНА виси вече толкова време на първа страница......че някаква *** събрала на митинг на НЕРАЗРЕШЕНО МЯСТО (както винаги...него го интересува САМО да предизвика безредици)!!!! Щом са видяли това плакатче.......нашите тука ще държат тази снимка чак до изборите!!! Що за мръ.сотия! Я си погледнете нашите проблеми....
46
0
 
0
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До анонимен 44,Популярността на Грудинин днес в Русия е доста по-голяма от тази на Жириновски, въпреки че първия е от съвсем скоро в голямата политика! Не знам колко го бръснат Грудинин за опозиционер на Путин на запад, но проведе и пресконференция с чуждестранни журналисти! Павел Николаевич направо им "скри топката" на последните с компетентност и точни отговори! При условие, че няма големи фалшификации на изборите в Русия, по различни оценки му дават между 35 и 45%!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До антизападопоклонникГрудинин няма как да спечели, но е възможно да бие Жириновски. Аз не съм гледал как го "очернят" хората на Путин, но гледах представянето му в програмата на Соловьов и трябва да ти кажа, че Грудинин сам се очерни доста. Той управлявал совхоз за който твърди, че всичко е както през социализма. Само дето неговият доход бил над 20 млн. рубли за година, а този на работниците му около 200 000 на година. Понеже работил той много... Ами другаря Сталин да не е работил по-малко?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУТИН НЕ МОЙ ПРЕЗИДЕНТ, ТРЪМП НЕ МОЙ ПРЕЗИДЕНТ... АБЕ ТИЯ МНОГО СИ ПОВЯРВАХА НЕЩО ХАХХАХАА
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До антизападопоклонник 47Хи-хи-хи..............докъде доживяхме......български *** "подкрепя" избирането на ПРЕЗИДЕНТ ОТ КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ!!!! Да си паднеш от смях! А колкото до "популярността" му.....хммм......ще видим как ще се "отмие" от милионите или милиардите в офшорна банка, за които беше случайно "забравил"!!
42
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 34Хи-хи-хи.....ами ясно, ЗА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ снимките не са доказателство!!!!Значи, ТОВА КОЕТО ВИЖДАШ НЕ Е ИСТИНСКО!!! Мдддааааа........... политиката "фейк-нюз", или "една жена каза", или "аргументите" на западенските брюкселски зелки - "предпола се", по всяка вероятност"................за тебе е по-важна!!! Мддааа.....живей си в илюзии или фалшиви новини, на никого не си интересен!
41
0
 
1
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
До анонимен 42,Така е, важното сред руснаците да е популярен! В "тубата" има много клипове с негово участие! Популярността му в Русия наистина с всеки изминал ден расте, въпреки редицата опити на сегашните приближени на властта олигарси да го "очернят"! В интерес на истината, при условие, че Грудинин спечели изборите за президент в Русия, то нашите медии не само, че ще се хапят, че не са отразили кампанията му, ами ще останат и с пръст в устата, че и не само нашите!
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗАЩО ТРЯБВА ДА НИ ИНТЕРЕСУВА НАВАЛНИ? НИЕ СМЕ В ЕС ИМАМЕ СИ СВОИ ГРИЖИ.
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грудинин на Запад никой не го бръсне за опозиционер, както и Жириновски, макар, че те двамата реално ще се борят за второто място. На Запада не е нужен руски опозиционер, нужен му е руски ренегат от типа Горбачов - Елцин. Затова за Запада опозиция са хора като Навални и Ксюша Собчак. Тая последната дето обяснява по западните телевизии как като стане президент ще върне Крим на Украйна и всеки ден ще се извинява на украинците.
38
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Много кандидат майдановци,много мераклии за превъзпитаване.Може и по бързата процедура.
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"... БГ-медиите не научиха ли вече, че именно Грудинин е истинския опонент на Путин?"---Да, ама на не го не му плащат *** НПО, затова не го отразяват. Ако Грудинин спечели изборите за президент, колко ли ще се хапят "нашите" (БГ) медии, че не са заложили на правилната карта и не са го отразявали?
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34100 000 абе ти телевизия гледаш ли? Толкова хора Навални не е събрал общо от както тича по площадитеЯ ми кажи коя "независима медия" написа 100 000 за които ти говориш?
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кадрите се виждаха само млади хора и това е хубаво. Младежите са бунтари и идеалисти. По-възрастните руснаци не смеят да излязат, все пак са добре запознати с репресионният апарат в Русия. Недоволните растат, все пак колкото и да е свикнал на тегла руснакът и неговото търпение има предел.
34
0
 
7
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
В превод от иврит навал означава злодей....
33
0
 
7
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 6 години
Навални и Собчак събират на митингите си има-няма 1000души- смях! Грудинин събира повече в залите, в които провежда предизборната си агитация! БГ-медиите не научиха ли вече, че именно Грудинин е истинския опонент на Путин, които предлага реална и стойностна алтернатива на пореден 6-годишен мандат на Путин!
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният опозиционен протест в Русия, който е събрал голяма маса хора. В смисъл хора, колкото за една маса. Откак Путин изгони Сорос, настанаха гладни времена за грантаджиите.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според ОВД-инфо, ... при днешните протести са били арестувани 257 души."---Значи, били са арестувани ВСИЧКИ протестиращи, ДО ЕДИН!Заедно с известния "борец срещу корупцията", който е с присъда за присвояване. :)
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХАХАХаТова ли са ти аргументите? Нервен смях...Гледал го бил от снимка от дрон....брях, голям аргумент. Самите официални власти съобщават за 1000, макар, че изглеждали повече(каквото и да значи това). Като се знае склонността на властите да омаловажават действителното недоволство срещу нея цифрата 100000 цитирана от независимите медии изглежда напълно реална. Пък ти си брой по снимки...