Какво да правим с АЕЦ "Белене"? Вариантите – 4!

Експертът Янко Янев пред Bloomberg TV Bulgaria
30 яну 2018 19:37, Екип на Bloomberg
38
Какво да правим с АЕЦ "Белене"? Вариантите – 4!
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В момента пред проекта за АЕЦ "Белене" стоят четири варианта. Първият е да се откажем и да не правим нищо, като тогава проектът ще пропадне, както пропаднаха редица подобни крупни проекти. Подобно нещо се случи в Украйна, където нарязаха готови реактори за старо желязо.

Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Янко Янев от Виенски международен център по ядрена компетентност.

"Вторият много интересен вариант е България да довърши АЕЦ "Белене" като собственик на проекта със 100% държавно участие. Това значи, че България ще разполага изцяло с тази централа в бъдеще и ще взема решения", допълни събеседникът.

"Разбира се, при този вариант държавата трябва да осигури финансиране и да носи всички рискове по строителството".

Третият вариант е България да построи Втора атомна с партньор, посочи Янев. "Ако България, която вече е похарчила над 3 млрд. за строежа на площадката и оборудването, намери партньор, тя може да покани партньор за довършването на централата. В какво съотношение – на този момент всякакви оценки са безсмислени, като това ще се преценява в бъдеще".

Последната възможност, за която се говори в публичното пространство, е проектът да бъде продаден на 100% на чуждестранен инвеститор.

"Такова нещо в света не се е случвало, и, смятам, няма да се случи, тъй като във всички случаи България участва и като регулиращ, и като домакин на проекта", отчете Янев.

"Ще трябва да се измислят варианти кой ще носи отговорността при евентуална ядрена щета. Това са много сложни въпроси. Така че да кажем че ще има 100 процентов руски, китайски или американски проект на българска територия е много трудно. Не си представям как това ще стане, но, разбира се, това е една потенциална опция".

Какви са рисковете при евентуален строеж на Втора атомна?

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
ИМАше една новина че се проучвало ударно проектиране на шест реактора с цел обезпечаване ток за балканите.НЕ Е редно София да се набутва с десетки милиарди живи долари..ограбени от народа.Преди години Путин обяви, че за 4 милиарда Москва може да финансира до ключ два реактора без София да плати нищо вкл лихви..ЗА чест на София подариха годен реактор парогенератори и друго уникално обурудване на Москва което дава милиарди киловат часи годишно за Калининград.
31
0
 
1
 
! Отговори
сега кротко преди 6 години
Сега кротко ..БАзите стоят ..В Белене и Свищов има достатъчно изградени жилища училища ,градини..НЕМа ги ХОРАТА
30
0
 
1
 
! Отговори
Спомени преди 6 години
НАй големи щети на БЪлгария нанесоха инж.Петър Симеонов ,Петър Дулев и други които ударно саботираха решение 277 на МИнистерски съвет/вижте протоколи от заседания/Това решение обезпечаваше бързо ,пълноценно използване на всичко изградено за нуждит е на АЕЦи ХТК "Никопол Турно мъгуреле: - създаване на мощна свободна икономическа зона и съхраняване на хиляди опитни монтажници и строители в Белене и Свищов.Сега в района щеше д а има поне 10 000 високоплатени специалисти с техни деца и внуци..
29
0
 
1
 
! Отговори
Внимателно преди 6 години
АЕЦ Белене бе наложена заради нагла диверсия срещу БЪлгария с използването на тн ***..Диверсантите внушиха на партииците на власт в София изграждане на мощна уникална супер скъпа мрежа от комбинати и заводи .Към 1989година Григор Стоичков за първи път даде данни за незавършено строителство за на 159 000 000 000 живи лева /,
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-добрият вариант за този проект е дълбокото замразяване и използване на реакторите за капсули на времето, чрез които да съобщим на бъдните поколение колко глупави сме били
27
1
 
2
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 6 години
ББ РАЗБИРА ОТ СУДЖУК,ОТ ЛЪВЧЕТА,ОТ ЛИФЧЕТА,ОТ ФУТБОЛНИ ХВАТКИ НА ЛЕВСКИ ,ПАРИЧКИ НА ТАЗИ БОЛНИЦА НА ДРУГАТА,НА СПАРТАК,НА СИДЕРОВ,НА ТОЗИ НА ОНЗИ КОЙТО Е С НЕГО,НО БЕЛЕНЕ Е ГОЛЯМА ХАПКА ЗА НЕГО,ЗАЩОТО НИЩО НЕ РАЗБИРА ОТ ЕЛ.ТОК,ПЛЮС ТОВА СЛЕД ДЕСЕТ ,ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ НЯМА ДА ГО ИМА И ЗА КАКВО ДА ПОЕМА ОТГОВОРНОСТ,КАТО КАЗА ЧЕ ТОВА ГЬОЛ С ТРИ МИЛИАРДА НАРОДНА ПАРА,КАК ЩЕ ГО РАЗБЕРЕ,ТОЙ РАЗБИРА ОТ МИЛИОНИ,НЯМА ОПРАВИЯ,ВСЕ ЕДНО ТАЗИ ДЪРЖАВА НЕ Е НЕГОВА,ХЕМ ИСКА ДА Е СУЛТАН,ХЕМ СЕ ЗАНИМАВА СДРЕМНОТЕМИЕ
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Найефтин ток от Турция
25
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи открития прави виенския международен институт по ядрена компетентност. Всички се свеждат до това ненужната АЕЦ да се финансира от българския данъкоплатец и доставчика да е единствено Русия. За никого не е тайна ,че въпросния институт е дъщерно дружество на Росатом. Янко Янев си заработи надника!
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не бяха спряли строежът на АЕЦ Белене след 1989-та, досега щеше да се е изплатила и да носи огромни печалби за България и нямаше да загубим пазарите на ток в региона, както стана. Десетилетия пропиляни от демократите от всички партии, които явно искаха да усвояват до безкрай комисионни покрай АЕЦ Белене.
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинският вариант е най-добър. Нарязване на на руските чайници и продаването им за скрап. Това е варианта в който ще минем само 5 милиарда загуби. Във всички останали варианти загубите ще бъдат от 5 до 10 пъти повече. Нещата са много прости. Гледайте какво правят на запад от София, там никой не строи атомни централи, а започнатите обекти са замразени и изоставени. ВЕИ убиха АЕЦ и като цени на ток. В Германия непрекъснато намалят цените на тока от ВЕИ.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво ни аец, ще купуваме тока от турците
21
7
 
5
 
! Отговори
урал преди 6 години
Аец белене е един от стотиците примери за неефективност грандомания на социализма дето го нема щото се е самоизял като кремиковци дето след войната преместват заводите от урал да прават псевдо индустрия ам му плащаме грешките милионни материални човешки и духовни...фъргай на скрап и не прави грешки пак
20
3
 
7
 
! Отговори
До 18 преди 6 години
О грамоти се малко по темата, за да разбереш че енергията от АЕЦ е най евтина! Въпросът е тя да се продава на български арабите потребители, а не да се изнася, а ние да плащаме зелени и кафяви енергии на 5-10ъорни цени, щото някой е решил да сключи някакви смешни договори в ущърб на народа и в полза на енергия предприемачите - да им се изкупува енергията от възобновяеми енергоизточноци
19
3
 
6
 
! Отговори
Най важното! преди 6 години
Първо и най важно е да махнем тиквата, която нанесе непоправими поразии на държавата. Без това няма АЕЦ!
18
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИМА ЕДИН ВАРИАНТ - ЩЕ БЪДЕ ПОСТРОЕН АЕЦ БЕЛЕНЕ И ТО ДЪРЖАВЕН.
17
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има един голям проблем който няма решение ,дори и да постройм АЕЦ,,Белене".Какво ще правим с ел.енергията от централата?На кой ще продаваме скъпия ток,или пък ще го продаваме на загуба?Защото парите хвърлени за централата трябва да се връщат,а как ще стане това,никой не казва!
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не обвинявайте само Бойко,медиите тогава ни заливаха с дезинформация,колко вредни са тези проекти,но пишещите в тези медии явно са били против проектите заради конкуренция и други интереси.Отделно точно тогава гръмна и АЕЦа в Япония,а и имаше проблем с ядрените отпадъци,рециклирано гориво,доста обстоятелства се бяха събрали против изграждането.А пропагандата за промиване на мозъци работеше против проектите.
15
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се направи Музей на Тъпотата.С още няколко експоната и снимки, с добър маркетинг, малко реклама и подобряване на инфраструктурата, за да се стига лесно до там, ще може да се изкарват до 5-6 хиляди дневно. Ще отвори и 15-20 работни места. Повече от този приход никой вариант няма да донесе.
14
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещем да умирам от лъчева болест, като у УкрайнаШе си прайм слънчеви панели на покрива за ток.Всичко руско --не струва!
13
5
 
6
 
! Отговори
възмутен преди 6 години
Целия остров може да бъде направен огромен парник за цветя, или консервна фабрика за риба. Колкото повече се бездейства от властите за този "гьол" толкова повече държавата затъва в тресавището. Вече не приличаме на европейска държава, а по скоро на корумпирана територия за политици, безвластие и беззаконие. Отдавна хората нямат доверие в политиците, но кебапчетата и парите за изборите са причина повечето да гласуват. По този начин шенгенското пространство ще го гледаме през крив макарон.