Идва ли краят на супервремената пред iPhone?

Въпросите пред Apple са все повече, а отговорите ги няма
1 фев 2018 13:50, Бойчо Попов
16
Идва ли краят на супервремената пред iPhone?
снимка: Ройтерс

Акциите на американския технологичен гигант Apple се радваха на ръст на цената си през почти половината от мината година във връзка с прогнозите, че новият iPhone, пуснат за 10-годишнината на компанията ще се превърне в хит.

Но търсенето на флагмана iPhone X не отговори на най-оптимистичните очаквания, твърдят компании, включително Stanford C. Bernstein, която сви прогнозата си за броя устройства, продадени от Apple през последните месеци. Очакването ще свърши в четвъртък, когато Apple отчете финансовите си резултати за първото фискално тримесечие и даде прогнози за текущото, пише Bloomberg.

“Инвеститорите са все по-наясно, че цикълът на продажби на този iPhone много вероятно ще бъде разочароващ в сравнение с първоначалните очаквания”, коментира Тони Саконаги, анализатор в Bernstein.

Общите приходи от продажби са нараснали с 11% през тримесечието, завършило през декември, прогнозират анализаторите. Този ръст е подпомогнат от по-високите средни цени за продажба на смартфоните и по-силното насочване към услугите, като приложенията, музиката и съхранението на данни в облака. 

Дори и така това е с една трета над темпа на растеж през коледното тримесечие три години по-рано, когато Apple представи по-големите си телефони, стартирайки така прочутия си суперцикъл, а това доведе до скок на цената на акциите дотолкова, че Apple се превърна в най-високо оценената частна компания.

Книжата на компанията са понижили стойността си с около 7% и приключиха на рекордна стойност сесията на 18 януари, след като анализатори подсказаха за притесненията си за търсенето на новия смартфон.

Мин-Чи Куо от KGI Securities предупреди, че продажбите на iPhone X не са били достатъчно силни в Китай, колкото се е очаквало. JPMorgan писа, че „търсенето е отслабнало бързо“, а проучване на Consumer Intelligence Research Partners посочва, че iPhone X е свързан с една пета от продажбите на iPhone в празничното тримесечие.

Това „може да заличи надеждите, за суперцикъл на продажбите на iPhone X, подобно на iPhone 6”, посочват анализатори от Bloomberg Intelligence. 

Най-новата вълна от притеснения дойде в понеделник, след като Nikkei писа, че компанията е заявила на поддоставчиците си, че свива наполовина целите си за производството на iPhone X за текущото тримесечие заради по-слабите от очакваното продажби по време на коледния сезон.

Въпреки това директор на поддоставчика на Apple Murata Manufactoring коментира пред Ройтерс, че статията на Nikkei е завишила размера на съкращенията. Apple отказва да коментира, но главният изпълнителен директор Том Кук говори по подобни въпроси по време на обявяването на финансовите резултати за първото тримесечие на 2013 г.

"Хубаво е да поставяме под съмнение точността на всеки слух за плановете и да подчертаем, че дори и дадени конкретни данни да са верни, би било невъзможно точното им тълкуване, що се касае за това, което означават за нашия общ бизнес, защото веригата за доставки е много сложна“, коментира той.

Макар че потребителите купуват по-малко смартфони на Apple от прогнозираното, те плащат повече – средна сума за устройство. Iphone X, който беше пуснат в продажба през ноември, се предлага срещу 999 долара и 1149 долара за две различни конфигурации. Това е с поне 150 долара над статовата цена на всеки iPhone, появявал се до момента. Новите iPhone 8 и 8 Plus са със стартова цена с 50 долара повече от предшествениците си.

Apple е продала 80 млн. смартфона в рамките на последното тримесечие на 2017 г., като средната цена на продаден iPhone е 819 долара, в сравнение с 695 долара година по-рано, твърдят седем анализатори, анкетирани от Bloomberg.

Големият бизнес с услуги, който расте бързо, и милиардите долари от чужбина, които ще бъдат пренесени в САЩ за повече дивиденти или обратно изкупуване на акции, могат да компенсират всяко отслабване в търсенето на iPhone X според някои анализатори.

Apple прогнозира общи приходи в диапазона 84-87 млрд. долара за тримесечието, включващо Коледа. Анализаторите очакват средно 87,1 млрд. долара, сочат данни, събрани от Bloomberg.

Когато компанията обяви резултатите си в четвъртък (след края на борсовата сесия), тя също така ще даде прогноза за приходите и маржа на печалбата за следващия отчетен период, фискалното си второ тримесечие. Анализаторите очакват 67 млрд. долара приходи, което ще представлява растеж от почти 30% - най-голямото увеличение на годишна база за това тримесечие от шест години насам.

Iphone X се предлагаше само през половината от последното тримесечие, така че продажбите през първите няколко месеца на 2018 г. могат да се повишат, след като моделът стане достъпен на повече места според Consumer Intelligence Research Partners.

Дори и продажбите на звеното с iPhone да нараснат с 3% или по-малко тази година, това вероятно ще означава ръст между 15 и 20% за 2018 г. Това също е суперцикъл – просто много различен от предишните, когато растежът на звеното беше силен и средната цена при продажбите не се променяше особено, посочва Саконаги.

През второто фискално тримесечие ще бъде и дебютът на колонката HomePod, което може да помогне за повишаване на приходите на подразделението „Други продукти“. В него влизат Apple TV, слушалките AirPods, часовника Apple Watch, както и аксесоари като Apple Pencil за iPad.

Инвеститорите също ще следят как се представя бизнесът услуги, който се очаква да генерира около 50 млрд. приходи до 2021 г. Миналата година сегментът събра 30 млрд. долара от продажби, или с 23% повече на годишна база.

 Още технологични новини четете в Investor.bg


16
Още по темата: iPhoneApple
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Алабала преди 1 година
До Сам Чичо

НокиЙ, имитациЙ...
Няма нито една дума в българския език, която в множествено число да завършва на "Й"
Или и за множественото число да поясня, що е туй?!
14
0
 
0
 
! Отговори
Сам Чичо преди 1 година
А отделно на ръка е, че Янките създават, но и разрушават!.. Като случаят с Нкия, които за мен бяха и си оставът най добрите!.. Имам над 25 годишни Нокий 3210 и 3310 Финландски, които работят с оригиналните им батерии и до днес..! Имам също и други марки, от тогава и по-късно излезли, които уви са без мълвни паметници на Ай Ти-технологийте..!
13
0
 
0
 
! Отговори
Сам Чичо преди 1 година
В китай се произвеждат над 2000 различни джи ес еми, но на международният пазар се продават под 10-тина?!. Защото останалите, са некачествени и имитаций от липсата на контрол, а от там без лиценз..! 'Бий магарето, та да се подсети само'! Информирайте се и после пишете ок..!
12
0
 
0
 
! Отговори
Сам Чичо преди 1 година
А има и други познати китайски производители зад които стои пак Хелоу Мото!.. Както зад Хуауей и още 3-4 други марки е Мозила Фаерфокс и етс..!
11
0
 
0
 
! Отговори
Сам Чичо преди 1 година
Ябълката върви много преди останалите марки-пластмаси, като софтуер и хардуер!..
А за китайците с леново, да поправя, че се създаде от моторола..!
10
0
 
2
 
! Отговори
Чичо Сам преди 1 година
СЛЕД КАТО КИТАЙЦИТЕ ОТ ЛЕНОВО КУПИХА АЙ БИ ЕМ И МОТОРОЛА, РЕД Е И НА ЕЙПЪЛ........
ГОД БЛЕСС ХАМЕРИКА !
9
0
 
7
 
! Отговори
Пичага преди 1 година
Не, идва ерата на китайските флагмани... 400 лв за телефон, който притежава абсолютно същите функции, които предлага и двубонният "X" са абсолютно оправдани. Другият край е Samsung - супер много функции, от които ще се използват 1-2 и реално плащаш за всички тях, без да имаш нужда. Е сяяя, ще ми кажете хикса е в друга вселена по отношение на процесорна мощ, както и S8-цата, но истината е, че няма да използвате дори и близко до 50% от тях.
8
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Намаля производствените мощности, защото Ябълките ще се местят в САЩ. Пак фей нюз. А колко са зле продажбите им всеки може да провери и да ги сравни с другите марки.
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умните..........нямат никакво бъдеще !
6
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отдавна идва краят на "умните телефони", защото "предлагат" неща, които са много далеч от реалните потребности на хората.
манията по умните телефони е една мода, един балон, зад който обаче реалната, практическа необходимост от тази мода е доста малка.

вече е започна ренесанс на телефоните с бутони, които и естетически могат да предложат много повече, от скучният правоъгълник!

да не забравяме, че уиндоус 10 отдавна изеле, но масата потребители е на 7-цата и на хр-то. защо? защото им стига!
5
3
 
7
 
! Отговори
Плавник преди 1 година
Само да информирам Бойчо, че Apple е публична компания, а не частна. От 1980 година. Другото, което ми се иска да му кажа е, че статията му е преписана от статии, които излязоха по тази тема преди 2 седмици. От тогава досега излязоха още няколко, включително от цитирания Мин-Чи Куо, че iPhone X с въведените технологии е дал предимство от няколко години на Apple пред конкуренцията. Явно Инвестор имат отчайваща нужда от кликове.
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суперски времена идват за апъл, щото тъпaнapите, дето им пълнят гушите, само се увеличават.
3
1
 
24
 
! Отговори
Абсурд преди 1 година
Трябва да е нещо супер ново, което не го предлага телефон за 200 лева.
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно категорията, която определя себе си като ***, намалява. Това е добра новина.
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УжасТ!