Какъв ще е ходът на войни на САЩ с Русия и Китай?

US генерал посочи като заплахи и КНДР и Иран
1 фев 2018 10:10, Елка Василева
126
Какъв ще е ходът на войни на САЩ с Русия и Китай?
Снимка: архив, Reuters

Генерал от Пентагона разказа как ще протече евентуална война на САЩ с Русия и Китай, пише "Комсомолская правда".

Вестникът цитира интервю на генерал Пол Селва, зам.-председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, за онлайн изданието "Дифенс нюз". Според висшия военен вероятните военни конфликти на САЩ с Русия и Китай са две уникални схватки, които имат общи елементи, но като цяло са различни по принцип.

При сблъсък с Китай решаващите боеве ще се развият по море и във въздуха, а сухопътните войски на САЩ и корпусът морски пехотинци ще имат поддържаща роля.

Конфликт с Русия ще изглежда другояче - в него ще действат предимно сухопътни и военновъздушни сили. Важна функция ще има и флотът, който ще доставя войски в Европа.

"Стратезите от Пентагона предстои да определят кой сблъсък е най-вероятен - с Русия или с Китай, и ще им стигнат ли средствата, за да се готвят за всички предизвикателства едновременно", допълва "Комсомолская правда".

По думите на генерал Селва, при все че новата стратегия за национална отбрана на САЩ нарича Русия "глобално" предизвикателство, има и други заплахи за Вашингтон. Сред тях той посочи Северна Корея и Иран, отбелязва "Взгляд".

За САЩ ще е лесно да планират война с КНДР, защото Пхенян получава оръжията си от сделки с Русия и Китай. Иран обаче е по-труден противник заради своята "география", изтъква американският военен.

През декември бе публикувана новата стратегия на САЩ за националната сигурност, в която се заявява, че Русия и Китай хвърлят предизвикателство на американската мощ, влияние и интереси, напомня "Взгляд".

Според генерал Селва Руската федерация и КНР са твърде напреднали в развитието на военни технологии, изпреварвайки САЩ. Затова Вашингтон трябва да разработва маневрени хиперзвукови летателни апарати, способни да преодоляват ПВО на противника, посочва сп. "Експерт".

Какво търси в Черно море британски кораб шпионин, пита "Независимая газета" и отговаря: "НАТО напипва слаби места в отбраната на Крим", анексиран от Русия през 2014 г.

Румънското военно командване и медии съобщиха по-рано, че две военноморски групировки на НАТО изпълняват в момента мисии в национални и международни води на Черно море. В тях участва британският кораб за мултифункционални хидрографски проучвания "Ентърпрайз".

Вестникът акцентира върху "нарасналата активност на въздушното разузнаване на САЩ". Американски самолети и кораби започват според него "прекомерно често" да минават край границите на Русия.

"Напрежението в региона се засилва. Това напрежение се разглежда като фактор за евентуален натиск върху Русия, затова се водят провокационни действия", коментира военният експерт Александър Жилин.

"Разбираме, че изявленията на Киев по повод Крим, Донбас и Русия са подготовка за голяма провокация. Значи може да направим извода, че Великобритания и САЩ стоят зад подготовката на тази провокация и са нейни инициатори. А (президентът на Украйна) Петро Порошенко е само изпълнител", добавя руският наблюдател.

Американските разузнавателни самолети край границите на Русия "засичат времето за реагиране на нашата ПВО, времето за полет на противоракетите, мъчат се да напипат (радарните) станции за далечно откриване, да засекат честотите им. Всичко това е от интерес само на един възложител - официален Киев", цитира изданието Дмитрий Белик, депутат от Държавната дума.

"Независимая газета" припомня "стремежа на Киев да върне Крим под своя юрисдикция" и "напъните на украинското ръководство в тази посока", препоръчвайки "да се вземе под внимание украинската ракетна програма".

Напълно е възможно според всекидневника Киев да предприеме "активни действия с военен характер срещу кримската групировка руски войски" - "ако украинското ръководство успее да получи (съответното) указание от Вашингтон. А всичко върви натам. Знае се, че през 2018 г. Киев се готви да приеме на своя територия близо 3000 военни от НАТО (при 2000 миналата година). Петро Порошенко вече подписа закон за това", допълва "Независимая газета".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходът на подобни войни ще е като тези в Афганистан и Виетнам.
10
5
 
46
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
има ли луди да си мислят Крим да превземат. Тоз Потрошенко трябва да е самоубиец че и генералите му.
9
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея само за войни мислят..
8
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Конфликт с Русия ще изглежда другояче - в него ще действат предимно сухопътни и военновъздушни сили."Не няма да има сухопътни сили, не се надявай мой човек. Дори и авиация няма да има, кой ще ти праща изтребители с САЩ. Всичко ще приключи за няколко часа.
7
1
 
45
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Без да съм генерал ще ви кажа: след 20 минути големи площи от Земята ще са стъклена пустиня, останалата територия ще е радиоактивно заразена. Айнщайн го е казал добре, ако има трета световна война, то четвъртата ще се води с каменни брадви.
6
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те вече и театъра на бойните действия разстлаха, че и териториите разделиха... Англо-американците са слънчасали и ако продължават да се правят на бити котаци, ще го усетят.Отзад.
5
4
 
49
 
! Отговори
ss преди 6 години
Важна функция ще има и флотът, който ще доставя войски в Европа.ХАХА СМЕШНИЦИ НАПАДНЕТЕ РУСИЯ И СЛЕД 10 МИНУТИ САЩ Е ПЕПЕЛ. какви войски ще доставяте от космоса ли?
4
5
 
44
 
! Отговори
бай х преди 6 години
при война с Русия... флотът, който ще доставя войски в Европа..... много им се иска на краварите войната да е далече от тяхната черга ,обаче забравят за Аляска и западното им крайбрежие
3
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войни между САЩ , Русия или Китай няма да има победители , а ядрен апокалипсис и край на земята .
2
1
 
40
 
! Отговори
:):) преди 6 години
и сега, за война с русия и китай ли е статията или за превземането на Крим. Все фантастики.
1
6
 
55
 
! Отговори
ХОДЪТ Е СЛЕДНИЯ преди 6 години
Първо ще го отнесе РУМЪНИЯ и ПОЛША. Следва ЗАПАДНАЛА ЕВРОПА, и накрая КАПИТОЛИЯ. ВЪПРОСЪТ е къде ни сложиха нас надупените ни управници с тези американски бази тук на ОКУПИРАНА от САЩ БЪЛГАРИЯ