Българският Лас Вегас, дело на китаеца Ло, се бави! Мусачево чака

Частна, общинска, държавна земя спъват магепроект за $1,5 млрд.
80
Българският Лас Вегас, дело на китаеца Ло, се бави! Мусачево чака
Снимка: Кепитъл Консепт Лимитед

Проектът на китайския милиардер Стивън Ло за над 1,5 млрд. долара в софийското село Мусачево е в застой от близо 1 година.

Главният архитект на община Елин Пелин, където трябва да се реализира мегакомплексът “Света София”, Стефан Аспарухов заяви пред "24 часа", че последната среща с представители на компанията “България дивелопмънт холдингс” на Стивън Ло.

В Мусачево бяха планирани 4 хотела по 30 етажа, мол, игрална зала, театър, арена, зала с игри за деца, закрит воден парк. Идеята за ваканционно-развлекателен комплекс “Света София” бе лансирана през 2014 г., като тогава се очакваше строежите да са приключили през август 2017 г.

Основен проблем се оказал изкупуването на земите, уточниха от общината в Елин Пелин.

Част от тях са държавни, друга са на частни лица, а трети - общински.

На частниците било платено само капаро от 10%.

Около 300 декара са платени на общината.

От фирмата, която е изготвила проектите - “Урбанико”, уточниха, че в последния вариант няма включени частни имоти заради проблем със закупуването им.

Това е и причината инвеститорът да загуби платеното капаро.

Основната част от земите, върху които трябва да се строи суперградчето при Мусачево, са на Министерството на отбраната. От ведомството заявиха, че до този момент няма никакви сделки със земи на министерството в района на Мусачево и Елин Пелин.

По неофициална информация от два източника милиардерът Стивън Ло е искал да придобие земите на
военните, без да плаща.

През 2016 г. китайският бизнесмен купи от Красимир Гергов и голф игрището до Равно поле с идеята и то да стане част от мегакомплекса.

Сега голфът се продава от частен съдебен изпълнител. От 27 януари тази година до края на февруари се приемат оферти за имота. Началната обявена цена е 12 млн. лв. В обявлението е разписано, че продажбата е по искане на компания “Урбанико”, на която “България дивелопмънт холдингс лимитед” дължи 860 хил. евро.

От общината на Елин Пелин коментираха, че основната неяснота с проекта е свързана с неуредената собственост.

Друг проблем е, че няма влязъл в сила подробен устройствен план за цялата площ на предвидения мегакомплекс и много от земите се водят ниви. А процедурите за прихващане на нива към регулационен и застроителен план са дълги. Имало проблем и с подпочвените и питейните води.

Освен това няма постъпило инвестиционно намерение в Общината.

Целият мегакомплекс, който се предвижда, е средно колкото двете населени места, между които трябва да е разположен - Мусачево и Равно поле.

На 18 август 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов удължи с 2 г. срока за изпълнение на инвестиционен проект “Ваканционно-развлекателен комплекс “Св. София”.

Тогава той връчи на представителите на “България Дивелопмънт Холдингс Лимитед” ЕАД подновения сертификат за инвестиции клас “А”.

Целта на проекта е да се създаде един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи, търговски мол и др.

Размерът на инвестицията е на стойност 1,625 млрд. лв. и предвижда създаването на 1850 работни места, се казва в обосновката за удължаване на срока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой майтап ли си прави с тази новина? Щото другия вариант е всички кметове, общински ръковододители, както и ония от министерството, които раздават някакви сертификати, да са 100%-ови <звездички>!Някой си щял да влага милиард и половина в небостъргачи насред пустощта! Само че, видите ли, проблемът бил, че не искал първо да даде 50-ина милиона, за да изкупи земите и да си работи спокойно.Това ми прилича на сценарий на ало-измамник. Някоя баба може и да се хване и да "инвестира" от балкона,
9
9
 
56
 
! Отговори
11 преди 6 години
По-скоро нашите го изнудват яко за пари под масата и заради това проекта му е спрян.
8
7
 
90
 
! Отговори
българин преди 6 години
Поредното ,,тинтири-минтири" с участието на чужди и нашенски далавераджии и мошеници ! Пълна по-рнография за пореден път !
7
4
 
41
 
! Отговори
до циник преди 6 години
Kиpтак, честит празник :-
6
4
 
51
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
Пределно ясно е, че нищо няма да стане. Който има намерение да инвестира милиарди, ще даде някой милион за добрър project management. А то, не е ясно някой изобщо прави ли нещо и няма никаква координация въобще.
5
1
 
74
 
! Отговори
Митьо преди 6 години
Поредния кьорфишек дал напразни надежди на хорицата. Този май пак беше доведен от Сашо Апашо, така че не се изненадвам.
4
4
 
69
 
! Отговори
Бай Иван преди 6 години
Парите от КТБ трябва да се перат.
3
3
 
84
 
! Отговори
Циник преди 6 години
2 000 работни места ( с какви заплати е отделен въпрос )Само не разбирам - защо трябва някой да му подарява земя?
2
4
 
84
 
! Отговори
Моряк и половина преди 6 години
Тоя китаец си мисли, че ще може да изкара пари от България. Наивник! Сега като се сблъска хубавичко с родната бюрокрация, ще разбере че тука даже и с пари почети нищо не става! Още повече, че е искал да открадне земи от Министерството на отбраната!
1
17
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е китеац може, но ако беше американец всички щяхте да писнете.