Българският Лас Вегас, дело на китаеца Ло, се бави! Мусачево чака

Частна, общинска, държавна земя спъват магепроект за $1,5 млрд.
80
Българският Лас Вегас, дело на китаеца Ло, се бави! Мусачево чака
Снимка: Кепитъл Консепт Лимитед

Проектът на китайския милиардер Стивън Ло за над 1,5 млрд. долара в софийското село Мусачево е в застой от близо 1 година.

Главният архитект на община Елин Пелин, където трябва да се реализира мегакомплексът “Света София”, Стефан Аспарухов заяви пред "24 часа", че последната среща с представители на компанията “България дивелопмънт холдингс” на Стивън Ло.

В Мусачево бяха планирани 4 хотела по 30 етажа, мол, игрална зала, театър, арена, зала с игри за деца, закрит воден парк. Идеята за ваканционно-развлекателен комплекс “Света София” бе лансирана през 2014 г., като тогава се очакваше строежите да са приключили през август 2017 г.

Основен проблем се оказал изкупуването на земите, уточниха от общината в Елин Пелин.

Част от тях са държавни, друга са на частни лица, а трети - общински.

На частниците било платено само капаро от 10%.

Около 300 декара са платени на общината.

От фирмата, която е изготвила проектите - “Урбанико”, уточниха, че в последния вариант няма включени частни имоти заради проблем със закупуването им.

Това е и причината инвеститорът да загуби платеното капаро.

Основната част от земите, върху които трябва да се строи суперградчето при Мусачево, са на Министерството на отбраната. От ведомството заявиха, че до този момент няма никакви сделки със земи на министерството в района на Мусачево и Елин Пелин.

По неофициална информация от два източника милиардерът Стивън Ло е искал да придобие земите на
военните, без да плаща.

През 2016 г. китайският бизнесмен купи от Красимир Гергов и голф игрището до Равно поле с идеята и то да стане част от мегакомплекса.

Сега голфът се продава от частен съдебен изпълнител. От 27 януари тази година до края на февруари се приемат оферти за имота. Началната обявена цена е 12 млн. лв. В обявлението е разписано, че продажбата е по искане на компания “Урбанико”, на която “България дивелопмънт холдингс лимитед” дължи 860 хил. евро.

От общината на Елин Пелин коментираха, че основната неяснота с проекта е свързана с неуредената собственост.

Друг проблем е, че няма влязъл в сила подробен устройствен план за цялата площ на предвидения мегакомплекс и много от земите се водят ниви. А процедурите за прихващане на нива към регулационен и застроителен план са дълги. Имало проблем и с подпочвените и питейните води.

Освен това няма постъпило инвестиционно намерение в Общината.

Целият мегакомплекс, който се предвижда, е средно колкото двете населени места, между които трябва да е разположен - Мусачево и Равно поле.

На 18 август 2017 г. министърът на икономиката Емил Караниколов удължи с 2 г. срока за изпълнение на инвестиционен проект “Ваканционно-развлекателен комплекс “Св. София”.

Тогава той връчи на представителите на “България Дивелопмънт Холдингс Лимитед” ЕАД подновения сертификат за инвестиции клас “А”.

Целта на проекта е да се създаде един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа, включващ хотели, конферентни зали, изложбени зали, закрит воден басейн, зелени площи, търговски мол и др.

Размерът на инвестицията е на стойност 1,625 млрд. лв. и предвижда създаването на 1850 работни места, се казва в обосновката за удължаване на срока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
33
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
До Сп??нс,така е прав си,но няма как да го обясниш на простите и алчни ***,дори ако се построи един такъв комплекс нищо хубаво няма да донесе,не е в синхрон с прехвалените им християнски ценности,ще има много разврат,кражби и т.н.но за тия неща не се чуват нещо да протестрат,що ли,щото на *** интереса му клати феса,жалък народ
29
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сигурно Каракачанина е прехвърлил земите на МО на китаеца за 1-2 милиона евро в Швейцария а МО все още не е разбрало.
28
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното проявление нашата родна простотия, хем много ни се иска, хем не знаем как, хем ни мързи да го направим, хем онзи което иска и може да го направи е лош и трябва да се накаже тежко. Проблема след възстановяването на земите е колосален, обаче на никой не му дреме, наследници стотици, на никой не му се занимава, обаче като се яви купувач всеки иска лъвско парче от баницата. Самия факт, че голям инвеститор не може да се справи с милионите процедури, говори че тук развитие няма по закон!
27
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баш Мусачево ли ще строят 30 етажен хотел? В София хотелите празни стоят, ще отиде някой в Мусачево. Разбирам море да имаше там, или планина, пък то нищо. Или просто целта е да се изперат едни пари
26
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сделките с китайците са много токсични, цяла Африка е пропищяла от такива сделки. На Запад не им минават номерата защото ги чака затвор.
25
13
 
37
 
! Отговори
До 13 преди 6 години
До Да добавяА да ти построи отново няколко ТКЗС-та не искаш ли???Какъв завод искаш? За металопреработване? Ново КЦМ?! Да ни изтрови напълно ли?
24
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бълг*арак и китаец правят бизнес.............малийййй, СМЕХ.
23
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главният архитект на община Елин Пелин, където трябва да се реализира мегакомплексът Света София, Стефан Аспарухов заяви пред "24 часа", че последната среща с представители на компанията България дивелопмънт холдингс на Стивън Ло.ГЕниелно изречение на редакцията.А, по статията.През годините, не един и два инвестиционни проекта са се проваляли от рекет на държавни чиновници, алчност и изнудване на инвеститори.А, само като чух мин.на отбраната и се сетих кой е министър...направо ми призл
22
1
 
58
 
! Отговори
20122 преди 6 години
Поредният Fake News!Китайският инвеститор го доведе Сашо Апашо, а както си спомняте той успя да фалира не само кремиковци и цска... Не съм чул той да е участвал в нещо градивно, само кражби...
21
0
 
37
 
! Отговори
:D преди 6 години
Както се пее в известна френска песен:"A Pariiiiiii......?"
20
0
 
65
 
! Отговори
Сп??нс преди 6 години
Този проект го разнасят из цяла Европа , в Испания бяха започнали и персонал да набират, като по този начин да окажат натиск върху властите- видиш ли , ще оставите хората без работа, но като цяло идват да търсят евтина/безплатна земя , която да препродадат след като обявят че нищо няма да се построи. В Испания ги хванаха на време и си обраха крушите.
19
0
 
45
 
! Отговори
империалистиченКитай преди 6 години
Лас Вегас на 20км от София ? И кой ще се юрне , то това да не е "порядъчна" хамерика където хазарта в градовете е много строго забранен. Тука си имаме казино от двете страни на всяко пазарче. А над всичко е денонощното монако - Щудград , пълно със студентки на които не им се спи. Тоя бизнес план що го крихте толкова време, той много забавен !
18
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До заводоманияБулчо като не произвеждаш нищо недей чака после да има пари и високи заплати. Страните с висок стандарт имат и голямо производство, ама това ти не можеш да го проумееш.
17
18
 
37
 
! Отговори
заводомания преди 6 години
До Да добавяСтига с тея заводи бе булка. Бай Тошо го няма иначе веднага щеше да ти направи един завод за щайги да чукаш по цял ден.Стига само сте мислили как да ни превърнете в някакви животни за поточна линия!!!
16
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой алчен нашенец е решил да завземе имотите там, и ползва китаеца като претекст, а после вместо да 5 звезден комплекс да направи някой завод за преработка биологични отпадъци.
15
3
 
33
 
! Отговори
магепроект преди 6 години
...
14
2
 
71
 
! Отговори
ДОБРЕ ли преди 6 години
РАЗСЪЖДАВАТЕ?( казвам го по възможно НАЙ-деликатния начин!): КОЙ ще отсяда в 4 30-етажни хотела в МУСАЧЕВО? Виждаме как магазини няма кой да ги наема- стоят с обяви, офиси, а тази ГРАНДОМАНИЯ???Сигурно има мислещи хора.Няма хора с пари( и от света), за да дойдат да се любуват на Мусачево.Дори да е като Дисниленд.Дисниленд живее, защото е в Париж, и на други атрактивни места.
13
14
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
китаецът 100% е съжалил, че не е в китай. там такива администратори от бюрокрацията ги бесят и разстрелват на момента. нямало пуп, били още ниви земите. за някои наши хора може на момента, ама за други не става?
12
6
 
71
 
! Отговори
Да добавя преди 6 години
Нищо няма да излезе от тази идея.Забравете.А китайския милиардер да беше инвестирал в някой завод , а не в глупост.
11
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
китайски инвестиций...!!!!!!!!