Въпреки санкциите на ООН, КНДР с износ за милиони долари

Докладът обхваща периода на 2017 г.
3 фев 2018 18:05, Петя Славова
43
Въпреки санкциите на ООН, КНДР с износ за милиони долари
Снимка: БТА

Северна Корея е придобила близо 200 милиона долара през 2017 г. от износ на продукция в нарушение на санкциите на ООН, а освен това продавала оръжия на Сирия и Мианма. Това се посочва в поверителен доклад на независими експерти, изготвен по поръчка на международната организация, предаде Ройтерс.

В доклада до комисията по санкциите към Съвета за сигурност се казва, че Пхенян е доставял въглища до пристанище в Русия, Китай, Южна Корея, Малайзия, Виетнам и други страни. Доставките са били извършвани главно с фалшиви документи, свидетелстващи, че въглищата са с произход Русия или Китай, а не Северна Корея. "КНДР вече пренебрегва повечето от последните резолюции, като използва международни мрежи за доставка на петрол, съучастници от чужбина, офшорни компании и международната банкова система", са казва в доклада от 213 страници.

Експертите посочват, че са са проучили настоящото сътрудничество между Сирия и Мианма в областта на балистичните ракети, вкл. над 40 недекларирани доставки от Северна Корея за Сирия през периода 2012-2017 г. Доставките са били за сирийския център за научни изследвания и развойна дейност, който ръководи химическите оръжейни програми на Дамаск. Разследването е показало също данни за други нарушения на оръжейното ембарго, вкл. чрез "трансфер на елементи, използвани в балистични ракети и химически оръжейни програми", пише в доклада, цитиран от БТА.

Дипломатическата мисия на Сирия в ООН не отговори на искането за коментар, а от посолството на Мианма заявиха, че понатоящем страната "не поддържа оръжейно сътрудничество" със Северна Корея и спазва санкциите. Нямаше коментар и от мисията на КНДР в ООН, посочи Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
22
 
! Отговори
морски преди 6 години
До Анонимен 2 Кви проверки те гонят бре , много филми гледаш. Докато кораба е в международни води , никой не може да го проверява и да се качва на него, той е територия и юриздикция на държавата под чиито флаг плава. Аман от холивудско промити мозъци.
10
7
 
22
 
! Отговори
Факт преди 6 години
1984 година БВП на България е по-висок от този на натовсктите Турция и Гърция взети заедно.
9
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпреки че евроатлантическа Българи има достъп до всички евроапейски пазари, странта прозвежда само магистрали и спа центрове с евро-пари и изнася само черноработници и пpocтитутки а всички стоки в България са вносни.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 2. Защо трябва да е през морето като може и по суша през Китай да се стигне до Моанмар? Докато е Китай и Русия Северна Корея ще е жива и здрава. Ако случайно Китайците и Руснаците умрът тогава може да им се стъжни положението. Как мислиш? В най скоро време ще умрат ли Китай и Русия?
7
16
 
10
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
200 милиона долара е само износа на ябълки на Полша за ЕС! Браво голям народ няма що!
6
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китай им дават долари в замяна на редки минерали китайците имат над трилион $, но САЩ нищо не може да им каже.
5
8
 
20
 
! Отговори
Гелемезов преди 6 години
200 млн? Това е нищо. То бедна България изнася продукция за няколко млрд и пак сие бедна.
4
2
 
24
 
! Отговори
гого преди 6 години
дрън дрън агенция ЕЖК. Абе уж прости задръстени комунисти пък същевременно играчи на международните иконом пазари. Както са казали, парите не миришат всеки оцелява по своему.
3
10
 
23
 
! Отговори
ЕЙ ТОВА Е ДЪРЖАВА преди 6 години
не както нашето ТЕРИТОРИЯ ли сме, КОЛОНИЯ ли
2
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе да, американците ще оставят севрнокорейски кораб да излезе от пристанищата натоварен с оръжия и да пътува хиляди километри до Мианмар и Сирия,без да бъде проверен!! Нали ,чрез спътници следят всичко което става в КНДР!
1
3
 
28
 
! Отговори
Proroka Oleg преди 6 години
стил : една жена каза ............м***лоумници