2018-а: Повече имоти се търсят, отколкото се предлагат!

Причините – ръст в доходите и достъпни банкови кредити
7 фев 2018 20:47, Екип на Bloomberg
30
2018-а: Повече имоти се търсят, отколкото се предлагат!
Снимка: Pixabay

Настоящата 2018 ще бъде много подобна на 2017, когато търсенето значително нарасна и изпревари предлагането. Това коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

„В момента имаме едно наваксване на предлагането от страна на новото строителство. Но все още има една голяма група купувачи, които са на пазара и които не се задоволили потребността си да закупят имот или да инвестират. Така че предстои много интересна и динамична година“.

По думите ѝ имотният пазар в момента се развива основно от местното търсене, а то се движи и от икономическия подем, ръста на доходите и достъпното банково финансиране.

„В момента нямаме инвестиции от чужбина, т.е нямаме това, което го имаше през 2006-2008 – едни спекулативни очаквания, едно наливане на пари в недвижими имоти от страна на чуждестранни граждани и инвестиции. В случая цените тук се движат много по-плавно от тогава“.

„Ако погледнем обратно към 2006-2007, ще видим, че имаше годишни нараствания за тримесечията в рамките на 30-50% за София, което са безумни нива. В момента пазарът се движи с едни темпове около 10%“, добави още Стойкова. 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
2
 
! Отговори
111 преди 6 години
Яко се печели от наеми. Много малко са тези които ги обявяват и плащат данъци. Обявяват се по-ниски цени. При продажбите няма инвеститор/строител който официално да продава на реална цена. Минава се на данъчна оценка или малко над нея и това е ОБЩЕСТВЕНА ТАЙНА.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално - знам малки частни компании които купува апартаменти от 2003-а насам. В момента та, комоания, собственост на 6 човека, има на 1200 апартамента. Тенденцията е, до 2025- да станат 5000, а до 2035 - поне 22000.
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 6 години
Колкото по скоро всеки купувач на жилище осъзнае че е като агне сред вълци толкова по добре !!!Най лошия момент за покупка,банките държат лихвите по депозитите на почти нула и това удря цените до небесата,брокерите надуват още офертните цени,строителите и те си слагат двойни и тройни надценки и така !!!Замислете се много хубаво какво ще купувате защото скоро лихвите ще тръгнат нагооре и купона ще приключи с гръм и трясък както 2008 *** .
24
5
 
16
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
Пазара на жилища е АБСОЛЮТЕН ИМОТЕН БАЛОН !!!Крайно време е всички купувачи да го разберат.Банките нарочноно държат лихвите почти отрицателни по депозитите и така надуват цените на жилищата до безкрай,както се вижда имотните агенции нон стоп пускат платени статии и публикуват оферти на завишени,спекулативни цени и така надуват още и още ...Лихвите и целия пазар на жилища са една пързалка на ужасите и всичко това ще има много лош край !!!
23
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо показвате една и съща жена и една и съща агенция Бългериън Пропъртис през ден ???Нека икономическа полиция влезе в тази имотна агенция,защото сделките на зелено и парите дето се въртят там са незаконни.Взимат се комисионни за несъществуващи и непостроени сгради без да се дават законно подплатени договори.По нашите закони сделките на зелено за жилище не защитават купувача и неговите права,по всяко време ако строителя не завърши сградата парите ви заминават !!!
22
2
 
11
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 6 години
Пазара на имоти е в балон !Предупредиха от Европейската комисия,доклад имаше официален за жилищата и цените че са нереални и надути без икономическа обосновка,Българската Народна Банка официално също предупреди всички банки да внимават с жилищните кредити,и да не очакват още поскъпване на жилищния пазар,да не се увличат по тези цени,които са безумни !!Стига манипулации със статии на имотни агенции !!!Всеки финансист ще ви каже че пазара и лихвите в момента са пързалка отвсякъде !
21
1
 
21
 
! Отговори
Имотен балон в София преди 6 години
Престанете да манипулирате хората с изявите на тази жена Полина Стойкова и нейната агенция за недвижими имоти Бългериън Пропъртис.Пазара на имоти е в БАЛОН !!!.Ходих при тях за жилище,продават на зелено,взимат ти комисионната и те зарязват да плащаш вноски на строителя с един хвърчаш договор до акт 16,дори на изповядването не присъстват,ако изобщо построят сградата.Питах за гаранции,вдигат рамене..Ами то в момента всички строители си завършват сградите ...и до там !!!
20
18
 
5
 
! Отговори
имотен преди 6 години
Ако ви изтръскам повечето коментиращи, надали ще събера и за баничка с боза, ама по имотните въпроси сте супер вещи. Преди 3 години като бяха по 400-500 евро квадрата пишехте абсолютно същите неща от яд че не можете да си позволите покупка. Но ако ви дам едни свежи 100 000 и съм сигурен че ще им прегреете телефоните на брокерите и строителите.....
19
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нараства щото всеки купува с цел ИНВЕСТИЦИЯ и седят празни!или забранете на човек над 1 апартамент да има или дигнете данъците!
18
1
 
21
 
! Отговори
Госъ преди 6 години
Тая през ден е в някоя медия. Явно доста са закъсали с продажбите
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ? На година се стапяме с по 10% !!!Тази държава, преди 20 години, имаше достатъчно сграден фодн, да побере 9 милона души, а от тогава насам виждам много нови построийки, но за природни бедствия, които да са сринали старите сгради, не съм чувеал ... Има по-малко хора, от колкото домове, а има недостинг на домове ? Кой ги мисли тея ?
16
1
 
30
 
! Отговори
Бахуро преди 6 години
Добре, че "Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties" е едно безпристрастно лице, да даде трезва оценка на случващото се. Една и съща мантра повтарят всички брокери, която е безкрайно т1па. Като самата Стойкова де. И да, търси се качествено строителство, защото на тия безумни цени поне построеното трябва да е качествено.
15
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бааси... около мен никой не търси я само предлага... Точно обратното на написаното.
14
2
 
33
 
! Отговори
Ви преди 6 години
Не бих инвестирал и една стотинка в корумпираното Тиквено царство.Големият срив ще е края на 2019-началото 2020 тогава мутрите падат от власт!
13
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямало външно търсене,ами естествено,че няма,при тези цени хората си купуват в Германия....
12
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки път по един и същи начин ни сервирате мантрата на гладния брокер.
11
4
 
52
 
! Отговори
Розовата пантера преди 6 години
Силно се тревожех, че имотите са свършили и никога повече няма да има. Много ме зарадва новината, че новото строителство наваксва с предлагането. Направо съм в екстаз - ще има нови-новенички гета, без инфрастуктура. Инвестираш, хвърляш си шапката и викаш "Ура"!
10
29
 
10
 
! Отговори
ИЗВЪН преди 6 години
Последните десет години все за балон се говори... ама друго си е да се върнеш от работа и маминка да те посрещне с : "добре дошъл", а тате да ти е пуснал бойлера :))Иначе кризата е най-доброто оправдание за мързеливия.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имоти има но качествени имоти наистина са проблем, а в момента се търсят само качествените имоти.
8
2
 
41
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
То хора не останаха в България, кой ще купува в бъдеще не знам.