Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!

Русия издирва оръжието, с което беше свален руският Су-25
7 фев 2018 16:30, Елка Василева
319
Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!
Снимка: архив, БТА

България е главният доставчик на оръжия за всички сирийски групировки, воюващи срещу Башар Асад, твърди Александър Храмчихин, заместник-директор на руския институт за политически и военен анализ, пред РИА Новости.

Според експерта в България "много активно произвеждат и продават оръжие в Близкия изток, практически дори без да крият това".

В материал под заглавие "Игла" за ИДИЛ: Кой снабдява терористите със зенитно-ракетни комплекси" руската агенция пише, че България нееднократно е била подозирана във военно-техническо сътрудничество с терористите.

Посочва се, че страната ни "все още произвежда разработени в СССР въоръжения. По-специално във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот по лиценз се произвеждат преносими зенитно-ракетни комплекси "Стрела-2М", "Стрела-3" и "Игла-1".

РИА Новости пише, че в района, където на 3 февруари беше свален руски щурмови самолет Су-25, действат спецчасти. Задачата им е да открият части от преносимия зенитно-ракетен комплекс, с който е бил свален изтребителят. От руското министерство на отбраната са съобщили, че преди да катапултира, летецът майор Роман Филипов е успял да докладва, че е атакуван с ракета.

Още по темата

В материала, посветен на това кой и как доставя преносими зенитно-ракетни комплекси на сирийските терористи, руската агенция посочва, че хиляди единици съветски и руски преносими зенитно-ракетни комплекси са били на въоръжение в правителствената армия на Сирия и не е изключено част от тях да са били пленени от терористите. Според експерти някои преносими комплекси в арсенала на бунтовниците може би имат либийски произход.

"Стрела" и "Игла" може да са попаднали в зоната на конфликта от страни от Източна Европа, пише още в материала, като се цитира експерт, който говори за възможността за доставки от Украйна.

В публикацията пише също така, че сирийските бунтовници действат не само с руски преносим зенитно-ракетни комплекси. Например през 2013 г. сирийски хеликоптер Ми-8 е бил свален с китайски комплекс FN-6. В арсенала на бунтовниците освен това има и севернокорейски зенитно-ракетни комплекси  HT-16PGJ.

В материала се отбелязва, че "е интересно, че преносими зенитно-ракетни комплекси на страни от НАТО засега не са забелязвани в сирийските бунтовници". Американците обаче редовно били обвинявани, че доставят системи за ПВО на контролирани от тях групировки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
8
 
18
 
! Отговори
Що е БГ корупция преди 6 години
Най бедните,корумпирани,топящи се,а сега продават и оръжие на терористи при това за жълти стотинки после за да си окомплектоват армията го купуват същото за милиарди долари само,че с парите от всички нас!
30
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
т.н.шахтьори и трактористи от донбас като останаха без пари започнаха да продават даденото им от русия оръжие
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен31и ти си прав! точно "ние" няма да си купим къщи в Калифорния
28
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние ако продавахме оръжие на терористи щяхме да просперираме, а не да чакаме на помощи от богатите държави
27
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ПетровТе пък страните в Шенген никога не са продавали оръжия на терористи и никога не се препирали милиарди незаконни пари в офшорните си зони.
26
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някакъв учен, завършил по времето на Брежнев се изказва по контролирана от руското правителството медия - на хибридна война ли ми мирише или някой изпуска газове
25
11
 
21
 
! Отговори
гг преди 6 години
Русия доставя оръжие на талибаните
24
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Главе доставчик е Русия. После Украйна, Китай, че чак тогава ние.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До за $ 3 000 000като "тати си" бе...ко искаш? тя с Бугати оня с джиповете на горските
22
6
 
34
 
! Отговори
Петров преди 6 години
Единтвената ни "полза" от американците - продаваме си остарелите съветски оръжия на техните съюзници терористи. Парите ги прибират тзи, които посочат американците. После ще ни изкарат нас българите виновни, че те не били знаели че продаваме на терористи. Ще гледаме Шенген през крив макарон като доставици на терористи.
21
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РФ да ни "обвини", че продаваме оръжие на терористи е все едно САЩ да ни обвини, че продаваме ГМО храна.
20
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля, че след тази неопровержима новина, Вова има право да ни прати зелени човечета и да проведе напълно законен референдум за присъединяване към крим.Аз ще организирам посрещането на зелените човечета и спонтанните народни тържества
19
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е, с една малка подробност - България реално не изкарва пари от цялата работа - оръжията се дават на ЦРУ на стойността на скрап, а те вече използват техните терористични канали за да продадат оръжието на печалба.
18
8
 
33
 
! Отговори
за $ 3 000 000 преди 6 години
Дъщерята на Бойко Борисов брака му със Стела Костова Венета е била арестувана в САЩ за шофиране на суперавтомобил Бугати с бясна скорост.На 04.Февруари Венета шофирала новият си Bugatti Chiron, пътувайки от Лас Вегас към Лос Анджелис. Евентуално от желание да провери максимално развиващата скорост или за да измине по-бързо пътя от 435км, дъщерята на Борисов е била засечена от пътни полицаи да развива скорост от 253км/ч. Задържана е в 10:30 гаранцията и от $12 000 е платена и е пусната......
17
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Милошевич капитулира без да свали 1 натовски самолет! Факт! Стелта падна сам!
16
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен16малко събираха по селата западно от София парчета от "бомбенето" в Сърбия от "стратосферата ти" май си забравил. да четеш и стари новини!
15
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Какво ме бърка мен какво били казали русия? Те на кого продават някой държи ли им сметка? Арееее
14
3
 
15
 
! Отговори
РЕМС преди 6 години
В миналото продавахме на цяла Африка и Близкия изток.Сега за жалост не...Искаме си да е вярно но е част от хибридна война водена от Русия.Благодарение на некадърното герберски управление военнно промишления комплекс е разбит.Тиквата и сие дават вече видими резултати.
13
27
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците след като не могат да си направят техника като хората, сега да търсят молекули от ПЗРК в района на падналия самолет.НАТО 72 дни бомбардира Югославия.Последваха Ирак, против ИД, турците що бомбардировки извършват и никой не е чул натовски самолет да е ударен с ПЗРК! Факт.Защото имат перфектна електроника, могат да бомбят точно от стратосферата, а бай Руснак прицела му е от ПСВ - пуска от 150 метра и понякога го удрят собствените му осколки.
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 15не не! първо го дават на извънземните а те после на сирийците