Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!

Русия издирва оръжието, с което беше свален руският Су-25
7 фев 2018 16:30, Елка Василева
319
Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!
Снимка: архив, БТА

България е главният доставчик на оръжия за всички сирийски групировки, воюващи срещу Башар Асад, твърди Александър Храмчихин, заместник-директор на руския институт за политически и военен анализ, пред РИА Новости.

Според експерта в България "много активно произвеждат и продават оръжие в Близкия изток, практически дори без да крият това".

В материал под заглавие "Игла" за ИДИЛ: Кой снабдява терористите със зенитно-ракетни комплекси" руската агенция пише, че България нееднократно е била подозирана във военно-техническо сътрудничество с терористите.

Посочва се, че страната ни "все още произвежда разработени в СССР въоръжения. По-специално във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот по лиценз се произвеждат преносими зенитно-ракетни комплекси "Стрела-2М", "Стрела-3" и "Игла-1".

РИА Новости пише, че в района, където на 3 февруари беше свален руски щурмови самолет Су-25, действат спецчасти. Задачата им е да открият части от преносимия зенитно-ракетен комплекс, с който е бил свален изтребителят. От руското министерство на отбраната са съобщили, че преди да катапултира, летецът майор Роман Филипов е успял да докладва, че е атакуван с ракета.

Още по темата

В материала, посветен на това кой и как доставя преносими зенитно-ракетни комплекси на сирийските терористи, руската агенция посочва, че хиляди единици съветски и руски преносими зенитно-ракетни комплекси са били на въоръжение в правителствената армия на Сирия и не е изключено част от тях да са били пленени от терористите. Според експерти някои преносими комплекси в арсенала на бунтовниците може би имат либийски произход.

"Стрела" и "Игла" може да са попаднали в зоната на конфликта от страни от Източна Европа, пише още в материала, като се цитира експерт, който говори за възможността за доставки от Украйна.

В публикацията пише също така, че сирийските бунтовници действат не само с руски преносим зенитно-ракетни комплекси. Например през 2013 г. сирийски хеликоптер Ми-8 е бил свален с китайски комплекс FN-6. В арсенала на бунтовниците освен това има и севернокорейски зенитно-ракетни комплекси  HT-16PGJ.

В материала се отбелязва, че "е интересно, че преносими зенитно-ракетни комплекси на страни от НАТО засега не са забелязвани в сирийските бунтовници". Американците обаче редовно били обвинявани, че доставят системи за ПВО на контролирани от тях групировки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не България, а ЦРУ, вместе с таваращи камунистами и каставистами, управляващи тези аспекти на военното производство и външната политика!
150
8
 
3
 
! Отговори
Руский преди 6 години
До Рок енд ролНе говоря за политици, история ваша винаги била помярска.Винаги били такива проститки, винаги.
149
0
 
11
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
До Руский. Недей плю на историята ни - тя ти е дала азбука и език. Ние, обикновените хора не сме виновни за кашата, която политиците, включително и вашите Горбачов и Елцин, забъркаха.
148
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До мухахахДребни балкански душици, нищо не става от вас.Не ви бива да живеете, не ви бива да се борите, нe ви бива за нищо.Бива ви само да се продавате като най-долни *** и простутки.
147
20
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Братя умерени терористи, мачкайте диктаторите Путин и Асад. Да живее демокрацията!
146
11
 
12
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Другари от руското посолство! Оценявам усилията Ви в хибридната война но с тези некадърни *** в българското нет пространство ефекта е по-скоро отрицателен. Не си харчете парите за нищо:)) Всъщност ..те са си ваши/е, малко откраднати от нас ама това е друга тема/
145
18
 
5
 
! Отговори
Руский преди 6 години
Прокжен български народе, дано изчезнеш като да не те е било никога.Плюя на историята ти,плюя на героите ти (купчина човешки отпадъци),плюя на знамето и герба ти,мрсно племе, дано изчезнеш от лицето на Земята.
144
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите винаги са вършели мръсната работа. САЩ няма да си цапат ръцете.
143
5
 
9
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ТОВА Е ПОРЕДНАТА КОНТРАБАНДА НА ТИКВУН !!!
142
9
 
10
 
! Отговори
Ала-бала преди 6 години
Крадеца вика дръжте крадеца. На руските оръжия слагат етикет,че е произведено в България и въоръжиха де що е терорист,че и филм направиха преди време за това,та нащите руспфили-безроднци да умрат от кеф!
141
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 152Смешник. Кви бомбардировки над натовска държава бре??!?! *** ще я смачкат като ***.
140
12
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
маи ще има бомбандировки над България скоро!
139
14
 
12
 
! Отговори
681 преди 6 години
За тези си действия ще го ядем дебелия и то доста скоро.
138
14
 
16
 
! Отговори
мухахах преди 6 години
Пълна идиотщина стил Звезда.ру. "Спецчасти действали в района и търсили части от ПЗРК"!?!?! Значи претърсват 100 км2 /10х10км/ в район контролиран от бунтовниците да намерят една тръба дълга 1 м??!?!?! Даже не ми е обидно, чак ми е смешно от нескопосаната руска пропаганда:)) А, сетих се!! Сега ще на"намерят" "стрела", "игла" "шило", "дилаф" и т.н. Зависи какво ще им наредят отгоре........:))
137
0
 
13
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Новината излезе на 06.06.2015. "Американец и негови приятели се записали да стрелят с РПГ на наш полигон".
136
8
 
22
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
*** вие срам нямате ли , кой ни ги направи тези заводи американците ли, защо трябва срещу тях да ги използваме ? Мислите ли,че парите отиват за хората а? Платени драскачи ;(
135
4
 
19
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Не, работата е друга. Американците купуват от нас руски модели оръжие и ги доставят там, за да няма следи. Забравихте ли ония двама американци, от които единия загина на полигона, а другия беше тежко ранен? При стрелба с РПГ боеприпасът се взриви при тях. Писаха, че уж гранатата била 20 годишна, затова сработила неправилно. Има го в старите новини. Търсете, Гугъл ще го намери.
134
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време и ние да правим далавери с оръжие. Ами така ни изнася, така правим, ще продаваме. Москва ли трябва да слушаме? Руснаците да си се оправят там с Крим - до го снабдяват с вода, храна и пенсии. (и водка, задължително)
133
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината за яловата борба на освободителите излезе на яве
132
21
 
9
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Братя умерени терористи, мачкайте диктаторите Путин и Асад. Да живее демокрацията!