Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!

Русия издирва оръжието, с което беше свален руският Су-25
7 фев 2018 16:30, Елка Василева
319
Руски експерт: България е главен доставчик на оръжие за сирийските групировки!
Снимка: архив, БТА

България е главният доставчик на оръжия за всички сирийски групировки, воюващи срещу Башар Асад, твърди Александър Храмчихин, заместник-директор на руския институт за политически и военен анализ, пред РИА Новости.

Според експерта в България "много активно произвеждат и продават оръжие в Близкия изток, практически дори без да крият това".

В материал под заглавие "Игла" за ИДИЛ: Кой снабдява терористите със зенитно-ракетни комплекси" руската агенция пише, че България нееднократно е била подозирана във военно-техническо сътрудничество с терористите.

Посочва се, че страната ни "все още произвежда разработени в СССР въоръжения. По-специално във Вазовските машиностроителни заводи в Сопот по лиценз се произвеждат преносими зенитно-ракетни комплекси "Стрела-2М", "Стрела-3" и "Игла-1".

РИА Новости пише, че в района, където на 3 февруари беше свален руски щурмови самолет Су-25, действат спецчасти. Задачата им е да открият части от преносимия зенитно-ракетен комплекс, с който е бил свален изтребителят. От руското министерство на отбраната са съобщили, че преди да катапултира, летецът майор Роман Филипов е успял да докладва, че е атакуван с ракета.

Още по темата

В материала, посветен на това кой и как доставя преносими зенитно-ракетни комплекси на сирийските терористи, руската агенция посочва, че хиляди единици съветски и руски преносими зенитно-ракетни комплекси са били на въоръжение в правителствената армия на Сирия и не е изключено част от тях да са били пленени от терористите. Според експерти някои преносими комплекси в арсенала на бунтовниците може би имат либийски произход.

"Стрела" и "Игла" може да са попаднали в зоната на конфликта от страни от Източна Европа, пише още в материала, като се цитира експерт, който говори за възможността за доставки от Украйна.

В публикацията пише също така, че сирийските бунтовници действат не само с руски преносим зенитно-ракетни комплекси. Например през 2013 г. сирийски хеликоптер Ми-8 е бил свален с китайски комплекс FN-6. В арсенала на бунтовниците освен това има и севернокорейски зенитно-ракетни комплекси  HT-16PGJ.

В материала се отбелязва, че "е интересно, че преносими зенитно-ракетни комплекси на страни от НАТО засега не са забелязвани в сирийските бунтовници". Американците обаче редовно били обвинявани, че доставят системи за ПВО на контролирани от тях групировки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


319
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В целия свят стават такива неща, в щатите даже от време на време някой ученик изперква и влиза с автомата с училището, тука пак добре щом е с ръкопашен бой
130
17
 
22
 
! Отговори
то си е от време оно преди 6 години
На калпавите руснаци все българите им пречат.
129
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбирам защо терористите ядат пердах на всякъде. Те били с българско оръжие завалийките....
128
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бравос, включихме се и ние в голямата игра. Вече сме фактор!!!! Най-сетне.
127
9
 
24
 
! Отговори
BatBulgar преди 6 години
Нормално. Преди няколко века спасихме Европа от Арабите. Как ни се отблагодариха??? С Истанбулски конвенции. Основните спонсори на терористите са Израел, САЩ, Франция, Великобритания и Германия. България е просто фабрика, която се менажира дистанционно. Иначе сме хубави хора, можем и да се бием. Ама с Европейците... що да си цапаме ръцете??? Те не си ги вадят от задните части.
126
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми нормално и ние произвеждаме
125
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пияниците пак дрънкат провокации.
124
2
 
11
 
! Отговори
до 128 преди 6 години
Не "американски посредници", ами направо на "black water". От войната се правят пари. Не ми е ясно ние какво сме виновни, че някакви трети фирми продават нашето оръжие някъде си.
123
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да живее международното положение." - др. Тодор Живков.
122
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И конете на Дунава напоиха и пак ни клепат.
121
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирия има ембарго за оръжие. Продаваме на Саудитска Арабия, чрез американски посредници. Там да се оплакват.
120
0
 
9
 
! Отговори
до 125 преди 6 години
Май не разбираш как "лиценз" и "модификация" работят и дали правиш разлика с думата "патент". Но нищо - има време да прочетеш, за да не се излагаш така. Поздрави!
119
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние и курдите снабдяваме ама кел файда....
118
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пияният мужик ще съжалява дълбоко, че им подари държава на балканските диваци, бълхарите! Сега Русия трябва да отмени всички лицензи на оръжейните фабрики в бългейрия, и ако все още продължават да ги произвеждат, да им срине кочинката бългейрска!
117
6
 
20
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Какви стачки момче,Арсенал е затрупан от поръчки,хората в Казанлък не стигат и се наемат от Стара Загора...А иначе нещата са ясни-ние подкрепяме терористите,тръгнали да свалят законната власт на Асад.Естествено,с мълчаливото одобрение на братята отвъд океана.
116
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя халюцинира нещо... Ако беше вярно - работниците в Арсенал щяха ли да стачкуват, че са без заплати и работа? Основно се произвеждат муниции и бронежилетки. Произвеждахме ги - да! Ама преди 20 години. Изтрезнявай, другарю Храмчихин. Или си ходи в Грузия и не се занимавай с нас, бе 0вцеебец!
115
12
 
12
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Руснаците да не се чудят защо все по марко българи ги обичат.Там оръжие може да дойде отвсякъде но така да набеждават е тъпо.
114
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В оръжейния бизнес няма братя, роднини, приятели, сантименти, дружба, милост, съчувствие, състрадание, компромиси и изключения. Там има само много пари и смърт. Справка - Фатик.
113
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
отдавна не се произвеждат споменатите оръжия у нас....пак комунистически номера
112
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно!