Икономическа свобода в България: Къде сме ние?

Джеймс Робъртс с коментар пред Bloomberg TV Bulgaria
9 фев 2018 22:40, Екип на Bloomberg
25
Икономическа свобода в България: Къде сме ние?
Снимка: Pixabay

България се намира някъде в средата на класацията на страните по признака "икономическа свобода". През последните 5 години показателите повсеместно се покачват, като тенденцията за България също е положителна.

Това посочи Джеймс Робъртс, експерт по върховенство на закона и парична свобода във фондация Heritage, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"В момента нивото на показателя за България е на най-високите си нива, откакто съществува класацията. Подобрението се дължи донякъде на положителното влияние, дошло от членството на страната в ЕС и от усилията на правителството".

В някои части на света, най-вече в региона на Източна Европа си личи влиянието от комунистическото управление, като преходът към пазарна икономика е много дълъг. Някои от страните в региона направиха дълбоки реформи, като Естония например промени цялата си правна система. Много добре се развива и Полша. Като цяло погледната обаче ЕС съвкупно се представя доста по-добре по отношение на икономическата свобода от огромното болшинство държави по света, отчете експертът.

Особен акцент бе поставен и върху текущата икономическа политика на Съединените щати по време на президентството на Доналд Тръмп. Заплаха ли са политиките на Вашингтон за икономическата свобода? 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
То зарад такива сриващи икономиката сме на това ниво а къдее контрола в държавата за някои ко е само иван се яде колко са като него краи нямат затова протестираме за какви ли не глупости държавата нехае иван е на хаваи а другите обикновенните де блъскат от сутрин до вечер са луди
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докато такива като иванчо инструктора гледат да ти крадат роднините и приятелите с евтини цени няма да се оправим и след 20 години иване дано се наядеш някои ден на евтино и приятелките да продължават да лъжат все така колко си добър аз знам отде си добър
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ау, къде е бизнес?
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Може и да има икономическа свобода за чужди фирми...За български няма. Ама инвестиции йок.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бро те затова се напъват да я върнат липсват тия порядки стар заек новобранец то от едни и същи се не знае коине стар и кои е млад обноски
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Докато има разделения стар и млад сме откън нищото в казармата не се съобразявах с порядки старо куче та да ми казва някои чии бил стар анатоли по тоя начин съм разбрал дали уважаваш истински или не тоя човек
14
0
 
2
 
! Отговори
по средата на нищото преди 11 месеца
Вече и децата знат, че пазарната икономика е МИТ. Не е възможна, както не е възможен комунизма. Винаги има влияние на закони, управляващи, партии, местни феодали и т.н. , които да изкривят чисто пазарните отношения. Има хиляди примери за монополи във всяка област от живота. Какъв е свободният пазар на лекарства, ток, горива, обществени поръчки за магострали и ремонти, цигари, алкохол и......???
13
0
 
0
 
! Отговори
Не сме добре преди 11 месеца
След въвеждането на НЕЗАКОНИЯ ДАНЪК ДДС е ликвидирана огромна част от БЪлгарскат а индустрия работеща за Експорт.терористи на власт прецакаха завинаги БЪлгарския народ с трилиони живи долари.
Същите наглеци чрез дъмпингов внос през партиино подставени компанийки след 1994 година ликвидираха и огромен брой БЪлгарски предприятия.Внасяха стоките без мито и ДДС ..
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Квартал свобода ? Заплатитеса високи, ако минат 1500 лева. А ако почнеш да изкарваш над 10000 на месец, веднага те подхващат с рекета
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В България пазарна икономика не е имало от преди втората световна война. Днес практически не съществува никъде по света.
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Икономическа свобода има, държава - няма, има само една територия.
Добро утро, селяни прости!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До ***
Русия и Турция нямат нищо общо.
Русия е велика световна сила, а Турция само една регионална сила , командвана от един диктатор.
8
3
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Аз съм с икономическа свобода да мятам пачки от балкона в помощ на народната милиция да залавя измамници!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Икономическа свобода има, промишленност няма
6
10
 
3
 
! Отговори
свиркам си преди 11 месеца
Който се е отдал на социалистически мечти за лек и безотговорен живот сега ближе рани. Добре е човек да има мечти, лошото е когато се окажат илюзии.
5
3
 
14
 
! Отговори
Тъпите ганчовци преди 11 месеца
Искат да нвма джендъри ;) това генерира стотици хиляди коментара

А че живеят като скотове - само 4 коментара


Жалкари...
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тук всеки има пълната икономическа свобода да направи бизнес и след това да бъде ощавен от ОПГ Герб и нейните ударни бригади-ДАНС, прокуратура, НАП и т.н.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Кои си къде си цените падат надолу искам да попитам конкуренцията господа баровци как си плащате наеми свалиш от мен 100 лева удариш про оцията и какви става големи сме мацки шушана релакс парти любов а бре ми после мислил ли си какво става и какви са последствията ще.гледаме това което не сме виждали надуваи шушана ионко и георгиев спят сивата икономика цъвти докога докато свят светува понеже идва свети валентин аз ти пожелавам весело изкарване с любовницата а мен не ме мисли
2
1
 
23
 
! Отговори
България на 3 сметищ преди 11 месеца
Бойкономиксът няма алтернатива. Чуват се слухове, че дори Китай проявявя интерес към този икономчески модел и скоро време е възможна смяна.
1
2
 
18
 
! Отговори
Стамат преди 11 месеца
"Къде сме ние?"
НА върха на деpмокрацията :-D