4-те риска от боята за коса, за които не подозирате

Експерти: Не се боядисвайте по-често от 2 пъти годишно
11 фев 2018 14:23, Антон Асенов
1
4-те риска от боята за коса, за които не подозирате
Източник: Reuters

Това, което допреди няколко десетилетия е разработено като средство за тайничко прикриване на посребряващата коса при двата пола, днес вече се е превърнало в индустрия за милиарди. Боята за коса днес далеч не е само средство за заличаване следите на отминаващото време. Много по-често на нея се разчита като на средство за личностно изразяване, за експериментиране и дори шокиране на околните. И така промените в целите на приложението й налагат много по-честа употреба. 

А според експертите това може да има своята цена, не само финансова, но и здравна.
 
С напредъка на козметичната индустрия днес може да се открият бои за коса, различаващи се не само по отенъка, а и по трайността си. Някои придават перманентен цвят на косата за период от няколко месеца, други са само временни, а има и такива с полуперманентно действие. Различната продължителност на оцветяващия ефект зависи основно от концентрацията на водороден пероксид в боята. По-високите му концентрации позволяват съответно  по-дълбоко проникване на боята в косъма и по-трайно оцветяване.
 
Водородният пероксид обаче не е единствената активна съставка на повечето бои за коса. Някои от тях съдържат стотици различни химични съставки. Комбинацията от всички такива съставки може да доведе и до нежелани ефекти не само за косата, но и за общото здраве.
 
 

1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.