Хотелиер: 3000 лева за камериерка? Без коментар!

Бизнесът всяка година обявява големи заплати, а не ги дава
Обновена: 16 фев 2018 09:28 | 16 фев 2018 09:20,
195

Диана Колчева, член на клуба на хотелиерите в к.к. Слънчев бряг "успокои", че през предстоящия туристически сезон няма да се дават заплати от по 3 или 5 хиляди лева за сервитьор или камериерка в морските ни курорти.

"Ако този готвач работи в ресторант, който обслужва над 1000 гости, е нормално да има такива заплати, то и през миналата година имаше такива заплати", коментира тя пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По думите на Колчева за да се дават заплати от по 3 хиляди лева за редови барман, трябва цените на нощувките да се завишат, а това за този сезон вече няма как да се случи, защото цените за обслужване на туристите са фиксирани през миналата година.

Бившият председател на Агенцията по туризъм Анелия Крушкова пък каза, че от туристическия бранш всяка година обещават големи заплати, а не ги дават.

"Работната сила също е стока и те намират някъде време и място, където получават парите, които желаят", обясни тя.

Според Колчева обаче, българските работници не са готови да поемат отговорността, за да получават големи заплати.

"Текучеството при камериерките е много голямо. Наетите кадри не си вършат качествено задълженията", настоясни тя.

Анелия Крушкова пък обясни, че у нас казваме как българските работници не са добре подготвени, а като отидат да работят в чужбина, същите тези кадри се справят.

Диана Колчева, която управлява хотел в Слъчев бряг обясни, че се очаква и тази година недостиг на персонал от 15-20%.

"Практиката показва, че служителите от Украйна и Молдова са изключително дисциплинирани и мотивирани", подчерта тя и обясни, че и тази година дефицитът на кадри ще се бори именно с работници от тези страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
58
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 6 години
Какво да очакваме от един човек който дава интервю с слънчеви очила на главата Абсолютно НЕСЕРИОЗНО изглежда- Разбрахме и мнението на хотелиерите в Сънито- понеже вкарали украинци - така българите щяли да се дисциплинират и да работят за да не загубят местата си )Това е ГЛУПАШКО изказване - понеже никой от Украйна и другаде няма да дойде пак в БГ - Те видяха за какво става дума .Заплахите на хотелиерите че ще вкарат емигранти - е смехотворна - Искат качество за 500лв това е БЕЗГРАНИЧЕН ЦИНИЗЪМ
20
1
 
47
 
! Отговори
факт преди 6 години
В 5 звезни хотели в София заплатите са мизерни и има постоянно текучество на кадри,защото собствениците на хотели са подставени лица без никакъв опит в туризма и перат пари,и не им пука за работниците.
19
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На работниците от Украйна и Молдова се осигурява квартира,храна и транспорт до работното място. Те не излизат по-евтино на работодателя. А и български език не знаят.Проверете в Банско например. Не знам колко са дисциплинирани но и тяхното качество на обслужване не е високо.Само че работодателите мислят че им излизат по-евтино като работна ръка и пренебрегват българите които бягат в чужбина където труда им е по-добре заплатен.
18
1
 
53
 
! Отговори
Абсурдистан forever преди 6 години
"Според Колчева обаче, българските работници не са готови да поемат отговорността, за да получават големи заплати."Този бисер да се тълкува,че българските мутробизнесмени ще получат инфаркт ако дават големи заплати.Ще се мъчат до последно да не плащат...докато почнат да фалират.Крайно време е....
17
0
 
55
 
! Отговори
те го направиха .... преди 6 години
Същите тези"щедри сега работодатели"28 години се подиграват с работниците и служителите си като ги унижават с мизерни заплати а сега пищят че няма кой да работи и пишат глупости....
16
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11И понеже не носи голяма отговорност дай сега да работи 7 дни по 20 часа и да и плащаме под минималната. Това ли предлагаш? Щото разбираш ли тя не е човек и няма нужда да почине или да се нахрани и няма семейство за което да се грижи.
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Мързеливите българиТака е ,затова чуждите ти гости като са работливи, сами ще си готвят, сервират и оправят леглата. Т.е на теб ще ти плащата, за да вършат услугата, която си им продалУспех!
14
0
 
47
 
! Отговори
Бургас преди 6 години
"..че у нас казваме как българските работници не са добре подготвени, а като отидат да работят в чужбина, същите тези кадри се справят..."Те хотелиерите са все още си мислят, че сме 90-те години и за едно място за борят по 200-300 човека, та затова като обявят идиотските изисквания за перфектно владеене на 2-3 чужди езика, красива външност и т.н. и т.н., всеки който не отговаря на тях не става.
13
50
 
6
 
! Отговори
Мързеливите българи преди 6 години
Стига сте мрънкали, мързеливи българчета! Само гледате да лешпериите и да се скатавате.Границите са отворени, ходете работете в Европа, там дори ще сте на социални помощи с афганистанците, няма да има нужда да работите изобщо.
12
2
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами не давайте заплати, никой не ви задължава да наемате персонал, съответно никой не ви пречи да си работет сами в хотели. И спрете да наричате хората мързеливци, защото като отидат в чужбина се оказва, че могат да си заработят парите..Нашето мина, вашето тепърва започва. Ние може и да сме съсипано поколение, но децата ни трябва да живеят човешки...
11
32
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе пишешите, не знам как я мислите тая работа, но камериерка кактои да го гледаш - не е квалифициран труд и не се носи някаква особена материална или персонална отговорност. Ерго - няма на какво отгоре да поиска тая висока заплата.Само да ви светна, че в Германия на касиерките в магазините плащат към 1000- 1000+ Евро, което на фона на стандарта е все едно 300 левова заплата.За високи заплати - ей къде са университетите и после носиш отговорност за проеки за 100-тици хиляди и милиони.
10
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия работодатели какво се правят на ощипани моми? Все едно не помнят приказката "Те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя!" Докато не почнат да плащат нормално, така ще е.
9
0
 
59
 
! Отговори
Ко рече?! преди 6 години
"...българските работници не са готови да пемат отговорносттта за да получават големи заплати!" не е истина просто, колко са прости голяма част от БГ работодателите. Колчева, ти как осигуряваш своите служители?
8
1
 
47
 
! Отговори
Д-р Менгеле преди 6 години
Бря ,Бря... не е проблемът 300лв или 3000лв проблемът е да се плащат редовно...РАБОТОДАТЕЛИТЕ стават все по боГати ,а раяТА затъва в кредити и др...
7
1
 
54
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
не разбрах - тези заплати за целия летен сезон ли са или включват и част от зимния?
6
63
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплата не се плаща! Заплата се изкарва, ако си заслужил. Като не ви харесва - на полето в Англия, там ще ви плащат добре и ще ви уважават много.
5
60
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-големи заплати им даваш, толкова повече ги мързи да работят. Факт.
4
1
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Според Колчева обаче, българските работници не са готови да поемат отговорността, за да получават големи заплати."Според мен пък няма да си намерите персонал. Никакъв. Тъ панари.
3
3
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заплатите няма да се завишават, защото бизнеса има неотложна нужда от още джипове, яхти и държанки.
2
19
 
40
 
! Отговори
БГ Хотелиер преди 6 години
По 500 лв. са им заплатите - украинци и молдовци! Пукат им ушите от кеф, дори ме помолиха за сезон 2018 да им запазя местата.