С джаджа за $22 автокрадци задигат коли – изчезват по 100 на месец

Устройството копирало кода от дистанционното за алармата и запалване на автомобила
21 фев 2018 07:10,
50
С джаджа за $22 автокрадци задигат коли – изчезват по 100 на месец
Снимка: pixabay.com

Сто коли месечно се крадат у нас с устройство, което струва $22 и се поръчва свободно по интернет. Това обясниха разследващи пред "Монитор", които вече дори са заловили преди дни група, разполагаща с уреда.

Той представлявал подобна на флашка джаджа, която се свързвала с телефона в слота за зарядното. С нейна помощ се копирал кодът от дистанционното за алармата и запалване на автомобила, а след това с подаването на специален сигнал през приложение, вратите на автомобила се отваряли, а двигателят му стартирал.

Схемата действала само при по-новите и луксозни коли, които са на не повече от 7-8 години. До скоро подобни уреди се поръчваха от Русия и струваха над 2-3 хил. долара и за използването им беше необходим обемен лаптоп.

Новата джаджа обаче ги слага в малкия си джоб и върши същата работа за многократно по-ниска цена. Освен това е съвместима с всеки един смартфон, дори и от най-нисък клас, което я прави и по-лесно преносима.

Поръчката на устройството отнема секунди, а доставката най-много две седмици. Освен това при митническия контрол, тя не представлява забранена стока, което прави и получаването й безопасно, за разлика от предишната генерация тапи и оборудване. С допълнителна такса от няколко долара тя дори идва до вратата ни, опакована в малко кашонче.

Според данни на МВР само за месец декември за били откраднати 151 коли. Само 11 са намерени. Останалите се предполага, че са били нарязани за части часове след кражбата им.

"Ако преди автомобилите се изнасяха в чужбина или номерата им се пренабиваха, то сега направо се режат брутално за части. Използват електрически ножове, с които са един час разфасоват един скъп автомобил на съставните му чаркове. Всичко след това отива по моргите или при дилъри на части, които работят с оторизирани магазини и сервизи", обясниха криминалисти пред изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ФАКТ 11Всеки мисли само за себе си.Не виждам проблем.А като мразиш>>> УМИРАШ!
14
2
 
14
 
! Отговори
До 11 преди 6 години
Когато сам започнеш да изкарваш достатъчно пари за да си го позволиш тогава решавай как да си ги харчиш и не давай съвети другите как да го правят нито да ги съдиш
13
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво очаквате от реформираното МВР от Борисов и Цветанов.Пазят само техните хора, а за обикновените граждани са само статистическа служба!
12
12
 
3
 
! Отговори
11 преди 6 години
Радвам се когато хората могат да си позволят екскурзия или нещо повече. Но да инвестираш в нещо много скъпо и лесно преносимо.... Не разбирам тези хора. И обикновенно тези които познавам, дори нямат добри обноски.
11
9
 
34
 
! Отговори
11 преди 6 години
Пичове не се засягайте. Всички знаем,че с заплата от 2000лв няма как да си вземете скъпа кола. Аз тото не играя. Скъпите вещи не са ценност при мен. Не мразя богати , не ме разбирайте погрешно, но просто в нашата страна всеки които кара скъпа кола,не са му чисти нещата. Не е корекртно ти да караш кола за над 90 хил лева , докато работниците ти едвам преживяват с 1000лв. Краде се всякакви коли, не само скъпи. Всичко се краде,дали ще е кола за над 20 000 или телефон за 200лв. Не важидам на кой
10
4
 
33
 
! Отговори
Фен на БСП преди 6 години
Моя Москвич не могат да го откраднат.Сложил съм му два катинара на вратата.
9
2
 
6
 
! Отговори
Х преди 6 години
Защото хора с такова мислене като него не биха успели и два лева да спечелят сами.
8
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 11Защо го биждаш човека, че е ***. Според твоята логика всички богаташи у нас са "наследници" или "печеливши" от лотарията? Така ли?Един разумен човек първо не би играл на лотария, защото е ясно, че там са мътни работите, ако евентуално пък спечели не би си харчил парите за скъпо движимо имущество. Нещо ти куцат и логика и мисъл.Това, че се краде не е спирало от 30 години.
7
27
 
7
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
Богатите трябва да се мразят!... защото мислят само за себе си!
6
22
 
58
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
Много гнусно мислене, ще ме извиняваш! Аз карам нов автомобил за около 80к, плащам си го с честно изкарани пари от заплатата ми, за която работодателят ми не е укрил и 1 стотинка данъци, карам изключително толерантно! А за теб съм убеден, че взимаш ниска заплата, но укриваш огромна част от нея, защото се осигуряваш на минимална, и се биеш в гърдите как си метнал лошата държава. Промени си мисленето и гледай успелите, защото в противен случай цял живот ще си беден и неуспял злoбар.
5
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Излиза, че ако си изгубите оригиналния ключ на колата ще ви бъде по-евтино да си я отваряте и палите с тази джаджа :)
4
37
 
31
 
! Отговори
11 преди 6 години
Не виждам къде е проблема. Крадат от богатите нали така !? Аз пари нямам за скъпа кола и грам не ми дреме,че ще задигнат на някой ес класата или а8-цата който и без това не спира на червено и не дава предимство на пешеходците... Такива джаджи трабва даже да подаряват!
3
3
 
16
 
! Отговори
Колко обемен? преди 6 години
В смисъл - със Sony Vaio не става, обаче с Acer Predator с 19" монитор е сигурна работата?
2
25
 
14
 
! Отговори
Защитник на БГ преди 6 години
До Анонимен: Ти като си толкова умен и си пърцуниш пред компютъра вкъщи или в смотаната си службица, що не вземеш да станеш един мил орган и да ни отървеш от тая *** крадлива?! И като си бъркаш първо в ***, а после в носа за да се сетиш какво си ял преди малко, какво направи за тази държава?! Срам и позор - прав си, но не знам дали не се отнася за теб.
1
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цитат от статията:"обемен лаптоп"Нямам думи. А относно акумулаторите на код - имаше ги още преди 30 години и заради тях измислиха ролинг кодовете. Явно толкова са "ролинг"... За ИСТИНСКИТЕ аларми и блокировки в момента има "обемен лаптоп" базирани кракващи усройства ;)))